x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Exercitiu de memorie

Exercitiu de memorie

13 Feb 2005   •   00:00

AMINTIRI DIN COPILARIE
Scutecele de finet de indelungata folosinta. Pana seara umpleau cada, iar lehuzele frecau la magiunul de pe ele, cu sapun de casa si apa rece.
ADRIANA OPREA-POPESCU (anul nasterii 1971)

1976. Intalnire la zero grade: Mos Gerila si poza lui Ceausescu, din spatele pomului de iarna.
1983. Elena Ceausescu si un soim al patriei - fotografie aparuta in Almanahul "Femeia"
1983. In Tabara de pionieri de la Navodari se disputa apriga intrecere intre judete "Calatorii spre Viitor"
Cordonul pentru bebelusi, bine petrecut, de mai multe ori, peste plapumioara in care acesta era infasat, ca "sa iasa cu picioarele drepte". Statul la olita de la 8 luni, dresura organizata de mamele obosite de-atata spalat scutece. Mersul la cresa de la aceeasi varsta.

VESELA DE TABLA, canuta pentru ceai cu rom sau ceai din zahar ars, care avea smaltul ciobit. Rahat cu biscuiti la gustarea de dupa somnul de la pranz. Buline rosii si buline negre pe panoul de onoare de la gradinita. Pe peretele de vizavi, tabloul cu chipul "parintelui natiunii" plus cel cu stema RSR. Mos Gerila cu masca de plastic pe fata. O portocala mancata pe indelete intr-o jumatate de ora, cojile uscate pe calorifer, sa ramana macar mirosul... Banane verzi infasurate in ziare si puse la copt in plapumile din recamier sau pe dulapul din bucatarie. Uniforma de la gradinita, sortuletul bleu cu cordon la spate si pamponul rosu prins in piept cu ac de siguranta. Strampi de bumbac cu genunchi si tur lasat. Marmelada. Scovergi si checuri fara oua. Glucoza cu textura de sapun si pufarine. "Mihaela si Azorel", cinci minute inainte de buletinul de stiri. Lipiciul "Pelikan" in cutii de plastic si cu lopetica, dulce la gust. Pasta de dinti "Optima" cu aroma de banane. Buchete de ghiocei si martisoare facute din samburi de piersica taiati si lacuiti, peste care era lipita familia Ewing.

TOVARASA INVATATOARE. Copertile de carte si caiet mirosind a plastic si a septembrie. Poza lui la fiecare inceput de manual. "Trei culori cunosc pe lume, amintind...". Matricola prinsa in capse si bentita din plastic (sau supraelastic) cu pampoane albe din voal. Unghiile, carnetul, batista. Inspectiile sanepidului, care numara paduchii adusi din vacanta. Careul in care se canta imnul, cu cinci minute inainte de inceperea orelor. Fata de banca luata acasa, la spalat, la sfarsit de saptamana, o data cu perdelele si fata de catedra. Petrosin si ceara. Frecatul parchetului alaturi de tovarasa diriginte. Elevul de serviciu pe clasa care uda buretele, aducea creta si stergea tabla. Elevul de serviciu pe scoala, care verifica matricolele si suna de recreatie. Covorase la gherghef. Orele de atelier: fetele coseau hainute si babetele pentru nou-nascuti, baietii faceau traforaj si pirogravura. Prezenta obligatorie la corul scolii, indiferent de talentul muzical; absenta se sanctiona cu scaderea notei la purtare. PIC-ul pentru sters cerneala. Gumele chinezesti care colorau hartia, dar care miroseau frumos. Socotitoare si betisoare, planseta pentru plastelina. Sugativa. Borcanul de iaurt in care se inmuiau pensulele la ora de desen. Cerneala "Pescarus" de larg consum si cerneala "Pelikan" - pentru premianti. Cerneala chinezeasca "Hero". Stilourile chinezesti cu cap de ursulet Panda. Penarele din vinilin cu fermoar si penarele chinezesti cu oglinda interioara si inchidere pe baza de magnet. Ascutitori din ceramica cu tot felul de figurine. Pixurile din tabla cromata cu 3-4 culori. Colectii de servetele straine, cutii de bauturi straine, surprize de gume de mestecat straine. Clasoare cu timbre din Noua Guinee si Rwanda. Serii, dubluri, schimburi.

