x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie "Cel ce va rabda se va mantui"

"Cel ce va rabda se va mantui"

06 Feb 2005   •   00:00

DUHOVNICII
Te trezesti, mergi la serviciu si, din senin, te intrebi daca astazi va veni Sfarsitul lumii si nu esti pregatit.
MIHAI STIRBU

Parintele Mina: "Prin rugaciune se iarta pacatele lumii"

Trei mari duhovnici ne-au vorbit fie prin viu grai, fie prin scrierile lor, despre Apocalipsa. In general, omul vrea sa cunoasca daca ar trebui sa ne temem de acest sfarsit si daca ar exista o modalitate prin care sa intram sub protectia lui Dumnezeu. Parintele Arhimandrit Grigore Babus, de la Manastirea Antim, din Bucuresti, spune ca omul trebuie sa accepte venirea sfarsitului lumii insa nu ne poate lamuri cu privire la momentul in care va avea loc acest eveniment, pentru ca "numai bunul Dumnezeu poate sa stie si poate sa lumineze o minte omeneasca sa prevada, sa inteleaga si sa stie a spune. E greu. Undeva in Sfanta Scriptura scrie ca vor fi razboaie vesnice, vor fi cutremure de pamant si sfarsitul inca nu va fi."

BURICUL PAMANTULUI. Parintele Babus are impresia ca randuiala naturii s-a dat peste cap, sfintia sa isi bazeaza afirmatia pe evenimentele recente petrecute in Asia, numind-o o problema cutremuratoare. "De fapt, omul nu stie nimic! Se crede buricul pamantului, ca le stie pe toate, insa ce se intampla sunt evenimente pe care omul, saracul de el, nu le poate sti, il depasesc." Se pare ca un singur lucru ii este relevat omului: "cei care vor fi alesi in urma Judecatii de Apoi sa stea de-a dreapta Tatalui vor fi cei iubiti de Dumnezeu, iar cei de-a stanga vor fi cei care au luptat impotriva lui Dumnezeu si impotriva Bisericii Sale, asta e clar! Ceea ce omul trebuie sa inteleaga este ca e o fiinta trimisa de Dumnezeu pe pamant. Omul trebuie sa stie ca exista Dumnezeu si sa se roage lui Dumnezeu sa fie bun." In continuarea discursului sau, parintele Babus da o definitie rautatii: "rautatea e o otrava care apartine tot omului, pentru ca diavolul are grija sa inraiasca si unde gaseste terenul slab vine raul." La finalul discutiei, parintele ne spune si motivul pentru care Ioan a fost ales sa scrie cartea "Apocalipsei": "Ioan e cel mai iubit apropiat al Mantuitorului si sigur ca e vorba de inspiratia Duhului Sfant. Tot ce a scris acolo, in Apocalipsa, nu e o idee pur omeneasca, ci este inspiratie de la Duhul Sfant, categoric."

DE CE? La varsta de 86 de ani, Parintele Ilie Cleopa, duhovnicul care a reusit sa readuca la credinta pe multi rataciti, a trecut la cele vesnice. A lasat in urma sa raspunsuri la intrebari care framanta sufletele oamenilor. Intrebat la un moment dat de ce trebuie sa aiba loc sfarsitul lumii, Parintele Cleopa a raspuns: "Sfintii Parinti spun ca pentru patru pricini trebuie sa fie sfarsitul lumii: ca sa se arate dreptatea lui Dumnezeu in toata desavarsirea ei; ca sa se arate nedreptatea oamenilor fata de poruncile lui Dumnezeu; sa se pedepseasca pacatele si faradelegile lumii de la intemeierea ei pana la sfarsitul veacurilor si ca sa se rasplateasca faptele bune ale dreptilor pe masura credintei si a rabdarii lor. Pentru ca nu se cunoaste momentul in care va avea loc sfarsitul lumii, trebuie ca intotdeauna "sa priveghem", sa fim pregatiti prin pocainta si fapte bune si sa stam in asteptarea lui Hristos.

