x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Echilibru si sanatate

Echilibru si sanatate

13 Mar 2005   •   00:00

CUM MANCAM
Putem sa tinem post si sa mancam sanatos, varietatea in alimentatie fiind pastrata si in aceasta perioada prin proteine si grasimi de origine vegetala, zaharuri din fructe si legume.
GEORGETA LICSANDRU

In post ne-am obisnuit sa consumam foarte multi covrigi
Din punct de vedere alimentar, postul este o perioada in care avem ocazia sa ne debarasam de excesul de proteine animale, grasimi, glucide. Acesta presupune si o dieta echilibrata, nu doar un regim lipsit de alimente de dulce (proteine si grasimi animale).

FRUCTE. Pentru a avea un regim echilibrat, trebuie sa consumam cat mai multe legume si fructe proaspete, care sunt sanatoase, contin substante cu putere antioxidanta ridicata, mai ales in perioada cand organismul iese din iarna saracit in vitamine, saruri minerale si alte substante biologic active. "Postul este binevenit dupa o dieta bogata in carne, in special carne rosie, in grasimi saturate, dulciuri rafinate, pentru ca ne reechilibreaza metabolismul si ne purifica organismul de toxine, de metabolitii acumulati in perioada de iarna", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Se stie ca alimentele de post sunt mai putin satioase. De aceea, micul dejun si masa de pranz sunt obligatorii, masa de seara, desi mai saraca in calorii, nu trebuie neglijata. Daca inainte de post nu mancam decat de trei ori pe zi, pentru a nu resimti lipsa de satietate a alimentelor, nutritionistii ne recomanda cinci mese pe zi. Prof. dr. Mencinicopschi ne sfatuieste ca in aceasta perioada sa mancam mai des si mai putin.

LEGUME. Chiar daca in Romania a fost o iarna tarzie, iar legumele de primavara (spanacul, ridichile, urzicile) nu au aparut inca pe piata, le avem la indemana pe cele care au trecut cu bine de perioada rece (morcovii, pastarnacul), dar si rosiile, castravetii de sera, salata verde, patrunjelul verde, o foarte bogata sursa de vitamina C. Merele, fructele uscate (prunele, smochinele), citricele sunt de asemenea recomandate in perioada postului. Nu sunt recomandate excesul de zaharuri rafinate (dulceturi), indulcirea excesiva a alimentelor, pentru a nu aparea dezechilibre metabolice. Este bine sa fie consumate zaharurile lente (fructe si legume) pentru ca mentin glicemia constanta, se digera mai usor, ceea ce ne ajuta sa ramanem activi, iar creierul nostru sa functioneze la parametri optimi.

PROTEINE. In lipsa proteinei de origine animala, pentru reechilibrarea organismului pot fi consumate proteinele de origine vegetala (soia, fasole, mazare, linte, hrisca). "Din pacate, la noi s-a pierdut obisnuinta de a consuma linte si hrisca, surse foarte valoroase de proteine vegetale", sustine prof. dr. Mencinicopschi. Ca sursa de proteine si uleiuri vegetale, de substante cu putere antioxidanta ridicata, in timpul postului se pot servi si alunele, nucile, arahidele, fisticul. Acestea au insa densitate calorica mare si pot conduce la cresterea in greutate, astfel incat nu trebuie facut exces in timpul postului. Este bine sa consumam grasimi polinesaturate, mononesaturate - uleiuri vegetale (uleiul de masline, de soia, de rapita, de floarea-soarelui, de porumb).

PASTE FAINOASE. In post se poate consuma orez superior (care nu se aglomereaza si are un indice glicemic scazut). De asemenea, sunt recomandate produsele din cereale naturale si integrale, inclusiv painea din faina integrala, ca sursa de carbohidrati. Pastele fainoase trebuie consumate cu moderatie. De preferat ar fi pastele fainoase din faina integrala din grau dur, pentru ca au un indice glicemic mai scazut. Acestea se gasesc si pe piata noastra, sunt mai scumpe, insa din punct de vedere nutritional sunt valoroase si nu solicita foarte mult pancreasul.

Multe persoane sunt tentate sa consume in post cantitati mari de cartofi prajiti, care, desi sunt mai satiosi, nu sunt sanatosi. Cartofii trebuie pregatiti fie copti, fie fierti, dar nici acestia nu trebuie consumati in exces. "In aceasta perioada, o salata de varza cruda este foarte valoroasa, deoarece contine o serie de factori biologic activi foarte importanti si fibre alimentare care creeaza rapid senzatia de satietate", afirma prof. dr. Mencinicopschi.

Uleiurile hidrogenate sau partial hidrogenate (margarinele) nu sunt bune nici in timpul postului, nici in alte perioade ale anului. Studiile cercetatorilor americani, rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata clar ca grasimile hidrogenate sau partial hidrogenate sunt daunatoare. Din pacate, aceste uleiuri hidrogenate se gasesc in foarte multe produse - in biscuiti, in produsele de patiserie de post.

PESTE. Desi in Postul Pastilor nu sunt decat doua zile de dezlegare la peste, prof. dr. Mencinicopschi ne sfatuieste sa profitam de aceste ocazii pentru a ne reechilibra dieta in proteine de origine animala si grasimi de foarte buna calitate. Pestele este o carne deosebita din punctul de vedere al proteinelor cu valoare biologica ridicata, in special la pestele oceanic gras este de remarcat continutul in acizi grasi esentiali - omega 3.

"Vad in post un prilej de a ne fortifica spiritual si fizic, a ne curata si reechilibra organismul. Putem sa tinem post si sa ne castigam un plus de sanatate. Trebuie insa sa consumam proteine vegetale din soia, fasole, uleiurile vegetale, zaharurile din fructe si legume" - prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
×
Subiecte în articol: perioada post proteine editie de colectie