x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Da sau ba!

20 Mar 2005   •   00:00

7 ANI DE ACASA
Cele doua mari principii care stau la baza Codului bunelor maniere sunt: sa nu te faci de ras si sa nu-i deranjezi pe ceilalti.

Oamenii in varsta se plang de faptul ca "tineretul" n-are cei sapte ani de-acasa. Sa ne gandim totusi: de cate ori n-ati vazut bunicii ducand ghiozdanul copilului, eventual si sacosa cu echipamentul de sport, sau stand in picioare in autobuz ca sa-i lase locul "printisorului"? Excluzand familiaritatea exagerata a americanilor, putem lua de la ei modelul educational prin care, la varsta de 18 ani, copilul trebuie sa se intretina singur, chiar daca parintii au o situatie materiala buna.

EDUCATIE, NU DRESAJ! Toata lumea ii atrage atentia celui mic sa spuna "multumesc", "buna ziua" sau "sarut-mana pentru masa". Iar copilul se incapataneaza si nu vrea cu nici un chip. Nu-i prea mare tragedia, caci pana la urma va intelege. Pentru linistea vecinilor ar fi mai indicat sa-l invatati sa nu mai zbiere de jos ca vrea un sandvis cu margarina (vezi reclama), mai ales daca locuiti la etajul zece! Nu incercati sa-i bagati in cap toate bunele maniere deodata. Nu-l agasati cu obsedanta intrebare "cum se zice?". Am asistat la o astfel de scena in care, dupa iahnia de fasole, copilul a scapat un zgomot "de fond" la masa. Intrebat "cum spui?", cel mic a incurcat replicile si a zis: "Sa va fie de bine!".

INTAMPLARI ADEVARATE. Exemplele cele mai elocvente sunt cele pe care le intalnim zi de zi, la tot pasul. Iata cateva dintre experientele mai mult sau mai putin amuzante pe care le-am trait. In drumurile noastre prin tara, in delegatie sau in caravane, multe ne-a mai fost dat sa auzim sau sa vedem. Un gospodar care ne-a servit cu cirese ne-a zis: "Luati-le voi, ca eu si-asa le arunc!". Asta-vara, la Mamaia, am avut ghinionul sa mancam la un "restaurant" unde nu numai servirea era de toata jena, ci si personalul. O chelnerita ne-a intrebat: "Doriti ciuperci cum are domnul?". Nu stiu ce avea in farfurie, dar, independent de vointa lui, domnul avea o acnee evidenta.

N-am scapat de viroza respiratorie care-a bantuit acum vreo cateva luni. Incredibil, dar adevarat! Pe toti cei care stateam la coada ca sa cumparam medicamente pentru dureri de gat farmacista ne intreba: "Va dau ceva de supt?". Cineva nu s-a mai putut abtine si a intrebat: "Credeti ca, daca stiam metoda asta, mai veneam la farmacie?!". La serviciu ma intalnesc deseori in lift cu un domn sus-pus (la etajul opt). Care imi spune "domnisoara", desi il corectez de fiecare data cand ma complimenteaza astfel (oricum, mai bine decat "mai fetita"). N-am putut sa nu zambesc odata, cand, la intrarea in lift, mi-a spus: "Poftiti, domnisoara!" si la iesire "Poftiti, doamna!".
INSTITUTIA... POSETEI
Iata un accesoriu nelipsit in ziua de azi: poseta. Ce facem insa cu ea? Fetelor care au invatat bunele maniere de la strabunicile lor trebuie sa le spunem ca regula conform careia geanta nu trebuie lasata din mana s-a abrogat de mult! E neigienic, daca nu chiar caraghios, sa te duci cu poseta la toaleta. Va luati cel mult portfardul daca vreti sa va pudrati nasul. Altceva este atunci cand aveti vreo nevoie si va aflati intr-o institutie. Fiindca multe lucruri "dispar" fara urma, recomandabil este sa carati geanta dupa voi.

CE VA POATE IESI PE GURA
Ganditi inainte de a vorbi! Daca aveti vreo colega filiforma, nu-i spuneti ca astazi "vantul va sufla cu putere" si nici n-o intrebati daca si-a pus caramida in geanta. Cu siguranta are si ea oglinda acasa! Iar prietenei cu forme rubiconde nu-i spuneti ca se revarsa marea daca intra in apa. Ati trecut, speram, de scoala generala, cand o astfel de remarca parea amuzanta... Amintiti-va ca si pe voi va streseaza cate-o matusa care va intreaba de fiecare data: "Cand te mariti?", "Cand vine bebelusul?" sau "N-ati divortat inca?". Nu-i intoarceti "complimentul" oferindu-i un frumos cactus "Fotoliul-soacrei"...

CE SE FACE SI CE NU
Puteti arata cu degetul, insa numai lucrurile. Nu se arata cu degetul persoanele decat in cazul cand il identificati pe hotul care tocmai v-a furat banii. Nu se saruta mana doamnelor cand sunt la plaja, in costum de baie. Nu uitati ca medicul e medic doar la spital. Nu-i cereti consultatii cand va aflati intr-o vizita sau cand va intalniti cu el pe strada. Nici un doctor nu poate pune un diagnostic fara sa va consulte. Iar daca vrea sa va "intepe" o sa va spuna: "Binevoiti sa va dezbracati!".

×
Subiecte în articol: editie de colectie