x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Fata in fata cu ... animalele

Fata in fata cu ... animalele

de Oana Vataselu    |    20 Noi 2006   •   00:00
Fata in fata cu ... animalele

Padurile sunt surse esentiale de hrana, apa curata de baut, aducand si enorme avantaje estetice, spirituale si de agrement pentru milioane de oameni. Padurile din toata lumea aduc numeroase beneficii importante.

DEFRISAREA PADURILOR

Padurile sunt surse esentiale de hrana, apa curata de baut, aducand si enorme avantaje estetice, spirituale si de agrement pentru milioane de oameni. Padurile din toata lumea aduc numeroase beneficii importante. Adapostind peste jumatate din speciile care traiesc pe pamant, padurile ajuta, de asemenea, la incetinirea incalzirii globale, prin stocarea si retinerea carbonului.
Cu toate acestea, padurile sunt defrisate in scopuri de agricultura sau pentru pasuni, utilizate si exploatate in mod abuziv. Specialistii asigura ca padurile si masurile corecte de utilizare a solului au posibilitatea de a reduce emisiile de carbon cu echivalentul a 10%-20% din emisiile previzionate de combustibilii fosili pana in 2050. Mai mult, anual, covorul vegetal - paduri, culturi agricole, ierburi - in tara noastra produce 40 de milioane de tone de oxigen. Iar in sezonul estival, un hectar de padure poate sa absoarba o cantitate de dioxid de carbon egala cu cea eliminata in acelasi timp de 200 de persoane.

CHESTIONAR. Sondajul realizat de CURS arata ca 42 de procente dintre cei intervievati sunt destul de ingrijorati de taierea ilegala a padurilor. Foarte ingrijorati s-au aratat si 45 de procente din barbati, respectiv 39% din femei. Mare parte dintre acestia sunt tineri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani (40%), cu studii medii si peste liceu (40%), cu venituri sub medie (44%), ce locuiesc deopotriva in mediul rural si urban (42%). La polul opus acestora - foarte putin, deloc ingrijorat - se situeaza 5 procente din barbatii si femeile intervievate. Acestia au varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani (6%), studii sub liceu (6%), venituri in mod egal sub, cat si peste medie (5%) si provin din mediul rural (6%).

Amenintata cu disparitia, la un moment dat, dropia nu mai figureaza decat in legende.
BUCURESTENI INGRIJORATI. Optiunea "foarte ingrijorat" au bifat-o 28 de procente dintre locuitorii din estul tarii, respondenti ai sondajului. Acelasi raspuns l-au dat si 35 de procente din cei care locuiesc in vest si 33 de procente dintre sudici. Bucurestenii, conform cifrelor, sunt cei mai ingrijorati, cu un total de 42 de procente. Destul de ingrijorati de procesul defrisarii padurilor s-au aratat si 45% dintre estici, 46% dintre vestici, 39 % dintre sudici si doar 33% dintre locuitorii Capitalei. Exista si persoane care sunt "foarte putin, deloc ingrijorate" de procesul defrisarii padurilor. 8% din locuitorii din est, 3% din vestici si 6% din sudici au ales aceasta optiune.
La intrebarea "va rog sa-mi spuneti cat de ingrijorat sunteti de defrisarea padurilor" au existat si abtineri. Cei care au ales varianta de raspuns "nu stiu/ nu raspund" sunt in majoritate femei (6%), cu varsta de 56 de ani si peste (8%), cu studii sub liceu (7%), un venit deopotriva sub si peste medie (5%) ce provin din mediul rural (6%).

SPECII DE ANIMALE. In privinta disparitiei unor specii de animale, 15 procente din cei chestionati de operatorii CURS s-au aratat foarte ingrijorati. Mare parte din acestia sunt femei (18%), cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani (18%), cu studii peste liceu (23%), un venit peste medie (20%) si provin din mediul urban (20%). Foarte putin, deloc ingrijorati s-au aratat 11 procente din respondenti. Dintre acestia, mare parte sunt femei (10%), cu varsta de 56 de ani si peste (14%), un nivel de educatie sub liceu (14%), venitul sub medie (13%) ce provin din mediul rural (12%).
Specialistii considera ca astazi dispar zilnic de pe suprafata Pamantului numeroase specii de plante si animale, multe din acestea chiar inainte de a fi cunoscute de om. Odinioara, in numar foarte mare, bourul si acvila au mai ramas doar ca simboluri pe stema Moldovei si a Munteniei. Zimbrul nu mai figureaza decat in legendele legate de Dragos-Voda.
Dropia, care altadata impanzea Campia Baraganului, a fost redusa numeric la cateva exemplare existente astazi in Dobrogea. Rasul, capra neagra si cocosul de munte sunt acum animale ocrotite de lege. In acelasi regim legislativ se afla si multe plante din Romania, printre care: floarea-de-colt, garofita Pietrei-Craiului, bujorul romanesc, sangele-voinicului si altele.