PRACTICA AGRICOLA. La depanusat porumb (gramezi sub care se ascundeau soareci burtosi si soricei orbi, abia fatati), scos sfecla de zahar (exclus cu piciorul), cules struguri (maini lipicioase, burti nervoase). Sortat cartofi, ceapa, ardei. Pranz cu sendvisuri din parizer prajit, branza si mere. Profesori care verificau sacosele elevilor la urcarea in autobuz, nu care cumva sa se sustraga ceva din productia nationala...

Ierbare Si insectare. Bani pentru fondul clasei, planul la maculatura si borcane. Munca patriotica la sfarsit de saptamana in parcurile orasului. Orele de dirigentie, orele de constitutie, orele de economie politica. Cercurile de filozofie ateista. Orele de limba rusa... Tabloul "mult iubitului" deasupra catedrei. Vizita cu clasa la muzeul de istorie. Lectiile facute la lumina lampii cu gaz sau a lumanarii de botez. Cravata de pionier plina de autografe la sfarsitul clasei a VIII-a. Oracole cu poze decupate din revistele Femeia sau Cinema. Caiete cu amintiri. "Cand va bate vantul peste parul tau, sa-ti aduci aminte...".

...frunze, cuvinte, lacrimi, cutii de conserve, pisici, tramvaie cateodata, cozi la faina, gargarite, sticle goale, discursuri, imagini lungite de televizor, gandaci de colorado, benzina, stegulete, cupa campionilor europeni,/masini cu butelii, portrete cunoscute./Mere refuzate la export... - Ana Blandiana, fragment din poezia "Totul"

DULCE SI AMAR

Ciocolatele rotunde cu "Scufita Rosie" pe ambalajul care putea fi refolosit ca ceas, umplute cu o crema alba si tare, cu gust dulce-amarui, de migdale. Pepsi la sticle de 2 lei. Gumela. Bombonele CIP, mici si multicolore, intr-o cutiuta rotunda de plastic. Pufuleti trasi in ciocolata. Halvaua "Unirea". Quick-Cola si Zmeurata. Cogeac pe bat. Oranjada si dulceata de trandafiri. Spirale in foetaj de napolitane, cu umplutura dulce si nisipoasa. Ciocolata amaruie "Kandia". Biscuitii "Voinicel", napolitanele "Danut", concentratul "Helas" din sare de lamaie. Brifcor, Lamaita, Cico de te pisca la limba. Iepurasi din plastic, cu o ureche pleostita, umpluti cu drajeuri din ciocolata, mici si multicolori. Citronada si untul alb din care iesea apa cand il intindeai pe paine. Susanele facute din zahar ars si miezurile de floarea-soarelui. Colorantul alimentar pentru cremele de prajituri. Bomboane umplute cu miere, ciocolata "Bradut" invelita in staniol, buzduganele din plastic care aveau in maner o pasta de ciocolata alba si fainoasa. Guma de mestecat sub forma de tigarete, 10 bucati la cutie.

...Ziare, franzele,/ulei in amestec, garoafe,/Intampinari la aeroport, cico, batoane,/Salam Bucuresti, iaurt dietetic,/tiganci cu kent-uri, oua de Crevedia,/zvonuri,/serialul de sambata, cafea cu inlocuitori,/lupta popoarelor pentru pace, coruri,/productia la hectar,/Gerovitalul, baietii de pe Calea Victoriei./Cantarea Romaniei, adidasi, /compot bulgaresc, bancuri, peste oceanic,/totul - Ana Blandiana fragment din poezia "Totul"

"CANTAREA ROMANIEI"
Comandantii de detasament - snur galben, dand raportul comandantului de unitate - snur albastru. Cravata de pionier arsa cu fierul de calcat, inelul de cravata - transparent sau tricolor.

TRESE GALBENE. Insigne prinse de buzunarul stang al camasii albe din naylon. "Pionier de frunte", "Meritul pionieresc", "Prietenul pompierilor", triunghiuri rosii de "pionieri sanitari". Centura bej cu stema RSR pe catarama metalica, fusta nearga si plisata. Basca alba cu motul tantos. Panoul fruntasilor pe scoala si gazeta de perete - "nu faceti ca ei". Olimpiada - de romana, matematica, lb. rusa, etc. - faza pe scoala, pe oras, pe judet, pe tara. "Cantarea Romaniei", "Calatorii spre viitor", intrecere intre pionierii judetelor. Repetitii, invoiri de la scoala. "Tovaaarasa Elenea Ceausescu, Tovaaarase Nicolae Ceausescu, din iiinimile noastre de copii"...

