x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Closca si puii de aur

Closca si puii de aur

de Paula Mihailov Chiciuc    |    11 Dec 2006   •   00:00

REPERE
"Crescuti" de TVR, multi redactori si tehnicieni au parasit-o pentru alte posturi.
REPERE
"Zana Surprizelor", Andreea Marin, a venit in studiourile bucurestene de la TVR Iasi. Emisiunea care a lansat-o si pastrat-o ca vedeta autohtona este "Surprize, surprize", productie TVR
"Crescuti" de TVR, multi redactori si tehnicieni au parasit-o pentru alte posturi.

O data cu aparitia "concurentei", a posturilor de televiziune private, institutia televiziunii publice a "suferit" scurgeri naturale de lucratori. Platesc mai bine, au un rating superior ori le ofera "noi provocari" - este motivatia lor. Au plecat si vedete, si realizatori de emisiuni - luand cu ei si formatele emisiunilor pe care le lansasera in TVR, dar si tehnicieni. De cunostintele lor tehnice aveau nevoie posturile private pentru a se impune pe piata media din Romania. Unii dintre "fugari" s-au intors "la matca", in TVR, neadaptandu-se conditiilor impuse de posturile private.

CANALE NOI. Televiziunea publica a incercat sa se mentina in preferintele publicului, infiintand noi canale de emisie. In 1995, pe langa cele doua consacrate - TVR 1 si TVR 2 - a aparut TVR International, cu programe dedicate romanilor din diaspora. La inceput, cu doar 3,5 ore de transmisie, din 2002, Internationalul emite astazi 24 din 24. In acelasi an, 2002, s-a prelungit la 24 de ore si emisia canalului TVR Cultural, infiintat in 2000. Scopul Culturalului a fost promovarea culturii romanesti si internationale. Din cauza "liberalizarii" pietei media, unde "cultura" nu e "cuvantul de ordine", Culturalul nu s-a bucurat in primii sai ani de o audienta nici macar semnificativa. Politica noua a canalului l-a ridicat insa atat cat sa-si pastreze publicul-tinta si sa fie sustinut financiar in continuare.

Indragitul "Cupidon" al Antenei 1, Mircea Radu, a debutat in TVR ca reporter si prezentator

STUDIOURILE TERITORIALE. TVR nu "a facut pui" doar pe platourile din Calea Dorobantilor, ci si in studiourile teritoriale. Primul studio teritorial care a inceput sa emita (din 3 ianuarie 1990) a fost cel de la Cluj. Printre emisiunile difuzate pentru locuitorii Transilvaniei s-a numarat si "Garantat 100%", realizator Catalin Stefanescu. "Importata" in Bucuresti, emisiunea reprezinta astazi unul dintre cele mai gustate show-uri de televiziune.

Peste doar un an (1991), si Iasiul a inaugurat un studio dedicat telespectatorilor din nord-estul tarii. Multe dintre vedetele TVR din zilele noastre isi datoreaza debutul studioului din Capitala Moldovei - Andreea Marin, Adrian Fulea, Irina Pacurariu.

Peste alti doi ani, timisorenii au putut viziona "programele lor". In urma inundatiilor devastatoare din 2005, TVR Timisoara a initiat si sustinut o campanie de strangere de fonduri pentru victimele dezastrului natural. Timisoara a "dat" imaginea Jurnalului de seara a TVR, pe Dana Razboiu. Stirista si-a inceput cariera la Timisoara, in calitate de reporter, dupa care s-a mutat in Bucuresti.

Ultima "reduta" a TVR s-a infiintat in 1998 la Craiova. Printre telespectatorii studioului din Banie se numara si locuitorii din Timocul sarbesc si bulgaresc. Prin aparitia studiourilor teritoriale, TVR a incercat sa se extinda si sa reprezinte nu doar interesul general, ci si pe cel local. Idee in virtutea careia se preconizeaza un studio si la Targu-Mures.
Infiintarea postului de televiziune Tele7 ABC a purtat semnatura lui Mihai Tatulici, plecat din TVR in 1994

"PUII" RISIPITI. Care sunt cele mai "grele" nume care au parasit TVR pentru a-si continua cariera in televiziunile private?

Horia Brenciu. Spumosul prezentator de spectacole si festivaluri, "omul Robingo", cum a fost supranumit, Brenciu a lucrat in televiziunea publica in calitate de redactor in Departamentul de Jocuri si Concursuri. Dupa plecarea din TVR a colaborat cu posturile Antena 1 si PRO TV.

Radu Cosarca. Este unul dintre "stiristii" pregatiti in televiziunea de stat. Nu a renuntat la pupitrul stirilor nici ca angajat al Antenei 1, la "Observatorul" careia si-a castigat notorietatea, si nici la National TV.

Dan Negru. Vulcanicul show-man de pe platourile Antenei 1 a ucenicit in anii de inceput la Timisoara, unde a prezentat emisiunea "Trupa de soc".

Romica Jurca. Meteorologul de serviciu al TVR s-a mutat cu harti si prognoze la Antena 1.

"Fiecare moment, fiecare lucru pe care-l faci in televiziune trebuie sa-l iubesti. Este lucrul pe care-l spun si tinerilor din ziua de azi, care, din pacate, nu sunt multi si nici patimasi. Trebuie sa te indragostesti de ea. N-ai casa, n-ai masa, rar se pastreaza casatoriile, cu exceptia celor dintre cuplurile in care amandoi lucreaza in televiziune, pentru ca e greu ca cineva din afara sa te inteleaga"
Luminita Dumitrescu
regizor
"Televiziunii romane ii lipsesc modelele. La aniversare asta-i doresc televiziunii, sa-si regaseasca nevoia de a avea modele, de a reinventa clasicii. Eu ma ocup acum de romane politiste, de niste documentare, am trecut astfel de la divertisment si imi place, pentru ca, daca nu mai e divertisment... sau e, «Surprize», «Iarta-ma» sau alte talk-show-uri - e OK, dar eu ma ocup de altceva acum"
Eugen Dumitru

producator

SOTI - prima televiziune alternativa

Inainte de aparitia posturilor particulare, la 1 decembrie 1991 a emis in eter SOTI (Societatea pentru o Televiziune Independenta). L-am intrebat pe artizanul ei, Vartan Arachelian - si el TVR-ist pe vremuri - cum s-a "nascut" SOTI: "A fost prima televiziune alternativa la TVR, aparuta ca urmare a cererii manifestantilor din Piata Universitatii - o televiziune independenta". De ce el a pus in practica aceasta cerere? Pentru ca fusese dat afara din "televiziunea libera", la decizia noii conduceri. "Liber de contract", ajutat de cativa intelectuali ca Stelian Tanase, Ana Blandiana, Ion Cristoiu, Arachelian porneste in cautarea fondurilor necesare infiintarii unui nou post de televiziune. Le-a gasit tocmai peste Ocean, unde Departamentul de Stat al SUA le-a acordat un grant (imprumut nereturnabil). Alaturi de Arachelian la "punerea" SOTI pe picioare au contribuit alti TVR-isti: Marilena Rotaru, Stefana Bratu si Radu Budeanu, dar si mai-tinerii Andreea Esca, Razvan Dumitrescu si Lucian Mandruta. TVR a acordat "rivalei" sale o ora de transmisie pe zi pe canalul 2. Principalele emisiuni difuzate au fost dezbaterile politice, prin care SOTI a devenit "vocea opozitiei". "Aventura" s-a incheiat in 1993.
×
Subiecte în articol: televiziune editie de colectie