Intrebarea care sta pe buzele tuturor este cum trebuie sa ne comportam in aceasta viata pentru a afla mila lui Dumnezeu la Judecata de Apoi. Parintele Cleopa ne spunea sa facem mila, ca sa aflam mila. "Mantuitorul ne va intreba mai intai de faptele milei crestine, precum citim la Sfantul Evanghelist Matei. Apoi sa pastram cu sfintenie dreapta credinta in Iisus Hristos, asa cum am mostenit-o de la Sfintii Apostoli. Sa ne pazim de "prorocii si hristosii mincinosi", sa ne rugam mai mult; sa ne spovedim des, sa parasim tot pacatul care ne desparte de Dumnezeu, sa traim cu totii in dragoste, "caci dragostea niciodata nu cade" si sa rabdam toate necazurile si incercarile vietii, caci ne spune Hristos: "cel ce va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui" (Matei 24, 13). Va fi distrusa lumea materiala, pamantul si intreg universul, ci numai se va reinnoi, se va curati, dupa care "va fi cer nou si pamant nou" (Apocalipsa 21, 1). La fel spune si psalmistul David : "Trimite-vei Duhul Tau si se vor zidi si vei innoi fata pamantului". Este pacat sa credem ca Dumnezeu va distruge definitiv zidirea Lui pe care a facut-o cu mainile Sale si a zis "ca este buna foarte". La judecata viitoare se vor judeca si dreptii si pacatosii.

Dreptii se vor judeca spre a avea "marturia lui Hristos inaintea Tatalui" si spre a primi rasplata cea vesnica; iar pacatosii vor invia spre a primi osanda cea vesnica, dupa faptele lor. Dreptii, dupa judecata de apoi, nu mai primesc raiul in care au fost pana atunci, ci primesc imparatia lui Dumnezeu. Sfantul Grigorie de Nyssa spune ca dupa patru legi vor fi judecati oamenii la infricosatoarea Judecata de apoi: "Cei care au trait de la Adam pana la darea legii pe Muntele Sinai vor fi judecati de Hristos dupa legea constiintei data omului din nastere. A doua lege dupa care se vor judeca oamenii dinainte de Hristos si toti cei ce nu cred in Hristos este legea zidirilor, a intregii creatii. A treia lege dupa care se vor judeca numai evreii este legea scrisa a lui Moise.
A patra lege este Legea darului sau Evanghelia, data de Hristos, dupa care se vor judeca toate popoarele crestine."

RUGACIUNEA. Parintele Arhimandrit Mina Dobzeu - azi vietuitor al Manastirii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi - ne invata ca prin rugaciune se iarta pacatele mari, ne curatim de pacate, prin impartasanie ne unim cu Hristos si se sfinteste viata noastra. "Noua forma a antihristului se impune prin vraja, prin seducerea omului, prin inselaciunea difuzata in numeroase publicatii. Pe tinerii si pe oamenii care se lasa amagiti de acest curent ii sfatuim sa fie atenti, sa se intoarca la credinta in care au fost botezati, sa cunoasca invatatura sfanta, sa se intoarca la Dumnezeu."

"Si oamenii se vor inmulti precum ciupercile si se vor manca intre ei..."

CEASUL DIN URMA E NECUNOSCUT
Nimeni nu stie cand va fi sfarsitul lumii. Aceasta este o mare taina a lui Dumnezeu. Odata ucenicii au intrebat pe Iisus Hristos cand va fi sfarsitul lumii. Iar Domnul le-a raspuns: "De ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal". Mantuitorul ne spune ca sfarsitul va veni fara de veste, precum a venit candva si potopul. "Precum a fost in zilele lui Noe, asa va fi si venirea Fiului Omului. Caci, precum in zilele acelea dinainte de potop, oamenii mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua cand a intrat Noe in corabie si n-au stiut pana ce a venit potopul si i-a luat pe toti, la fel va fi si venirea Fiului Omului". De aceea, intotdeauna trebuie "sa priveghem". (Florentina Voicu)

"Pentru ca nu se cunoaste momentul in care va avea loc sfarsitul lumii, trebuie ca intotdeauna "sa priveghem", sa fim pregatiti prin pocainta si fapte bune si sa stam in asteptarea lui Hristos." Parintele Ilie Cleopa
×