OAMENI OBISNUITI
Nu sunt nici vedete, nici cersetori, nici urmasi ai vechilor familii boieresti fugiti de teama comunistilor, ci cetateni francezi de origine romana. Cei mai multi dintre romanii care traiesc astazi in Franta sunt oameni obisnuiti.
Ca de fiecare data, intalnirile intamplatoare sunt cele mai interesante. Romani la Paris am intalnit in cele mai putin previzibile locuri.
CHELNERITA CU VECHIME. Dupa un drum pe stradutele "cartierului artistilor" Monmartre, ne-am oprit la o terasa: Bazar - Pizza. Tocmai cand faceam socoteala banilor, chelnerita ne lamureste pe romaneste: "Costa 6 euro si 40 de centi". Uimite, am aflat ca Vera este ardeleanca si ca se afla la Paris de cinci ani. "Ce sa fac daca in Romania nu mai era nevoie de medici veterinari?" A decis sa plece de langa cei dragi - trei fii si cinci nepoti, dintre care pe ultimul, care implinise 8 luni, inca nu l-a cunoscut - pentru a-si castiga traiul.
Sa fii chelner - si mai ales la Paris! - nu-i deloc usor. Cel mai greu ii vine cu strainii ("eu nu vorbesc deloc engleza", marturiseste ea). E greu, dar oricum castiga mai mult decat acasa. "In tara merg o data pe an, sa-mi vad rudele si pe mama, care traieste tocmai la Satu-Mare." Dupa ce ne ofera o cafea "din partea casei", se intereseaza de inundatiile din Romania. E asaltata de valul comenzilor, dar ne invita sa mai trecem "pe la ea". Tot pe terasa din Montmartre o vom gasi.
ABSOLVENT DE TEOLOGIE LA IASI. Pe Stefan l-am intalnit in fata bisericii romanesti din Strada Jean de Beauvais. A absolvit Teologia in Romania. "Nu ma impacam deloc cu strictetea, cu rigiditatea din Biserica Ortodoxa, ne motiveaza el decizia de a parasi Romania. Daca ramaneam, trebuia sa iau parohie in cine stie ce sat uitat de lume din Botosani, Suceava sau mai stiu eu de unde. Eu sunt nascut, crescut in Iasi si mi-ar fi fost greu, aproape imposibil."
Acum cinci ani a plecat in Franta intr-o excursie cu ASCOR-ul (Asociatia Studentilor Crestin-Ortodocsi). A parasit grupul pe traseu, a facut autostopul, a inceput sa dea telefoane pe la cunoscuti. I-a raspuns un preot dintr-o manastire de langa Paris, care a venit si l-a luat. A stat o vreme la manastire, dupa care, prin cunostinte, a ajuns la biserica din Jean de Beauvais, unde a stat un an. Acum lucreaza la o firma care presteaza diferite servicii pentru televiziunea TF 1. Daca ai noroc gasesti de lucru imediat, daca nu, poti sa astepti si luni in sir. In general gasesti tot cu ajutorul romanilor care sunt de mai multa vreme in Franta. Castiga destul de bine, dupa propriile spuse. Dorul de tara nu-l bantuie deloc. Vine in vacanta sa-si revada familia. "Daca ar fi sa o iau de la capat, as face la fel, spune el. Nu m-as mai intoarce in Romania pentru nimic in lume."
Citește pe Antena3.ro
FRANTA PRIMITOARE
|
In secolul al XIX-lea valurile de emigranti au venit din tarile invecinate Frantei. Acestia au fost atrasi de posibilitatea angajarii in industria franceza, aflata in plin proces de dezvoltare. Acest proces a continuat in timpul celei de-a Treia Republici (1870-1940), cand Franta s-a afirmat ca putere industriala mondiala de prim rang.
|