x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cine a transmis meciul Mamaia

Cine a transmis meciul Mamaia

de Dana Andronie    |    31 Iul 2006   •   00:00
Cine a transmis meciul Mamaia
PAPUSILE MUPPETS
Dumitru Morosanu si Octavian Iordachescu formeaza un cuplu stereofonic.

De cum am intrat in birou, domnul Dumitru Morosanu mi-a spus ca l-a invitat si pe colegul sau de-o viata, Octavian Iordachescu, pentru a fi o discutie stereo… Nu se putea accepta un interviu mono, din moment ce amandoi au fost, timp de zece ani, parteneri de transmisie a meciului "Mamaia".

Jurnalul National: Va amintiti de vreo scena inedita de la "Mamaia"?
Dumitru Morosanu: Stai, avem procesorul mai greu. Prin 1983, erau mai multi cu numele Dumitru. Era Dumitru Nicolae - general, cu ochii albastri, Ovidiu Dumitru - textier care i-a scris lui Bogardo "Sa nu uitam nicicand sa iubim trandafirii", Eugen Dumitru - si el textier. Au luat toti premiu, ca sa nu fie cumva vreunul sarit!
Octavian Iordachescu: Juriul nu stia care dintre ei era generalul…
D.M.: Nu existau telefoanele mobile la vremea aceea.

"Moment vecin cu adulterul"


In ce ani ati fost responsabili de "Mamaia"?
D.M.: Din 1979 pana in 1989. Noi doar am preluat festivalul. Chiar spuneam ca transmitem meciul "Mamaia". Cand Televiziunea Romana si-a luat mana de pe "Mamaia" si a ajuns la Prima TV, a fost un dezastru. La Antena 1, noroc ca era Titus Munteanu, care stia cu ce se mananca. Celelalte televiziuni comerciale n-au inteles ca un eveniment nu se poate face chiar asa... Noi nu putem sa uitam niciodata starea de atunci. Era un moment vecin cu adulterul. In viata aceea, destul de comuna si anosta, mergeam la chef dupa fiecare seara de festival.
O.I.: La o terasa destul de modesta, dar avea locuri suficiente. Si acum mai exista, este chiar vizavi de Radio Vacanta. Acolo s-a dat si Premiul pentru Carul 5 al Televiziunii. Toata floarea cea vestita a muzicii usoare se strangea la terasa. Noi faceam rost de vin…
D.M.: De obicei, festivalul se facea dupa 23 august, ca sa nu umbreasca marea sarbatoare. Si ne prindea Sf. Alexandru. Eram cu Sanda Cepraga, Alexandru Parlea etc. si ne cinsteam…

Era buna "Mamaia"!
D.M.: A fost foarte buna! Daca s-ar fi intrerupt definitiv, cred ca tara asta ar fi avut de suferit. Erau compozitori care alimentau o piata. Se mai intra cu pile, pe linia ministerului…
O.I.: Trebuia sa fie si niste piese tematice. Prin 1971, Gica Petrescu a luat un premiu cu piesa "Cincinalul in patru ani si jumatate". Dar se trecea peste asta. Era ca-n bancul acela: "Ce citesti, ma?". "Romania Libera." " De ce Romania Libera? Te uiti la morti, la rubrica de decese?" "Nu, nu, ca ala pe care-l caut este pe prima pagina." Dar au fost si multe slagare bune! "Copacul", "Canta un matelot", "Trandafirii" lui Bogardo, "Fanfara militara", "In randul patru, banca de la geam"…
D.M.: Logic ar fi "In banca patru, randul de la geam". E o prostie imensa, dar asa a ramas in istorie!

Replica la Cerbul de Aur


Are vreun rost "Mamaia Copiilor"?
D.M.: Nu. Tragedia este ca la noi copiii canta chestii cu datul din fund si doamnele de 50 de ani, la fel!

Dar "Mamaia folclor"?
D.M.: A aparut ca o replica la Cerbul de Aur. In 2002, a fost o zi imposibila: era finala Campionatului de Fotbal. Cine sa se uite la altceva? Era clar ca va fi o seara pierduta. Atunci, ne-am gandit, noi astia mai batrani, sa facem un spectacol folcloric pentru a salva ziua! Am avut un succes uluitor.
O.I.: Parca-am fi papusile Muppets.

Cel putin, a fost o discutie stereo… S-a auzit foarte bine.

BENZILE FOLOSITOARE

"Imi aduc aminte de editia din 1971, care s-a tinut la Constanta, la Teatrul Dramatic. Atunci Cornel Constantiniu a castigat cu piesa lui Alexandru Mandi, «Iertati-ma, dar n-ati vazut o fata?» si Dida Dragan cu… nu mai stiu ce piesa. Toata lumea a fost legata de «Mamaia». Constantin Draghici, Doina Badea, Dorina Draghici, Marina Voica, Aurelian Andreescu, Corina Chiriac… Sunt multi", ne-a marturisit Dumitru Morosanu.

Cum de au disparut insa, din arhiva Televiziunii Romane, casetele inregistrate cu Festivalul Mamaia din 1990 - prima editie libera, dar au ramas in schimb editiile din 1988, 1989?

"Dintr-o prostie. A fost o bulibaseala si au sters din greseala casetele. Pelicula pe care se putea inregistra sunetul se facea la Azo Mures. Cand s-a ajuns la criza de sunet, atunci a inceput sa se stearga casetele. MGS-urile (care-s ca o rasnita) au stat si nu le-a rulat nimeni. Si se strica. Aceste benzi mari aveau un singur lucru bun: nu puteau fi luate acasa in sacosa", ne-a povestit Morosanu.
×
Subiecte în articol: dumitru mamaia editie de colectie