x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cum se fabrică o vedetă

Cum se fabrică o vedetă

de Roxana Roseti    |    27 Mar 2011   •   20:24
Cum se fabrică o vedetă

Aceasta se întâmpla acum zece-cincisprezece ani; vedeta se crea ea însăşi prin muncă îndelungată. Timpurile acelea însă au trecut. ­Succesul a fost organizat, gloria disciplinată şi s’a domesticit, în mod savant, admiraţia mulţimii.

Astăzi o vedetă se fabrică întocmai ca un aparat de radio sau o cutie de conserve. Nici nu se mai profită de gloria obţinută în alte părţi; ea este creată cu totul.

Stelele cari vor fi celebre mâine, care vor ace să viseze liceenii şi senatorii, dactilografele şi cucoanele mai tre­­cute sunt puse în lucru de pe acum, în liniştea studiourilor vorbitoare.

Se cunosc numele lor. Am putea chiar să vi le desvăluim. Dar nimeni nu le-ar da atenţie. Opinia publică va începe să se intereseze de ele, în ziua în care marele şef al firmei care le pregăteşte cariera, va socoti de cuviinţă.

Iată cum se fabrică o vedetă: Se ia o fată sau un băiat, tineri, cu totul necunoscuţi publicului, şi posedând, dacă este posibil, câteva calităţi pentru cinematograf.

Este pus să înveţe meseria încet, cu un salariu foarte mic. Apoi începe să joace. Nu e rău. E mai bine. E BINE. E foarte bine. Acum ar putea fi lansat. Se mai aşteaptă încă. De ce? Pentru simplul motiv că vedeta, al cărui loc îl va ocupa noul fabricat, nu este încă cu totul uzată.

Serviciile competente-cassa, adică-declară că este declină, că marile ei succese au trecut, şi că mai poate aduce atâtea milioane de dolari.

Se mai face un ultim film cu ea.

Reţetele sunt şi mai reduse. S’a sfârşit. Gloria inutilă este sacrificată.

Se va lansa o nouă glorie, o glorie profitabilă, o glorie proaspătă. Articole de jurnal, glume de studio, fotografii, indiscreţiuni voite, scandaluri calculate; nu se cruţă nimic. Toate organele publicităţii sunt puse în acţiune. Radiofonia proclamă în fiecare seară, în cele cinci părţi ale globului, că n’a existat niciodată un nas cârn, comparabil cu al lui Miss Star şi că picioarele lui Miss Joan sunt lucrul cel mai frumos ce s’a văzut dela creearea Universului.

Mii de oameni trăesc din această publicitate, care luminează cerul cu zeci de nume strălucitoare. Toată lumea vorbeşte de noua vedetă; peniţele plătite scriu despre ea; toţi ochii văd faţa ei pe ecranele internaţionale. Nu trebue mai mult. Iată gloria, gloria care plăteşte.

Dar într’o zi, ea nu va mai plăti. Steaua, extenuată, va începe să decadă. Atunci, se va încerca să se menţie interesul public prin o nouă publicitate. Dacă, nici aceasta nu reuşeşte, dacă reţetele continuă să scadă, vedeta va fi concediată, ca orice simplu figurant.

Ce vreţi, altă glorie aşteaptă să apară!    

Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor sună foarte actual nu-i aşa? Dacă v-a intrigat, desigur, exprimarea şi ortografia aparţinând altor vremuri, nu v-aţi înşelat! Articolul de mai sus (inclusiv mica introducere) a apărut în Ilustraţiunea Română, pe 23 februarie 1930…

Sfaturile Laurei
Realitatea Ilustrată avea o interesantă "secţiune" intitulată Poşta Laurei. Misterioasa, meticuloasa Laura se ocupa de doamnele, domnişoarele şi chiar domnii aflaţi în impas cu… frumuseţea, şi nu numai. Iată câteva extrase din răspunsurile pe care le oferea Laura cititorilor în Realitatea Ilustrată din 21 septembrie 1929: "CITITOR TĂRGOVIŞTEAN. Veţi face următoarea fricţiune: Pilocarpină 1 gr. Extr de China 20 gr. Ulei de ricin 40 gr. Alcol de Lavandula 100 gr. Dacă chelia e avansată nu ajută; OCHI MONGOLI. Probabil că aveţi tenul prea uscat. Aţi utilizat crema mea, seara, la culcare?; DORA-BETTY. Utilizaţi soluţia cu Hidrochinină din revistă sau soluţia cu ulei camforat. Ca să aveţi părul moale îl veţi spăla cu lemn de panama 50 gr. La litru de apă de ploaie fiert bine. Apoi îl veţi unge cu un gălbenuş de ou bătut bine şi îl veţi clăti cu apă caldă; BRUNETA CU OCHII CA MURA. După cum văd eu sunteţi foarte pricepută. Aţi făcut tot ce este de făcut. Mai rămâne să utilizaţi şi recentele de la Alpha Iaşi pentru ten şi mâini".

×