x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie De ce ne este teama?

De ce ne este teama?

de Cristian Petru    |    18 Iul 2005   •   00:00
De ce ne este teama?

Cel mai mult se tem de boli dobrogenii (34%) si cel mai putin
banatenii (23%). De somaj cel mai frica le e muntenilor (9%)
si cel mai putin celor care locuiesc in Crisana - Maramures (3%).
Acestia se tem in schimb de cresterea preturilor (20%) si de lipsa banilor (15%).

Fie cu bani mai multi, fie cu mai putini, chiar daca locuieste la tara, chiar daca sta la etajul 10 la bloc, romanul se teme de boli. Tot asa, indiferent de cum si unde locuim, cu totii ne temem ca vom ramane fara bani sau mai rau chiar, fara un loc de munca. De ce se tem romanii "in urmatorul cincinal".

Avem doar prezentul si stim ce s-a intamplat in trecut. Viitorul este incert si uneori ne este teama. Ne e teama de acel necunoscut care nu pare intotdeauna roz. 30,6% dintre persoanele care au fost intrebate "Care sunt lucrurile de care va temeti cel mai mult pentru urmatorii 5 ani?" au raspuns: boala si starea sanatatii. Lipsa banilor ii face pe romani sa mearga destul de rar la medic. Si teama de boli este cu atat mai mare.
In ultima vreme, tot mai multe reclame te atrag sa iti faci rate. In curand cred ca iti vei putea lua mai usor o masina de spalat in rate decat o legatura de patrunjel din piata. Dar dupa ce iti iei produsele acasa, te bucuri de ele, ajungi sa iti dai seama ca de fapt tot trebuie sa platesti. Si chiar daca masina de spalat parea aproape gratis, de fapt nu era asa. Si ajungi sa nu mai ai bani sa iti cumperi haine pe care sa le speli in ea. Dar nu e nici o problema. O masina de spalat arata bine intotdeauna. Si vecina se oftica daca ea nu si-a luat. 18,1% dintre persoanele care au participat la sondaj spun ca se tem de lipsa banilor, 17,6% pentru viitorul copiilor, iar 13,1% de cresterea preturilor. Cresterea preturilor... aici e o problema mare.
Daca benzina se scumpeste aproape in fiecare saptamana, painea care costa la fel, dar e tot mai mica si gazele care costa atat de mult incat iarna iti vine sa sufli in palme sunt griji importante ale romanilor.

GRIJI NOI. Unul dintre motivele de temere al respondentilor este unul relativ nou, care nu exista inainte de 1989. Inainte de Revolutie nici nu stiam ce inseamna coruptie. Acum, seara, daca dau drumul la televizor si ma uit cateva minute la stiri, mai aud de un corupt, de un flagrant. Eu nu ma tem de extinderea coruptiei, dar 10,2% se tem. Nici somaj nu exista inainte de 1989. Fiecare om trebuia sa aiba un loc de munca si chiar daca plimba o foaie prin fabrica, tot era platit. Acum nu mai ajunge sa plimbi hartia si sa te faci ca muncesti. Trebuie sa gandesti, sa scrii ceva pe foaie. Ehe... s-au dus timpurile vechi.
Somajul era zero pe vremea lui Ceausescu, in timp ce acum, rata somajului este de 5,5%. Fara sa ii mai socotim pe cei care nu mai sunt in statistici. Respondentii se tem de somaj sau de pierderea locului de munca in proportie de 6,6%. 1,5% se tem din alte motive, iar 2,3% nu stiu sau nu vor sa raspunda.

FEMEILE SE TEM DE BOLI


Care sunt lucrurile de care va temeti cel mai mult pentru urmatorii 5 ani?
Click pentru a mari imaginea
Femeile se tem in procent mai mare de boli decat barbatii. 32% dintre reprezentantele sexului frumos spun ca se tem pentru starea sanatatii, in timp ce barbatii spun asta in proportie de 29%. Reprezentantii sexului tare se tem mai mult decat femeile de somaj, de pierderea locului de munca si de extinderea coruptiei. Lipsa banilor ii sperie in egala masura atat pe barbati cat si pe femei - 18%. Teama de boli creste odata cu varsta. Daca 27% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani se tem pentru sanatatea lor, procentul celor intre 31 si 55 de ani este de 30%, iar cei peste 56 de ani se tem in proportie de 36%.

SI BOGATII VOR SA AIBA UN LOC DE MUNCA


Cel mai mult de tem de pierderea locului de munca persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 55 de ani - respectiv 9%. Tot in proportie de 9% se tem de somaj si persoanele cu studii peste liceu. Si surprinzator sau nu, de pierderea locului de munca se tem mai mult persoanele cu venitul gospodariei peste medie decat cei cu venitul sub medie. Somajul ii sperie mai mult pe cei care citesc ziarele de cateva ori pe saptamana sau mai des (8%), decat pe cei care nu citesc deloc (4%).
×
Subiecte în articol: editie de colectie munca