x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ce-i acasa

02 Mai 2005   •   00:00

Cand nu era zdruncinata de bombe, Romania era "macinata" de aceleasi capricii, hobby-uri, si tabieturi.

  • de ALEX NEDEA
  • VIATA DE ZI CU ZI A CIVILILOR
  • Locuitorii marilor orase isi duceau traiul zilnic intre spaima unor bombardamente si problemele personale
    O data cu intrarea Romaniei in razboi, viata cosmopolitei capitale si-a adaptat ritmul la noua situatie. Multe zone din Romania nu aveau curent electric din cauza bombardamentelor, dar lipsa luminii si a caldurii putea fi "convenabil inlocuita cu spirt denaturat pentru ars". Imbracamintea din piele se gasea din ce in ce mai greu pentru ca materialul era directionat catre industria militara. Dar s-a gasit o solutie si in acest caz: "importul de incaltaminte cu fete textile si talpa de lemn este scutit de taxe".

    TIMP LIBER. In ciuda greutatilor materiale, viata culturala nu parea foarte afectata de tragediile razboiului. In tara erau la mare cautare comediile. La cinematograf romanii "savurau" pana in octombrie 1944 filme germane, italienesti, "romance-uri" de-ale coalitiei precedate de jurnale de razboi filmate de operatori nemti. Dupa trecerea de partea URSS, au rulat filme americane. "Intermezzo" cu Ingrid Bergman a creat o adevarata stare de euforie. Totusi la doua saptamani de la intrarea Romaniei in razboi, ziarul "Universul" anunta ca numarul biletelor de film vandute este in scadere.

    Cand nu vizionau filme, romanii citeau. Atat cat au avut de unde lua carti: "Biblioteca "Studio 42" grea lovita de bombardamentele de la 23 august, roaga onor abonatii sa pastreze cu grija cartile de imprumut pana la redeschidere". Concediile erau respectate. Mare cautare in verile din timpul razboiului aveau statiunile balneo-climaterice.

    Painea s-a dat pe cartela mai tot timpul razboiului, la fel si zaharul. Preturile la alimente erau fixate de Guvern si cine nu le respecta era "sabotor". Un vanzator a fost condamnat la 2 luni de inchisoare de Sectia 1 a instantei de sabotaj a Tribunalului Bucuresti pentru ca a dat kilogramul de branza cu 130 de lei in loc de o suta. Un kg de antricot de vita costa in 1941, 130 lei iar muschiul era 160 de lei. Viata cea mai scumpa era in Capitala. Aici un kilogram de crap era 160 de lei, iar in Craiova era 42 de lei. I
    n timpul razboiului, alimentele erau drastic rationalizate

    TENTATIVA DE ASCUNDRE
    Spre sfarsitul razboiului erau publicate sute de anunturi cu militari dati disparuti. In "Universul", paginile capatau nuante tragi-comice pentru ca rubrica de "Disparuti" aparea in acelasi loc cu rubrica de "Pierderi": "PIERDUT: 300 de mii lei in tramvai 26. Rog doamna in mantou care m-a intrebat "ce am pierdut" ,fiind langa mine, sa-mi restituie 200 mii lei", "Pierdut(…) o pereche de ochelari de soare care nu pot fi folositi decat de fostul proprietar". Rudele isi cautau apropiatii dati disparuti in razboi iar o doamna anunta ingrijorata "Pierdut cocker negru cu coada taiata".

    MASS-MEDIA VREMII ERA OPTIMISTA
    In vreme ce mii de soldati isi dadeau viata in est, romanii isi vedeau de viata de zi cu zi. Ziarele mascau ororile razboiului prin articole "senzationale". Societatea romaneasca era preocupata de evenimente de genul: "Servitoarea hoata, urmarita de politie", "Un curios accident de circulatie. O doamna omorata, un inginer ranit, un grilaj distrus" sau de "Un copil mort in tren pentru ca un calator ii scapa un gemantan in cap. Tatal il omoara pe neglijent injunghiindu-l". Eterul era impanzit de emisiuni in limba italiana. Exista pana la 23 august 1944 un adevarat razboi radiofonic intre BBC si postul de radio al Axei. Vorbind despre acelasi eveniment, unul dintre canale anunta o infrangere, altul o victorie.

    DEFULAREA PRIN SPORT
    La 11 iulie 1941 Guvernul a interzis activitatile sportive in Capitala. Dar ordinul s-a aplicat doar o scurta perioada de timp. Cursele de cai si meciurile de "foot-ball" au fost febletea romanilor. Pe 31 august 1941, cand romanii si nemtii mureau umar la umar in Est, selectionata de fotbal a Bucurestiului avea meci cu echipa Berlinului.
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie