x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Din Europa pana-n Peru

Din Europa pana-n Peru

de Catalina Iancu    |    20 Mar 2005   •   00:00

LEGI (NE)SCRISE
Despre Romania multi straini au spus: "Aveti o tara minunata, pacat ca-i populata!" Iata ce se intampla pe alte meleaguri.

De ce sunt alte tari cu o suta de ani sau chiar mai mult inaintea noastra? Foarte simplu: au instituit niste reguli pe care toata lumea le respecta. Fie ca au invatat asta de mici, fie ca nu le convine sa plateasca amenzi. Chiar daca par amuzante, trasnite sau absurde, legile sunt sfinte.

JOS SOMBRERO!
Nu ai voie sa porti blugi pe Noble Street, in Anniston, Alabama. Si tot aici, barbatii nu au voie sa scuipe in fata sexului opus. Nicaieri in lume n-ar trebui sa faca asta! In Thailanda platesti cam 600 de dolari daca esti prins aruncand guma de mestecat pe trotuar. Cand conduci o masina, trebuie sa porti camasa. Si n-ai voie sa pleci din casa fara lenjerie de corp. In Alabama este ilegal sa porti in biserica o mustata falsa, care sa provoace rasete. Nu ai voie sa tarasti un cal mort pe Yonge Street, duminica, in Toronto, Canada. Este interzis sa mananci inghetata pe Strada Bancii, tot duminica, in Ottawa, Canada. Si n-ai voie sa-ti uzi peluza cand ploua, in Nova Scotia, Canada. Cetatenii civilizati migreaza cu tot cu maniere. Printre acestia se numara si peruanii de la Mezza, care s-au stabilit in Romania. Itto, unul dintre solistii formatiei de incasi (care vorbeste foarte bine romaneste) ne-a povestit: "Aici lumea se pupa de doua ori pe obraz, la noi e doar o data. Cand mergem la o bere, mai intai varsam putin pe jos. Asta se numeste "rasplata pamantului". Cand se naste un copil, se face un fel de ritual, se fumeaza tabac facut de tarani, nu tigarete de la magazin si se bea un fel de tuica. Acesta este "norocul copilului". Daca porti un sombrero mare, il ridici cand saluti, daca e mic, ramai cu el pe cap".

SUBIECTE TABU. Daca plecati in strainatate, trebuie sa stiti ca exista subiecte tabu. In Germania nu vorbiti despre nazism, in Principatul de Monaco despre taxe, anarhisti, teroristi, cazino si jocurile de noroc. In Suedia nu pomeniti despre politica si religie. In Franta nu intrebati gazda cum reuseste sa se descurce. In Portugalia nu care cumva sa confundati un portughez cu un spaniol, sau in Austria sa confundati un austriac cu un neamt. In Italia, cand se toasteaza, nu se ciocnesc paharele, dar se zice "Cin-cin!". Nu spuneti asta in Japonia! Expresia inseamna ca faceti aluzie la "dotarile" masculine ale interlocutorului! In Franta este permis sa folositi o bucatica de paine pentru a "sterge" sosul din farfurie. Asta inseamna chiar ca v-a placut mancarea, dar in Marea Britanie e absolut interzis. Se pot face complimente gazdei sau bucataresei doar in Franta si Belgia, nu si in Marea Britanie sau Spania. Aici se poate elogia doar ospitalitatea gazdelor.
CEASUL PUNCTUALITATII
In tarile nordice, dar cu precadere in Germania, se respecta ora exacta! In Olanda te duci in vizita chiar mai devreme. Gazda are totul gata cu cel putin o jumatate de ora mai devreme. In Spania e scuzat chiar si cel care intarzie o ora! Daca suni la usa la fix, risti sa pui gazdele in dificultate. Asa ca se ajunge cu jumatare de ora mai tarziu. In Franta se intarzie de obicei un sfert de ora. Iar romanii si-au reglat ceasurile dupa regula franceza. Acorda sfertul academic, adica 15 minute, peste ora la care a fost fixata intalnirea.

TACK, DANKE SI THANKS
Ora pranzului si a cinei in Europa difera de la un stat la altul. In Marea Britanie si tarile anglo-saxone pranzul se serveste intre orele 12:30 si 13:30. Cina incepe dupa ora 18:00, fara a depasi ora 20:00. In Germania, pranzul nu se serveste mai tarziu de 13:30, iar cina nu incepe mai tarziu de 19:30. La italieni sau spanioli, cina e programata spre orele 21:00, ba chiar si la miezul noptii. Regula de aur este ca masa sa fie servita pana la 10 seara. Multumirile sunt intotdeauna binevenite. In Suedia se spune "tack". In Belgia, ca si in Franta, se foloseste expresia "s’il vous plait". In Germania se repeta frecvent "danke", iar in Marea Britanie, nelipsitul "thanks".

SCOBITORI, OPERE DE ARTA
A trecut vremea scobitorilor. Nicaieri in lume nu se mai folosesc betisoarele in public. Faptul ca nu mai este permis ca aceste obiecte sa fie asezate pe masa restaurantelor de lux este o victorie in favoarea vechiului cod al bunelor maniere. Pe vremuri, scobitoarea era etalata aproape cu ostentatie, dar in mod cert n-avea un efect placut din punct de vedere estetic. Existau scobitori din os, din fildes, din pana de gasca, obiecte de arta care astazi pot sa trezeasca doar interesul unor colectionari excentrici.

×
Subiecte în articol: editie de colectie