VIA SUA
Mare parte din romanii aflati pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a parasit statul natal in perioada comunista.
Statisticile oficiale americane au inregistrat, pentru prima data in 1881, 11 emigranti din teritoriile romanesti. In prezent, se estimeaza ca in SUA traiesc peste un milion de americani de origine romana. Cea mai mare concentrare a conationalilor nostri se afla in orasele din nord-estul Statelor Unite, in Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Pennsylvania si la New York. Exodul romanilor in SUA a avut loc insa in perioada comunista (1948-1989).
REGIM. Ideea de a fugi de comunism s-a nascut o data cu restrictiile impuse de regimul totalitarist. Romanii sustin ca nu au fugit de Romania si de poporul roman, ci de comunism. La mijlocul anilor â90, doar un sfert din cei plecati s-a intors in tara. "Am plecat. speriat de evolutia societatii romanesti, in 1982. Cu mana pe inima pot afirma ca in propria tara incepusem sa sufar de claustrofobie. In 1983, m-am angajat la o firma de consultanta in SUA si m-am hotarat sa nu mai pun piciorul in Romania", ne spune Andrei Bojan, roman din New York.
APOLOGIA COMUNISMULUI. Printre romanii celebri care au ales drumul Statelor in perioada comunista se afla si Bela Karoly, Mircea Eliade, Vladimir Tismaneanu, Nina Cassian, Andrei Codrescu, Dan Cristian Turturica etc.
Cel mai cunoscut antrenor al tuturor timpurilor, Bela Karoly, a parasit Romania in 1981. De atunci, a ramas in teritoriul Statelor Unite si, in scurt timp, a preluat lotul olimpic de gimnastica al SUA.
CETATEAN AMERICAN. Sosit in Statele Unite la invitatia mai multor profesori si cercetatori ai istoriei religiilor in anul 1956, Mircea Eliade tine cursuri pana in anul 1957, cand accepta postul de coordonator al Catedrei de Istoria Religiilor de la Universitatea din Chicago. Tot de la acea data, savantul se stabileste definitiv in SUA. In 1966, a fost naturalizat cetatean american.
Ca o recunoastere a meritelor aduse la studiul si cercetarea istoriei religiilor, catedra mai sus amintita a fost numita Catedra "Mircea Eliade".
|
"LIBERTATEA EXILULUI"O remarcabila poeta si traducatoare, Nina Cassian a plecat in Statele Unite ale Americii in septembrie 1985, cu o bursa Soros. Dupa ce sotul ei, Gheorghe Ursu, a fost asuprit de comunisti, Nina Cassian a ales "libertatea exilului". Acolo a primit un post de profesor la Universitatea din New York. Dupa acest episod, in Romania cartile i-au fost interzise si retrase din biblioteci pana la caderea regimului Ceausescu. Nu a mai vrut sa se intoarca in tara. desi Uniunea Scriitorilor o premiase pentru activitatea literara de pana atunci. |
|
REGULILE NU PUTEAU FI SCHIMBATE, ROMANIA ERA O INCHISOARECei care au plecat in SUA inainte de â89 nu regreta nimic. Mihai Camil, un roman stabilit in America dupa Revolutie, sustine ca "cea mai mare admiratie a avut-o pentru cei care au avut curaj sa exploreze teritoriul SUA in perioada comunismului. Eu cred ca si-au riscat pielea sa-si indeplineasca un vis, sa fie oameni normali si liberi. Si asta mi-am dorit foarte mult si eu. Inainte de 1990, cand eram inca student, seara de seara ma rugam sa le mearga bine romanilor si spuneam: «Cel putin voi, cei care ati plecat, ati fost scutiti sa traiti un cosmar, poate cel mai mare cosmar».Romania era o inchisoare. Nu puteai sa-i schimbi regulile. Puteai doar sa eliberezi cativa care voiau si simteau nevoia de libertate. Pana la urma am plecat. Totusi, cred ca am facut-o mult prea tarziu. Imi pare rau ca am ramas atat timp spectator la raul care se intampla aici. Si majoritatea celor care au plecat au uitat de unde provin. Mai mult, pot sa spun ca America i-a schimbat in proportie de 80%". Citește pe Antena3.ro IN MEMORIAM PATRICIU MATEESCUCu patru decenii in urma, unul dintre cei mai activi membri ai Consiliului artistic al Centrului de arta populara al UCECOM, Patriciu Mateescu, se stabilea in SUA (1979). Creatorul scolii romanesti de ceramica refuza sa isi continue activitatea in Romania comunista. Abia in 1996 realizeaza statuia "Danubia". Monumentul este martorul tacut al romanilor morti in Dunare in drumul spre Occident. In 1999 primeste medalia comemorativa "150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu" pentru merite deosebite in ilustrarea operei eminesciene. |