Hainele traditionale romanesti au fost imbracate de liderii populisti pentru a arata ca se identificau cu taranii, segmentul social majoritar. Inainte de primul razboi mondial, nici unul dintre politicienii romani remarcanti nu adoptase costumul national ca vesmant oficial.
Hainele traditionale romanesti au fost imbracate de liderii populisti pentru a arata ca se identificau cu taranii, segmentul social majoritar. Inainte de primul razboi mondial, nici unul dintre politicienii romani remarcanti nu adoptase costumul national ca vesmant oficial. In secolul al XIX-lea, elita liberala a tarii dorea sa arate cat de moderna, era adoptand imbracamintea "nemteasca" sau "frantuzeasca", costum sau frac. Insa dupa primul razboi mondial situatia se schimba, deoarece pe scena politica apar politicienii populisti, care doreau sa-si arate atasamentul fata de segmentele majoritare ale populatiei si prin imbracaminte. Politicienii de stanga au inceput sa poarte la manifestatiile publice sapca proletara, iar liderii curentelor agrare s-au imbracat in straie traditionale. ION MIHALACHE. Romania nu a avut o miscare de stanga puternica, in consecinta nu s-a evidentiat nici un lider socialist important. Insa miscarea agrara a fost destul de puternica in anii â20-â30, mai intai prin Partidul Taranesc (1919), iar mai apoi prin Partidul National-Taranesc (1926). Dintre liderii acestui curent, Ion Mihalache a fost cel mai de seama purtator al costumului national. Mihalache fusese fondatorul Partidului Taranesc, pe care l-a extins rapid in teritoriul Romaniei Mari cu ajutorul invatatorilor satesti. Pentru a se evidentia printre politicienii aparuti dupa razboi, Ion Mihalache se ducea in turneele electorale imbracat in portul popular din regiunea judetului Arges (de unde era originar). Un astfel de lider, care se imbraca precum taranii si le promitea pamant locuitorilor satelor, a castigat repede notorietate in anii â20, iar partidul sau a devenit unul dintre cele mai insemnate din Romania Mare. Mihalache a propus o reforma agrara radicala, prin care erau expropiate mari suprafete de pamant. Datorita "stangismului" sau a fost deseori criticat, acuzat fiind ca instiga la "revolutie taraneasca". Nici dupa fuzionarea Partidului Taranesc cu Partidul National din Transilvania si formarea PNT (1926) Ion Mihalache nu a "lepadat" costumul national. A fost de mai multe ori ministru al Agriculturii si al Internelor, deputat in toate legislaturile. Prezenta sa in spatiul public "colora" peisajul prin itarii si camasile din in cusute cu motive populare pe care le purta. Vesmintele lui Mihalache contrastau puternic cu cele ale lui Iuliu Maniu, care avea grija sa fie imbracat numai in costume de sobra eleganta si intotdeauna cu guler alb. Deseori cei doi oameni politici erau vazuti plimbandu-se pe Calea Victoriei din Bucuresti - un "taran" si un domn!Corneliu Zelea-Codreanu a fost unul dintre cei mai cunoscuti "purtatori" de haine populare. Chiar la nunta sa (foto) a tinut sa imbrace straie traditionale moldovenesti |
Citește pe Antena3.ro
|
Pentru a se evidentia printre politicienii aparuti dupa razboi, Ion Mihalache se ducea in turneele electorale imbracat in portul popular din regiunea judetului Arges. Un astfel de lider, care se imbraca precum taranii si le promitea pamant locuitorilor satelor, a castigat repede notorietate in anii â20, iar partidul sau a devenit unul dintre cele mai insemnate din Romania.
|
|
Imbracat in haine traditionale moldovenesti si calare pe un cal alb, "Capitanul" Corneliu Zelea Codreanu a cutreierat satele Romaniei alaturi de adeptii sai, vorbindu-le oamenilor despre un tip nou de politica, care-si avea radacinile in "spiritualitatea romaneasca"
|