x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cu sange albastru

Cu sange albastru

de Ilarion Tiu    |    15 Aug 2005   •   00:00
Cu sange albastru

In prima jumatate a secolului XX, marile nume ale elitei romanesti erau prezente frecvente la evenimentele mondene pariziene. Astazi, abia daca mai auzi de existenta vreunui urmas al acestora prin "lumea buna".

VECHEA ARISTOCRATIE ROMANEASCA
In prima jumatate a secolului XX, marile nume ale elitei romanesti erau prezente frecvente la evenimentele mondene pariziene. Astazi, abia daca mai auzi de existenta vreunui urmas al acestora prin "lumea buna".

Astazi aproape toti romanii de la Paris au slujbe obisnuite si fac parte din categoria oamenilor de rand. Nu exista nici mari oameni de afaceri de origine romana sau proprietari ai unor domenii impunatoare. Plimbandu-ne in arondismentul 10, pe Rue de l’Echiquier, la numarul 40, observam un magazin pe a carui firma se distinge un nume cu rezonanta romaneasca: Elena Cantacuzene.

ORIGINI ROMANESTI. Intram cu mare curiozitate - este sau nu Madame Cantacuzene urmasa Cantacuzinilor nostri? Doamna care ne intampina este chiar Madame Elena Cantacuzene de pe firma! Ceea ce crezusem a fi un magazin este insa un salon de expozitie. Iar despre cea care ne intampina aflam ca nu este o vanzatoare oarecare, nici simpla proprietara de butic, ci o cunoscuta creatoare de bijuterii. Intr-adevar, in sala principala a "atelierului", pe manechine sunt expuse bijuterii create de aceasta. Clientii marcii Elena Cantacuzene sunt marile magazine de lux din Paris, care fac periodic comenzi. Uneori creatiile doamnei Cantacuzene iau drumul exportului, avand piete de desfacere atat in Europa, cat si in partea francofona a continentului african.

Curiozitatea cea mare a intalnirii cu madame Elena Cantacuzene a fost daca numele ei se leaga de familia romaneasca nobiliara Cantacuzino. A confirmat cu satisfactie si placere aceasta. Nu stie limba romana, nici multe lucruri despre Romania, deoarece tatal ei, Ion Cantacuzino, plecase din tara dupa al doilea razboi mondial. Este mandra insa ca acesta a fost unul din fondatorii Institutului de Seruri si Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino" din Bucuresti, creat in 1921.

EXISTENTA FRANCEZA. Legaturile familiei Elenei Cantacuzene cu Romania s-au pierdut dupa emigrarea tatalui ei in Franta. Aici s-a casatorit cu o frantuzoaica, iar familia lui s-a integrat in lumea buna a tarii de adoptie. Fiica lui Ion Cantacuzino, Elena, s-a nascut si si-a facut studiile in Franta. A vizitat Romania o singura data, dupa 1990, cand s-a pus problema retrocedarii proprietatilor agrare. Familia ei avusese un domeniu la Calinesti (Arges), care fusese confiscat dupa venirea Partidului Comunist la putere.

"ULTIMA CANTACUZINA" LA PARIS. Nu mai are rude nici in Paris, Cantacuzinii dispersandu-se prin Europa. Fratele ei, care traieste in Germania, o viziteaza din cand in cand.

Madame Cantacuzene este multumita de afacerile sale pariziene si se considera un om de afaceri francez de succes.

DRUM SPRE ARISTOCRATIE

Foarte cunoscut pentru talentul sau in lumea Parisului a fost si compozitorul George Enescu (1881-1955). Casatorindu-se cu printesa Maruca Cantacuzino, el intrase in elita de sange albastru! Aceasta era fosta nora a lui Grigore Cantacuzino, unul din cei mai bogati romani de la inceputul secolului al XX-lea, supranumit "Nababul". Sotul ei murise intr-un accident, Maruca mostenind palatul familiei pe Calea Victoriei. Enescu este inmormantat la Paris, in cimitirul P"re-Lachaise, aflat pe Rue du Repos, in arondismentul 20.

PRINTESA POETA, DEPARTE DE TARA

Un caz foarte renumit de exil fortat la Paris s-a consumat la sfarsitul secolului al XIX-lea, avand-o ca protagonista pe printesa Elena Vacarescu (1864-1947). Aceasta s-a nascut in familia celebrilor boieri munteni Vacaresti. Ienachita Vacarescu, unchiul sau, este considerat unul dintre intemeietorii literaturii romane. Inzestrata cu talent literar, ea a ajuns domnisoara de onoare la curtea Reginei Elisabeta. Pentru ca a avut o legatura cu printul mostenitor Ferdinand, Elena Vacarescu a fost trimisa in exil de Regele Carol I. Prin Constitutia Romaniei din 1866, printul mostenitor nu avea voie sa se casatoreasca cu o principesa autohtona. Dupa un scurt sejur la Venetia, Elena Vacarescu s-a stabilit la Paris, unde a devenit o cunoscuta poeta, patronand si un salon literar. A fost laureata in doua randuri a Premiului Academiei Franceze. A tradus in limba franceza din poeziile lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Octavian Goga, George Toparceanu, Ion Minulescu etc. In 1959 osemintele sale au fost repatriate in Romania. Atunci a avut loc o ceremonie de reinhumare a Elenei Vacarescu la cimitirul Belu din Bucuresti.

IDILE SI DIPLOMATIE

Printesa romana Martha Bibescu (1886-1973) a stralucit in saloanele Parisului. S-a nascut in familia Lahovary, iar bunicii dupa mama erau din familia Mavrocordat. La numai 16 ani s-a casatorit cu printul George Valentin Bibescu, de care s-a despartit la scurt timp, fara insa a divorta. A intrat cu abilitate in lumea diplomatilor, cu care a avut diverse povesti de dragoste, depunand totodata eforturi pentru imbunatatirea imaginii Romaniei. In 1945 a emigrat in Franta. Este inmormantata impreuna cu sotul ei in cimitirul P"re-Lachaise.
×