Doftana, Marasesti, Scornicesti, cu vaporul pe Dunare, pionieri care-i faceau pe altii pionieri. Carnetul de note in care diriginta trecea saptamanal toate notele. Carnetul de evidenta al pionierului. Pregatirile pentru defilari din vacanta mare. Demonstratia de la 23 august "Eu sunt in litera C!", mitingurile pentru dezarmare la care se mergea si se scanda organizat, cu scoala. Lozinci strecurate pe sub vuietul multimii "Ceausescu pace, da-ne bomba incoace/ Viata nu ne place!", "Ceausescu si poporul/ Ne distruge viitorul", "Ceausescu - Romania/ Ne-au distrus copilaria", "Ceausescu - PCR/ Carnea noastra unde e"...

TABERELE PIONIERESTI. Arbanasi, Sarata-Monteoru, Bughea, Voineasa, Corbeni, Izvoarele, Timisul de Sus, taberele de vara de la Navodari (Delfin, Albatros, ...). Peisaje decolorate si acoperite de urme de muste in compartimentele de tren. Taberele din vacanta de iarna unde se faceau pregatiri pentru olimpiade. "Pentru pace si popor/ Ne batem in dormitor", Popa - prostu’, Pacalici, Maroco. Aparatele foto Smena. Bateria de la masina carata pana in casa, ca sa aiba copiii lumina pentru teme. "Fazanul" si telefonul fara fir, cand se oprea curentul elecric. Bicicleta "Pegas" cu coarne si semicursiera "Turist". Vacantele la bunici. Vizitele parintilor si circuitul alternativ al masinilor cu numere "cu sot" si "fara sot". Statiunile de pe Litoral, bilete prin UGSR, conserve la pachet, ciubuc pentru chelneri sa puna la micul dejun un cubulet de unt in plus, "pentru astia micii"...

Shop-urile de la mare, de unde ieseau straini fericiti cu baxuri de cutii de bere si suc, pungi de alune si ciocolate. Cutiile goale pe care le aruncau deveneau, pentru copiii din Romania, miraculoase suporturi pentru creioane.

A SE CLATI DUPA GOLIRE

Frucola si nectarul bulgaresc, gros si cu sedimente pe fundul sticlei. Bomboane de pom, praline, fondante albe, roz si verzulii. Apa minerala "Aurora". Socata facuta in casa, intr-un borcan urias de muraturi. Inghetata "Sport" si vafele. Batoane de 1 leu, cu mac, langa paharul de lapte. Sticle cu gatul lat, "a se clati dupa golire cu apa rece", astupate cu dopuri de tipla argintie pe care era stantata ziua ambalarii.

CARAMELE DIN BULGARIA

Dropsuri de menta. Savarine, amandine, "cartofi". Branzoaice, cornuri cu vanilie, pateuri. Inghetata "Polar" invelita intr-o pojghita subtire de ciocolata crocanta. Eugenii de 75 de bani, atat de tari incat numai crema era comestibila. Ciocolata de casa din lapte praf. Alimentare imense pline cu mere si cu apa minerala "Poiana Negri". Medicamente CAVIT pentru cresterea poftei de mancare la copii si Calciu Efervescent. Untura de peste. Caramele bulgaresti si caramele cubaneze, cu gust de lamaie, portocala si zmeura.

CIOCOLATELE CHINEZESTI

Inghetata la pahar, cu o lingurita lata de plastic. Plicurile de oranjada care se mancau direct din plic, cu limba. Mentosane. Drajeuri "Olimpic" - dextroza - din lamaie, portocale si menta. Guma de mestecat "Prof. Baltazar" adusa de la sarbi. Salamul de biscuiti cu mult rahat... Curmale si ciocolate mici, chinezesti, imbracate in folie aurie, cu pestisori desenati pe ambalaj. Guma de mestecat "Tipi-Tip" si "Momo-Gum". Biscuiti varsati. Regina dulciurilor: ciocolata chinezeasca, intr-un ambalaj pe care era desenat un fagure de miere.
×