Padurile sunt surse esentiale de hrana, apa curata de baut, aducand si enorme avantaje estetice, spirituale si de agrement pentru milioane de oameni. Padurile din toata lumea aduc numeroase beneficii importante.
Padurile sunt surse esentiale de hrana, apa curata de baut, aducand si enorme avantaje estetice, spirituale si de agrement pentru milioane de oameni. Padurile din toata lumea aduc numeroase beneficii importante. Adapostind peste jumatate din speciile care traiesc pe pamant, padurile ajuta, de asemenea, la incetinirea incalzirii globale, prin stocarea si retinerea carbonului.
Cu toate acestea, padurile sunt defrisate in scopuri de agricultura sau pentru pasuni, utilizate si exploatate in mod abuziv. Specialistii asigura ca padurile si masurile corecte de utilizare a solului au posibilitatea de a reduce emisiile de carbon cu echivalentul a 10%-20% din emisiile previzionate de combustibilii fosili pana in 2050. Mai mult, anual, covorul vegetal - paduri, culturi agricole, ierburi - in tara noastra produce 40 de milioane de tone de oxigen. Iar in sezonul estival, un hectar de padure poate sa absoarba o cantitate de dioxid de carbon egala cu cea eliminata in acelasi timp de 200 de persoane.
CHESTIONAR. Sondajul realizat de CURS arata ca 42 de procente dintre cei intervievati sunt destul de ingrijorati de taierea ilegala a padurilor. Foarte ingrijorati s-au aratat si 45 de procente din barbati, respectiv 39% din femei. Mare parte dintre acestia sunt tineri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani (40%), cu studii medii si peste liceu (40%), cu venituri sub medie (44%), ce locuiesc deopotriva in mediul rural si urban (42%). La polul opus acestora - foarte putin, deloc ingrijorat - se situeaza 5 procente din barbatii si femeile intervievate. Acestia au varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani (6%), studii sub liceu (6%), venituri in mod egal sub, cat si peste medie (5%) si provin din mediul rural (6%).
Amenintata cu disparitia, la un moment dat, dropia nu mai figureaza decat in legende. |
La intrebarea "va rog sa-mi spuneti cat de ingrijorat sunteti de defrisarea padurilor" au existat si abtineri. Cei care au ales varianta de raspuns "nu stiu/ nu raspund" sunt in majoritate femei (6%), cu varsta de 56 de ani si peste (8%), cu studii sub liceu (7%), un venit deopotriva sub si peste medie (5%) ce provin din mediul rural (6%).
SPECII DE ANIMALE. In privinta disparitiei unor specii de animale, 15 procente din cei chestionati de operatorii CURS s-au aratat foarte ingrijorati. Mare parte din acestia sunt femei (18%), cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani (18%), cu studii peste liceu (23%), un venit peste medie (20%) si provin din mediul urban (20%). Foarte putin, deloc ingrijorati s-au aratat 11 procente din respondenti. Dintre acestia, mare parte sunt femei (10%), cu varsta de 56 de ani si peste (14%), un nivel de educatie sub liceu (14%), venitul sub medie (13%) ce provin din mediul rural (12%).
Specialistii considera ca astazi dispar zilnic de pe suprafata Pamantului numeroase specii de plante si animale, multe din acestea chiar inainte de a fi cunoscute de om. Odinioara, in numar foarte mare, bourul si acvila au mai ramas doar ca simboluri pe stema Moldovei si a Munteniei. Zimbrul nu mai figureaza decat in legendele legate de Dragos-Voda.
Dropia, care altadata impanzea Campia Baraganului, a fost redusa numeric la cateva exemplare existente astazi in Dobrogea. Rasul, capra neagra si cocosul de munte sunt acum animale ocrotite de lege. In acelasi regim legislativ se afla si multe plante din Romania, printre care: floarea-de-colt, garofita Pietrei-Craiului, bujorul romanesc, sangele-voinicului si altele.
COMBUSTIBILII NATURALI. Combustibilii sunt materiale care, prin ardere in aer sau oxigen, dezvolta caldura suficienta pentru a fi folositi drept surse de energie si calorica in tehnica sau in gospodarii. Foarte ingrijorati de secatuirea combustibililor naturali sunt 16 procente din cei intervievati de operatorii CURS. Dintre ei, majoritatea sunt femei (17%), cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani (18%), un nivel de educatie peste liceu (21%), un venit lunar peste medie (20%), si care provin din mediul rural (20%).
Foarte putin, deloc ingrijorati sunt 10 procente din respondenti. Acestia sunt in majoritate barbati (11%), cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani (14%), au, deopotriva cu studii sub liceu sau liceale (11%), un venit sub medie (12%) si provin din mediul rural (11%). Sunt si persoane care au ales varianta "nu stiu/nu raspund". Intr-un procent de 10, acestia sunt in majoritate femei (12%), cu varsta de 56 de ani si peste (16%), un nivel de educatie sub liceu (16%), venitul lunar sub medie (12%) ce provin din mediul rural (14%).
Specialistii opineaza ca omul este singura fiinta care isi distruge mediul in care traieste. Nepasarea, lipsa educatiei, inconstienta fac din om cel mai mare inamic natural al planetei. Omul inca nu a invatat sau poate a uitat cum sa traiasca in armonie cu natura.
Va rog sa-mi spuneti cat de ingrijorat sunteti de defrisarea padurilor
|
- 42% dintre respondenti sunt destul de ingrijorati de defrisarea padurilor
- 34% sunt foarte ingrijorati - 14% dintre intervievati sunt destul de putin ingrijorati - 5%, foarte putin sau deloc ingrijorati - 5% dintre respondenti nu stiu sau nu au oferit nici un raspuns |
Va rog sa-mi spuneti cat de ingrijorat sunteti de secatuirea unor
combustibili naturali
|
- 33% dintre intervievati sunt destul de ingrijorati de secatuirea unor combustibili naturali
- 32% sunt destul de putin ingrijorati - 15% sunt foarte ingrijorati - 11%, foarte putin sau deloc ingrijorati - 9% dintre respondenti nu au raspuns |
Va rog sa-mi spuneti cat
de ingrijorat sunteti de
disparitia unor specii
de animale
|
- 35% dintre respondenti sunt destul de ingrijorati de disparitia unor specii de animale
- 29%, destul de putin ingrijorati - 16%, foarte ingrijorati - 10%, foarte putin sau deloc ingrijorati - 10% dintre intervievati nu au raspuns |
| ||||
|