x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cu peripetii

03 Apr 2005   •   00:00

DOAMNELE
Primul turneu al Zoie Alecu a fost unul cu bucluc. La Caracal. Folkul "nu se pupa" cu muzica usoara. A fost prima si ultima oara cand a iesit din scena.

  • de CARMEN DRAGOMIR

  • Zoia Alecu. Cand s-a apucat de cantat, folkul era deja o moda, dar numele ei a ajuns in scurt timp cap de afis
    In ’73, undeva in Caracal. Alaturi de formatia Savoy, Angela Similea, Cornel Constantiniu, Zoia Alecu - atunci "No name", cum spune ea, trebuia sa deschida spectacolul. "Emotiile pe mine, ca la balamuc. O sala foarte frumoasa, dar plina cu niste oameni manga, parca iesisera din schimbul trei, cu sticlele atarnate, nu stiu ce Dumnezeu era, lichior indian... Cand i-am auzit urland ca o cascada: «Huaaa!», m-am dus pana la microfon, mi s-a facut frica si am iesit din scena plangand. Toata formatia, care trebuia sa intre dupa mine, era in chiloti, se astepta ca eu sa stau minimum o jumatate de ora in scena. Prezentatorul urla la ei sa se imbrace... Johnny, solistul formatiei, a venit la mine si mi-a zis: «Stii ceva? Lasa-te! Daca nu esti in stare sa tii publicul in frau, inseamna ca nu esti facuta pentru meseria asta. Nu ai voie sa iesi din sena, pot sa te bata cu pietre. Daca publicul simte ca ti-e frica de el - e ca un animal cu zece mii de capete - , te haleste!» Am bagat la cap si nu mi s-a mai intamplat niciodata", povesteste Zoia Alecu. Turneele au continuat.

    OPUNERE. Dintr-un alt bucluc, aflata in turneu cu cei de la Cenaclul Flacara, a salvat-o Adrian Paunescu. "Era un tip, seful organizatiei UTC, care avea grija de noi sa ne stranga ca pe niste oi la autocar. Era un meci de fotbal important si am oprit la un restaurant ca baietii sa vada meciul. Tovarasul a inceput sa urle si l-a pus pe sofer sa plece. M-am suparat atat de tare, mi-au iesit flacari pe gura... Tovarasul i-a spus clar lui Paunescu sa ma dea afara, insa el s-a opus. Vali Sterian a patit-o de multe ori, el era tot timpul cu fronda la el, tot timpul se lua in bete cu astia, cine era de pe la UTC, de pe la partid..."

    LEGENDA MARIA GHEORGHIU
    Maria Gheorghiu (foto), sau Doamna Muzicii Folk, asa cum a fost numita de colegii ei, reprezinta una dintre cele mai mari voci ale folkului romanesc. Cand a inceput sa cante folk, Maria Gheorghiu debutase, scriind versuri, in cadrul Cenaclului "Atheneum", de la Resita. Acolo a descoperit frumusetea si calitatea muzicii folk. "Ma atragea foarte mult muzica folk. In opinia mea, aceasta reprezenta o punere in valoare a poeziei de calitate si un mod foarte bun de a-ti asterne sentimentele. Poezia este principala mea sursa pentru ceea ce vreau sa transmit spectatorilor", spune cantareata.

    Marele ei salt se produce insa in 1993, in momentul in care a castigat Festivalul "Om bun". Atunci, Maria Gheorghiu a starnit entuziasmul lui Victor Socaciu, care a numit-o "o Joan Baez a romanilor". Ajutata si sprijinita de Valeriu Sterian, Maria Gheorghiu a sustinut numeroase concerte atat in tara, cat si in strainatate. Una dintre cele mai mari realizari ale sale este albumul "Floare de vartej". De-a lungul timpului, Maria Gheorghiu a fost catalogata ca fiind o femeie curajoasa. Nu era chiar atat de usor sa apari pe scena doar cu chitara, in mijlocul unor tineri care strigau Prodigy. "De la Bob Dylan si pana la Tracy Chapman, nimeni nu a mai facut acest lucru", scria presa de atunci. Ea insa era atat de fascinata de muzica folk, incat nu conta auditoriul. Tocmai de aceea, in peisajul muzicii folk, Maria Gheorghiu este o voce distincta si o personalitate foarte bine definita. In prezent, lucreaza, la un nou album, intr-o noua formula. Prin el, incearca sa promoveze muzica folk, care, sustine ea, "nu a murit si nu va muri niciodata". (Anca Alexe)

    ADA MILEA: "FIECARE CU FOLKUL LUI"

    "Nu as putea defini folkul. Fiecare om are libertatea de a se simti in folku’ lui sau nu", ne spune Ada Milea, o folkista autentica. Chiar daca ea nu indrazneste sa vorbeasca despre viitorul sau trecutul folkului romanesc, Ada Milea recunoaste ca a ascultat si s-a trezit influentata de Alexandru Andries si de Vali Sterian. "Nu stiam mai nimic despre folk inainte de ’89. Si nici despre locatiile in care se organizau concerte. Stiu ca exista Casa Eliad si am auzit de Expirat. Celelalte cluburi sunt generoase si cu alte genuri muzicale", ne spune Ada Milea.

    FLOARE DE VARTEJ

    "Ma trezesc in noapte, Doamne, si te strig / Si nu pot sa ma opresc din plans / Nu mai am puteri si-mi este tare frig / Spune-mi, oare, nu este de ajuns? / Mai aproape de Tine, tot mai aproape / Mai departe de Tine, cu o lacrima / Mai aproape de Tine, tot mai aproape...". (Floare de vartej)

    TIMPUL NE DOARE

    Maria Gheorghiu a avut noroc inca de la inceputul carierei. "Voiam sa scot un album, insa singurul obstacol era gasirea unui sponsor. Sansa mea a fost ca am intalnit-o pe mama unui om de afaceri care m-a recomandat fiului ei", isi aminteste Maria. Astfel au aparut "Lacrimi in flacari", "Canon si Maria Gheorghiu", "Pe la case luminate", "Floare de vartej" si "Timp netrait". Din versurile ce poarta titlul acestui album am aflat si noi de la Maria un refren: "Se invarte roata mereu / Timpul netrait nu dispare / Se intoarce in felul sau / Mai ales atunci cand ne doare".
    ×
    Subiecte în articol: maria gheorghiu folk editie de colectie