x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Europa iubea geniul roman

Europa iubea geniul roman

de Anca Scarlat    |    28 Aug 2006   •   00:00
Europa iubea geniul roman
DIPLOME
Grigore Capsa a castigat numeroase concursuri nationale si internationale.

Maestrul comertului romanesc a pornit pe calea reusitei inca din perioada in care s-a specializat la Paris. A obtinut mai intai doua mentiuni la Expozitia Universala de la Paris, in anul 1867. Dupa sase ani, la Expozitia Universala de la Viena, a obtinut Medalia de Merit. A participat la aceasta expozitie la invitatia lui Nicolae Kretzulescu, pe atunci ministru al Agriculturii, Comertului si Lucrarilor Publice. Membrii comisiei romane a expozitiei i-au adresat atunci felicitari printr-un act oficial.

PE CULMILE GLORIEI. In acelasi an, 1873, Grigore Capsa a obtinut si Medalia de aur la Paris. Tot aici, dupa inca doi ani, in 1875, i s-a decernat Medalia de Aur pentru bomboane, dulceata de trandafiri si alte produse. Anul 1880 ii mai aduce doua diplome de onoare la Expozitia de Arte si Industrii Romane a Societatii "Concordia Romana". La doi ani dupa aceasta, maestrul a mai castigat o parte importanta a pietei europene. A obtinut medalia de bronz la o expozitie universala de vinuri, spirtoase, lichioruri si bauturi fermentate, fiind singurul roman care a participat cu produse vinicole la Bordeaux. Prin aceasta realizare, Grigore Capsa a facut cunoscute vinurile romanesti in Europa. Dupa premiul sau, acestea au inceput sa fie apreciate si cautate. Anul 1883 i-a mai adus o diploma de onoare clasa I, pentru "vinuri din Cotnar". De atunci el a fost prezent la toate expozitiile din domeniu.

Mari succese la Paris i-au adus anii 1889 si 1900. Medalia de Aur, oferita de un prestigios juriu international, in 1889, iar dupa doi ani, trei medalii de aur si doua "Grand-Prix-uri".

PARIZIENII CITEAU DESPRE CAPSA. Presa internationala a vremii a consemnat succesul extraordinar al romanului. Europenii cunosteau deja biografia si realizarile lui Grigore Capsa, romanul deschizator de drumuri, care a uimit continentul cu cele mai bune produse din ciocolata. Bucurestiul si-a cristalizat celebritatea in acei ani si datorita realizarilor Casei Capsa. Maestrul nu era doar un bun cofetar si manager, ci si o emblema a Micului Paris. La 15 iunie 1900, revista L’Enciclopedie Contemporaine publica un articol intitulat "L’hotel Gregoire Capsa, a Bucarest". Jurnalistul parizian G. Dervilly lauda succesele romanului, oferind cititorilor biografia si realizarile sale. Erau mentionate, la loc de cinste, diplomele obtinute la marea expozitie industriala in acelasi an. Daca ambasadorii celor mai importante state ale lumii stateau in Bucuresti la Capsa, Grigore Capsa a fost ambasadorul Bucurestiului in intreaga lume.

LIDERUL SI OMUL

Grigore Capsa si-a inceput modest afacerea in anul 1868. A muncit alaturi de angajatii sai, i-a incurajat, i-a pregatit. A preluat si a inventat retete care, in foarte scurt timp, au devenit faimoase pe intregul continent. La numai un an de la deschiderea cofetariei, la 12 iulie 1869, a primit titlul de furnizor al Curtii Princiare din Romania. A ramas pentru mult timp furnizorul Curtii Regale. Suveranii Romaniei si membrii familiei acestora i-au aratat mereu un respect deosebit. Casa Capsa avea un loc aparte in ceremonialul zilei de 10 mai. A primit numeroase medalii, in tara si in strainatate, prin care ii erau recunoscute realizarile. Medalia "Bene Meriti" clasa I, apoi "Steaua Romaniei", pana la gradul de ofiter, "Coroana Romaniei, cu gradul de comandor, ofiter al "Legiunii de onoare" franceza si comandor al ordinului sarbesc "Tacowo". La toate acestea se adauga includerea sa in comisii, jurii si organizatii europene cu profil economic. A fost ales membru al "Institutului stiintific European", cu ocazia reuniunii de la Paris din anul 1885, recunoscandu-i-se astfel meritele de deschizator de drumuri. "Academia Nationala, Agricola, manufacturiera si Comerciala" a Frantei l-a admis ca membru la 25 iunie 1889.
  • Documentare: "Casa si Familia Capsa in Romania Moderna, 1852 - 1950", Mioara-Magdalena Ionita, Editura Publipres, Bucuresti 2000
  • ×
    Subiecte în articol: editie de colectie capsa grigore capsa