x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Epopeea vilei lui Maurer

Epopeea vilei lui Maurer

de Lavinia Betea    |    20 Feb 2006   •   00:00
Epopeea vilei lui Maurer
PROPRIETARI SI CHIRIASI
Biografiile unor oameni amprenteaza locurile unde au trait. Este si cazul casei din Aviatorilor 104, cunoscuta de bucurestenii mai varstnici ca "vila lui Maurer".

Maurer a facut parte din "vechea garda" a demnitarilor politici instalati in locuintele fostilor "exploatatori".

DREPT DE FOLOSINTA. Dupa propriile sale spuse, lucrurile s-au petrecut astfel: "Locuinta mi-a fost data de partid, pe vremea cand exercitam functii de stat. Pe vremea aceea, vizitele de inalt nivel se primeau de demnitarul respectiv, la el acasa. Si trebuia sa ai o locuinta potrivita pentru asemenea scopuri. Se intelege ca locuinta aceasta nu-ti apartine tie, ci functiei. De aceea nici n-am platit chiria pentru ea (…) Cand am iesit la pensie, casa mi-a fost atribuita de partid in calitate de complement al pensiei, intre timp fiind construite sedii potrivite pentru misiunile demnitarilor". Nu cu drept de proprietate, ci cu drept de folosinta, dupa spusele fostului premier, pana la sfarsitul vietii sale. In timpul cat fusese in functie, ca si ceilalti conducatori de partid, Maurer dispusese si de o casa de vacanta la Predeal si alta la Snagov.

Cum nici unul dintre fostii conducatori comunisti nu si-a imaginat caderea regimului, in toti acesti ani vila a fost locuita fara vreo forma legala, gospodaria de partid ocupandu-se, ca si in cazul celorlalte imobile cu demnitari, de toate platile: telefon, chirie, intretinere, reparatii.

Ceausescu, Chivu Stoica, Gheorghiu Dej, Maurer si Bodnaras - chiriasi in Primaverii din 1944 pana la moarte

VREMURI NOI. Dupa 1990 au inceput necazurile cu imobilul din Aviatorilor despre care ziarele scriau ca este compus din 18 camere (plus anexele si dependintele necesare) cu suprafata totala de peste 1.000 mp. A aparut si un mostenitor din America, Mircea Neicu, despre care aceleasi ziare scriau ca este, cu acte in regula, fiul si mostenitorului arhitectului care a facut vila. "Cineva mi-a facut proces sa fiu evacuat din casa - a fost versiunea din 1993 a fostului demnitar - pentru ca aceasta casa se gaseste pe terenul lui. Deci gasindu-se pe terenul lui, omul zice ca e a lui. Eu stiu insa ca aceasta casa a fost facuta de Carol al II-lea pentru amanta lui, Elena Lupescu. Una din casele ce i le-a facut, iar omul care pretinde ca e proprietarul casei a fost arhitectul ce-a facut devizele ei de constructie. Le-a facut pe numele lui si acum spune ca ii apartine casa."

Procesul a fost castigat de Mircea Neicu, iar Maurer a fost obligat in 1995 sa paraseasca vila.

DIN LAC IN PUT. Vila din Aviatorilor nu fusese nici macar trecuta in vreun decret de nationalizare. Dupa 1944, in ea se instalase un general rus. Dupa retragerea armatei sovietice a devenit cinematograf cu circuit inchis. Din 1961, vreme de 33 de ani a fost locuita de Maurer. Dupa procesul in care a fost evacuat, soarta vilei a evoluat in acelasi registru imprevizibil al istoriei sale. "Dupa ce si-a redobandit casa din mainile emulului Gheorghiu-dejist Maurer, scrie Romania libera in 3 octombrie 1996, domnul Neicu pare sa fie urmarit de piaza rea. Profitand de starea precara a sanatatii lui Mircea Neicu, unul dintre capii mafiei tiganesti, Gheorghe Constantinescu - mult mai cunoscut sub numele de Gigi Boieru - a falsificat grosolan un inscris prin care, chipurile, era imputernicit de domnul Neicu sa vanda vila (…) Culmea obrazniciei, Gigi Boieru pretinde ca a vandut vila cu ridicola suma de 10.000.000 de lei catre un oarecare Constantin Balan. Noroc ca in momentul de fata e pus la pastrare."

EPILOG. Greu de aflat prin ce tranzactii vila din Aviatorilor 104 a ajuns in proprietatea lui Dan Grigore Adamescu.

Cum CV-urile celor din bransa sa pot fi trecute sub tacere, cu pretextul ca "asemenea informatii constituie amenintari la adresa sigurantei nationale", despre el se stie doar ca inainte de ’89 a fost "in structuri", iar in prezent este patronul Magazinului "Unirea".

"NASUL LUI CEAUSESCU"


Maurer este cunoscut ca factorul determinant al alegerii lui Ceausescu ca si conducator al partidului. In interviul pe care mi l-a acordat in 1994, publicat in cartea "Maurer si lumea de ieri", fostul prim-ministru recunostea ca: "Sarcina de a-l propune pe Ceausescu, adevarul este ca mi-am luat-o eu. Eu am hotarat sa fac aceasta propunere spre a fi aprobata de ceilalti din conducere. Si ce-a iesit s-a vazut…" Motivul a fost: "Temandu-ma de posibilitatea restabilirii unor raporturi umilitoare cu sovieticii, l-am propus pe Ceausescu succesor al lui Dej".

"MANA DREAPTA A LUI GHEORGHIU-DEJ"


Ion Gheorghe Maurer (1902-2000) a fost unul dintre avocatii ilegalistilor, motiv pentru care a fost arestat si internat in lagarul din Tg. Jiu. Trimis pe frontul de Est, a dezertat pentru a pregati evadarea lui Gheorghiu-Dej din lagarul Tg. Jiu. Dupa 1944 l-a secundat pe Dej in posturile sale de ministru al Comunicatiilor si Lucrarilor Publice apoi al Industriei si Comertului ca subsecretar de stat. A fost din 1945 si pana la pensionare (1974) membru al CC al PCR. In perioada proceselor staliniste postbelice s-a aflat pe punctual de a fi arestat in "ancheta Patrascanu". A fost ministru de Externe al Romaniei (1957-1958) si presedinte al Marii Adunari Nationale (1958-1961). Cand Dej instituie noul curs al politicii sale de desprindere de sub sovietici declarand "independenta Romaniei", Maurer devine prim-ministru (1961), functie detinuta pana la pensionare (1974). Este cunoscut ca "mana dreapta a lui Dej" si detine palmaresul de a fi fost primul-ministru cu cea mai lunga perioada de guvernare continua din istoria Romaniei (1961-1974).

UN BARBAT CU TREI NEVESTE


"Nici chiar femeile nu-mi placeau cat vanatoarea! Desi, in general, femeile pentru barbati alcatuiesc o satisfactie asemanatoare", relata Maurer in interviul amintit. A avut trei neveste, despre cea dintai declarand ca nu-si mai aminteste nici motivul divortului. A doua a fost una dintre fostele neveste ale lui N.D. Cocea. A treia apare in dosarele Securitatii ca "o anume Lilica din Ploiesti, de profesie, fara". Dupa 1990, apropiatii de partid vor povesti despre ultimul cuplu Maurer ca despre un model a ceea ce sociologii numesc "casatorie deschisa".
×
Subiecte în articol: casa vila maurer editie de colectie