COMBUSTIBILII NATURALI. Combustibilii sunt materiale care, prin ardere in aer sau oxigen, dezvolta caldura suficienta pentru a fi folositi drept surse de energie si calorica in tehnica sau in gospodarii. Foarte ingrijorati de secatuirea combustibililor naturali sunt 16 procente din cei intervievati de operatorii CURS. Dintre ei, majoritatea sunt femei (17%), cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani (18%), un nivel de educatie peste liceu (21%), un venit lunar peste medie (20%), si care provin din mediul rural (20%).
Foarte putin, deloc ingrijorati sunt 10 procente din respondenti. Acestia sunt in majoritate barbati (11%), cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani (14%), au, deopotriva cu studii sub liceu sau liceale (11%), un venit sub medie (12%) si provin din mediul rural (11%). Sunt si persoane care au ales varianta "nu stiu/nu raspund". Intr-un procent de 10, acestia sunt in majoritate femei (12%), cu varsta de 56 de ani si peste (16%), un nivel de educatie sub liceu (16%), venitul lunar sub medie (12%) ce provin din mediul rural (14%).
Specialistii opineaza ca omul este singura fiinta care isi distruge mediul in care traieste. Nepasarea, lipsa educatiei, inconstienta fac din om cel mai mare inamic natural al planetei. Omul inca nu a invatat sau poate a uitat cum sa traiasca in armonie cu natura.
Va rog sa-mi spuneti cat de ingrijorat sunteti de defrisarea padurilor
- 42% dintre respondenti sunt destul de ingrijorati de defrisarea padurilor
- 34% sunt foarte ingrijorati
- 14% dintre intervievati sunt destul de putin ingrijorati
- 5%, foarte putin sau deloc ingrijorati
- 5% dintre respondenti nu stiu sau nu au oferit nici un raspuns
Va rog sa-mi spuneti cat de ingrijorat sunteti de secatuirea unor combustibili naturali
- 33% dintre intervievati sunt destul de ingrijorati de secatuirea unor combustibili naturali
- 32% sunt destul de putin ingrijorati
- 15% sunt foarte ingrijorati
- 11%, foarte putin sau deloc ingrijorati
- 9% dintre respondenti nu au raspuns
Va rog sa-mi spuneti cat de ingrijorat sunteti de disparitia unor specii de animale
- 35% dintre respondenti sunt destul de ingrijorati de disparitia unor specii de animale
- 29%, destul de putin ingrijorati
- 16%, foarte ingrijorati
- 10%, foarte putin sau deloc ingrijorati
- 10% dintre intervievati nu au raspuns

Campioni la furturile de lemne
Judetul Bistrita-Nasaud ocupa si anul acesta, la fel ca anul trecut, locul I pe tara la taierile ilegale de lemne, arata o stire Rompres. Mare parte din aceste infractiuni au fost comise in mediul rural. Pentru unii, furturile de lemne au devenit o afacere de familie, atat sotiile, cat si copiii fiind initiati in aceasta "meserie". Iar pentru altii, saracia este cea care ii impinge la aceste gesturi. Romanii nu se sfiesc sa recunoasca taierile ilegale, ba chiar considera ca acestea reprezinta un mijloc de castigare a existentei.
Poluarea mediului
Una dintre cauzele majore care au condus la diminuarea drastica a faunei si a florei este poluarea mediului. Diferite chimicale toxice s-au raspandit tot mai mult in circuitul hranei in cadrul ecosistemelor. Poluarea apei si temperaturile ridicate ale apei au facut sa dispara numeroase specii de pesti. Ploile acide au distrus, pana la sfarsitul secolului al XX-lea, 118 milioane metri cubi de material lemnos in Europa. De asemenea, deversarile chimice au afectat pentru mult timp si fundul oceanic.
Lista speciilor de animale amenintate
Conform listei intocmite in 2004 de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, fauna Romaniei cuprinde 62 de specii amenintate: 15 de mamifere, 13 de pasari, doua de reptile, 10 de pesti si 22 de nevertebrate. In Carpatii autohtoni traiesc 35% din lupii europeni, 50% din ursi si 30% din rasi. In decursul timpului am pierdut zeci de specii. Bourul, zaganul, potarnichea si sparcaciul sunt doar cateva exemple. Cazul cel mai cunoscut cu privire la speciile de pasari disparute este cel al vulturilor: negru, sur si hoitarul. In anii ’90 a fost semnalata prezenta catorva exemplare in vestul tarii, venite insa din alte tari.
In Romania se gasesc trei dintre cele 30 de specii de vipere din lume. Tot ca amenintata este clasata si broasca testoasa de uscat banateana. Este stiut ca testoasele se imperecheaza dupa 12 ani, iar femela depune maximum sapte oua, din care nu iese, de cele mai multe ori, decat un singur pui.
Un alt animal amenintat este rasul. In tara noastra exista 2.000 de exemplare. Lupul a devenit si el o specie pe cale de disparitie din Romania. La fel stau lucrurile si pentru capra neagra, vipera cu corn si acvila.

×