x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Editie de colectie - Molimele

Editie de colectie - Molimele

10 Apr 2006   •   00:00
Editie de colectie - Molimele

SPECTRUL CIUMEI INGROZEA LUMEA

Ciuma, holera, febra tifoida, lepra. Molimele care au ucis romanii de-a lungul timpului. Bucurestii au fost si ei bantuiti de foamete si molime. Au fost luate masuri extreme pentru stavilirea ciumei: se oranduieste pentru fiecare mahala un epistat al ciumei, care sa dea de veste pentru fiecare caz in parte. Spectrul ciumei ingrozea lumea si ii lua mintile.

ADIO, LEPRA! EXILATII DE LA TICHILESTI

Tichilesti, Tulcea: 23 de bolnavi ingrijiti de cinci asistente si zece infirmiere, ajutati de doi cai, o caruta, o sanie, un tractor, trei masini, zece hectare de teren arabil. Fosti bolnavi de lepra, acum vindecati de bacilul Hansen, dar cu degete, picioare, ochi lipsa, sechele ale unei boli pana nu de mult misterioase si ingrozitoare. Cum au ajuns aici? Nimeni nu a uitat acel moment.

SFINTII CARE ERAU INVOCATI IN TIMPUL MOLIMELOR

Cei mai cunoscuti sfinti invocati in cazul unor mari epidemii in istoria poporului nostru au fost: Dimitrie Basarabov, Grigore Decapolitul, Spiridon, Haralambie, Parascheva (Sfanta Vineri). Romanii au cautat alinare si la "doftori", si la Dumnezeu. Domnitorul Caragea a poruncit scoaterea raclei cu moaste pe strazile Capitalei la 1815, cuprins de disperare ca ciuma nu mai inceta.

MOARTEA LA IASI SAU CUM S-A NASCUT UN SPITAL

Cel mai mare spital din toata Moldova, purtand numele Sfantului Spiridon, s-a nascut in urma unei epidemii de ciuma. Boala care a facut, se pare, 25 de milioane de morti in Europa medievala. Cati vor fi murit si la noi nu stim, dar cu siguranta ca oamenii erau ingroziti si, de cum vedeau semnele bolii, izolau bolnavii in locuri departate de orase, in asa-numitele lazarete.
×
Subiecte în articol: editie de colectie