x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fericiri

de Oana Vataselu    |    18 Iul 2005   •   00:00
Fericiri
PAREREA EXPERTULUI
In Raportul de Dezvoltare Umana al Natiunilor Unite exista niste indicatori - dupa ce criterii oamenii considera ca sunt fericiti sau ca prospera.

In fiecare tara care isi evalueaza populatia, exista ceea ce se numeste indicatori ai prosperitatii, afirma psihologul Cristian Andrei, comentand unele intrebari ale specialistilor CURS.

Ce credeti ca v-ar trebui in primul rand sa fiti cu adevarat fericit?
Psiholog Cristian Andrei: Sanatatea, ca si exponent al fericirii, e tipica varstei a doua spre a treia, ea nu reprezinta o valoare la tinerete, cum sunt: sa fii iubit, sa-ti fie impartasita iubirea, sa cunosti. Sanatatea la romani este o urare - cand doua persoane in varsta se despart si se mai vad peste un an isi ureaza sanatate pentru perioada care urmeaza. Sanatatea ascunde altceva in ea, nu este un termen medical pentru acesti oameni. In ea sunt incluse valori precum siguranta zilei de maine - daca esti sanatos, probabil ca vei avea sanse - si mai exista o latura hedonica - daca esti sanatos, te vei bucura de viata, iti permiti sa cheltuiesti sanatate pe tot felul de vicii: bautura, tutun etc. Daca vei intreba un japonez sau un indian, el nu-ti va vorbi de sanatate, ci despre armonie, forme de evolutie spirituala, credinte cu adevarat, sau chiar sa le fie bine celor dragi, ca fiind ce-si doreste el sa fie fericit. Banii reprezinta frustrarea celor care cred ca banii cad din cer si nu sunt facuti de mainile lor. Intr-o tara occidentala, nu banii neavuti sunt cei doriti, occidentalii isi pun problema pe eficientizare ca sa aiba bani, nu pe a castiga mult, ci cum sa gaseasca ceva mai ieftin. Pozitia sociala mai buna este expresia faptului ca am trait intr-un stat in care a fost cultivata ierarhia, si autoritatea era atat de agresiva, incat toata lumea isi dorea sa fie in locul celui care era sus si sa-i agreseze pe cei de dedesubt.

Care ar fi cea mai mare nenorocire care credeti ca vi s-ar putea intampla?
Boala prin reciprocitate cu ideea de sanatate fericita. Decesul in familie - eu cred ca cei care au raspuns astfel au vorbit de propriul deces, le era frica de moarte in general, nu era vorba de moartea cuiva drag. In studiul psihiatriei exista o scala a streselor sociale - asa se numeste - si decesul cuiva din familie se intalneste cam la 10%-12%, nu la 28% cum este aici.

Un accident, iar cred ca este vorba de propriul accident; boala, deces in familie, accident, sa devii sarac, pierderea locuintei, astea toate dau senzatia de lipsa de control. Nicaieri aici nu sunt trecute calamitati care sa fie in afara controlului uman. Cele insirate aici sunt evenimente de viata care pot fi prevenite. De exemplu, pierderea locului de munca este un episod dintr-un sir de evenimente sociale. Dar in perioada socialista, daca erai dat afara de la serviciu, erai exclus din viata sociala si nu mai puteai fi angajat in alta parte. Pierderea locuintei iarasi este pierderea a ceva ce in socialism era garantat si cand o pierdeai insemna ca sigur ai facut sau s-a intamplat ceva urat cu tine.

Sa devii sarac poate ca inseamna sa n-ai ce manca a doua zi sau cum sa fii sub pragul supravietuirii. Dar exista nenorociri mult mai mari. Cum ar fi sa te urasca toti oamenii din jurul tau sau sa-ti pierzi increderea in oricine - moartea sociala este mult mai grava decat cea fizica.

Ce credeti ca este mai bine, sa fii tanar si sarac sau bogat si batran?
13% dintre oamenii care spun nu stiu/nu raspund este mai mare decat cei 12%, care afirma ca-i mai bine sa fii bogat si sarac. Psihologic vorbind, "nu stiu" este o forma de aparare. Cand raspunzi asa spui de fapt ca ai probleme serioase cu intrebarea respectiva. Este ca atunci cand inchizi ochii si refuzi sa-ti vezi casa in flacari.

IMPACTUL MASS-MEDIA


Ce va temeti ca s-ar putea intampla cel mai rau in Romania? "Conflictele militare sunt in constiinta celor care le-au trait, pentru ca nu ai cum sa te temi de un conflict militar redat la televizor daca esti de 17-18 ani si n-ai vazut ce inseamna un razboi, nu ai trait ce inseamna asta. Cei care au raspuns: accentuarea saraciei nu stiu daca s-au gandit la aceasta sintagma, ci la a o duce si mai rau decat pana acum, a avea si mai putini bani, daca se poate asa ceva. Acte de terorism?! Aici se vede impactul mass-media asupra fricilor oamenilor."

ROMANII TRAIESC CU O FOARTE PROASTA PARERE DESPRE EI


Care sunt lucrurile de care va temeti cel mai mult in urmatorii cinci ani? "Boala, starea sanatatii. Oamenii sunt convinsi ca s-ar putea imbolnavi in urmatorii cinci ani in proportie de 30%. Asta arata ca ei vad boala ca pe o agresiune aproape personificata, arata ca oamenii percep boala acuta ca fiind o realitate imediata. Viitorul copiilor este o teama reala pe care romanii cred ca o au din cauza ca ei insisi - adultii - nu planifica viata acestei tari. Viitorul copiilor nu depinde de Dumnezeu, ci de adultii de astazi cum il planifica si cum il sustin. Cresterea preturilor are legatura cu lipsa banilor. Pe romani ii framanta lipsa banilor. Asta arata ca romanii stiu ca banii depind de el si ca nu este in stare sa-si rezolve aceasta problema. Romanii traiesc, conform acestui sondaj, cu o foarte proasta parere despre ei insisi ca si capacitate de a-si rezolva problemele. Adica ei se framanta de cum sa faca sa rezolve asta. Extinderea coruptiei tine de fiecare individ. In teoria psiho-sociala a coruptiei exista un termen numit «wistle blower» - cel care sesizeaza o situatie de coruptie caruia i se cere sa dea bani pentru ceva."

INTREBARI COMPLEXE...


Dvs. va amintiti ce visati sa faceti atunci cand erati tanar? "Nu stiu/nu raspund sunt 5,2%. Acestia sunt oameni care se apara de intrebari complexe. Sa-mi intemeiez o familie - acesta este un raspuns retroactiv al persoanelor varstnice. De fapt, oamenii acestia viseaza acum ca visau atunci. Intotdeauna raspunsurile retroactive se bazeaza pe inclinatiile momentului. Visam sa castig multi bani, sa am o profesie de prestigiu - acestea sunt valori ale varstei a treia, ele nu sunt valori ale tineretii."
×
Subiecte în articol: editie de colectie