JURNALE DE FRONT
Nu-i usor sa tii un jurnal, mai ales pe timp de razboi. Doi generali, Radu R. Rosetti si Alexandru Socec, au stiut ce rol vor avea insemnarile lor peste zeci de ani, mai ales ca vorbesc despre implicarea Romaniei in primul razboi mondial. Sunt oameni pentru care armata a fost cu adevarat o profesie. In ciuda eforturilor pe care le-au depus, amandoi au avut un destin tragic. Radu R. Rosetti a fost condamnat de doua ori pe nedrept si si-a gasit moartea in inchisoarea de la Vacaresti, iar lui Alexandru Socec i s-a intins o capcana din care a scapat cu greu.
In zilele noastre e usor de tinut un caiet. De obicei ne notam in el lucruri marunte, pe care sa nu le uitam. In urma cu zeci de ani, cand se scria istoria Romaniei, generalul Radu R. Rosetti obisnuia sa tina un jurnal. Acesta s-a pastrat si poate fi consultat la Arhivele Nationale. Descendent dintr-o familie de boieri moldoveni, autorul jurnalului, Radu R. Rosetti, s-a inscris la Scoala militara de artilerie si geniu, pe care a absolvit-o in 1899, ca sublocotenent. Dupa terminarea, in 1906, a Scolii Superioare de Razboi, a avut o bogata activitate ca ofiter de Stat Major la diferite unitati, ca profesor de tactica la mai multe scoli militare. La intrarea Romaniei in primul razboi mondial, a fost numit sef al Biroului operatii din cadrul Marelui Cartier General.
CAIETE. Am reusit sa consultam patru caietele care compun jurnalul sau. Scrisul este lizibil si pentru a usura cautarea unor momente din trecut prefera sa sublinieze datele. Un episod evocat cu un strop de umor s-a consumat la 27 iunie/10 iulie 1917, cand generalii Berthelot si Iancovescu i-au inspectat sectorul si s-au oprit cateva clipe la postul lui de comanda. "Era o caldura mare si, cum umblase mult pe jos, Berthelot era insetat. Paharul sau mai degraba paharele de apa ce i le-am oferit atunci au ramas multi ani in amintirea recunoscatoare a lui Berthelot. (...) Pentru a fi in stare sa fac fata, la nevoie, neprevazutului, am recunoscut personal sectoarele dinaintea mea si cele vecine si am pus si unitatile in subordine sa recunoasca itinerariile de urmat la nevoie. La rusi, atat la unitatile din linia intai, cat si la cele din linia a doua (regimentele 117 si 118 infanterie), era o mare destrabalare." Peripetiile cu francezii continua. In seara de 1/14 iulie, a avut invitati la masa pe toti ofiterii francezi din divizie. Popotarul, caporalul Visinescu, care avea sa tina un restaurant la Baneasa sau la Herastrau, era foarte vrednic si i-a hranit intotdeauna bine. In acea seara le-a servit urmatorul meniu:
Hors dâoeuvres; Poulets et oies rôtis, Salade, Petits poins sautes, Omlette aux fruits, Cafe. "De obicei, mesele noastre erau foarte vesele, chiar in transee. Aveam multi tineri care totdeauna aveau ceva vesel de povestit. Se discuta despre toate cu o absoluta libertate si se petreceau ceasuri placute" si totul pe fondul sonor asigurat de muzica regimentului, sub conducerea vrednicului subsef Nicolaevici. "Ne canta in toate serile, chiar cand am fost in linia intai." Si nici unitatea germana care era in apropiere nu se supara de aceasta distractie a lor, ba chiar le placea. "Singura arie ce nu-i placea era «Marseilleza», a carei cantare ne aducea intotdeauna un «Strafe» (pedeapsa) bun de la artileria lor de transee, «Strafe» ce nu produsese nici o alta paguba decat a nervilor unor anumite persoane." (...) Locul unde mancau, acoperiti de vederi prin intuneric si mari tufe de sulfina, era langa un sant de comunicatiuni, adanc de peste 2 metri, in care sta muzica. "La plesnirea primului proiectil trimis de adversar, invitatul acesta a sarit instantaneu cei 2 metri pana-n fundul transeei (lucru ce n-ar fi facut in chip normal, fiind om in varsta) si a luat-o la fuga pe transee, pe cand noi ne-am urmat linistiti masa, muzica schimband doar aria ce canta." Calitatea de bun strateg o demonstreaza intr-o alta insemnare: "Deoarece bombardamentul asupra paduricilor ocupate de regiment era zilnic, am dat ordin ca batalioanele din linia intai sa inainteze in noaptea de 1/2 august cateva sute de metri dincolo (spre vest) de liziera padurii La Razoare, unde sa se intareasca, iar Batalionul al 3-lea sa se retraga ceva mai inapoi (spre est) de paduricea in care se afla si sa-si faca santurile in niste lanuri de porumb, unde era bine adapostit de vederi". Un moment de groaza l-a trait atunci cand a fost impuscat: "Am simtit ceea ce parea a fi o lovitura foarte puternica cu un corp contondent, data pe dinapoi in coapsa piciorului stang si m-am prabusit jos. De-abia cazusem, cand gloantele unei rafale de mitraliera trec la cativa centimetri deasupra mea. Ostasii cei mai apropiati ma trag in sant". Inainte de a fi imobilizat din cauza glontului, Rosetti a avut febra tifoida: "O temperatura foarte inalta, cu dureri de cap groaznice si cu visuri urate, din care unele se repetau mereu, este ceea ce a ramas tiparit mai adanc in amintirea mea".
Mai bine de jumatate de secol, generalul Alexandru Socec a notat cu grija faptele pe care a crezut de cuviinta ca posteritatea va fi interesata de ele |
Citește pe Antena3.ro
CONSTIINTA POPORULUI
In cadrul Sedintei intime a Academiei Romane din data de 29 noiembrie 1940, generalul Radu R. Rosetti declara: "Primul mare invatamant este acel al neasemuitei importante morale trebuincioase popoarelor chemate sa faptuiasca un razboi. Aceasta stare morala atarna de starea de multumire a poporului fata de conditiunile materiale, morale, sociale in care traieste, de constiinta ce o are despre rosturile sale, precum si de priceperea sau nu a necesitatii recursului la arme". In acest timp, postul de comanda al regimentului este luat drept tinta (...) Un secretar e omorat, firele telefonice sunt taiate, dar imediat reparate si santurile au mici stricaciuni, ce se dreg imediat - Generalul Radu R. Rosetti