x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Fiecare om cu adevarul lui

Fiecare om cu adevarul lui

de Loreta Popa    |    07 Aug 2006   •   00:00
Fiecare om cu adevarul lui
CONTRASTE
Minciuna... pana unde ati merge cu ea? 45% dintre romani sunt de parere ca oamenii ii mint...

Expresia "A pretinde unui individ sinceritate inseamna, de cele mai multe ori, sa-i ceri imposibilul" ii apartine lui Teodor Mazilu. "Sinceritatea nu este o trasatura de caracter, ci o expresie a inteligentei. Nu e suficient sa vrei sa fii sincer, trebuie sa si poti fi. Sinceritatea ramane, din aceasta cauza, mai mult o aspiratie."

OPINII. Astfel se exprima scriitorul in publicistica sa despre minciuna. Este suficient sa te puna pe ganduri, iar cuvintele sale par menite sa scormoneasca prin strafundurile sufletului nostru. In copilarie sufeream cu totii atunci cand miciunile noastre mai mari sau mai mici erau descoperite, si acest lucru echivala cu sfarsitul lumii. Dar mai tarziu, crescand, am fost uimiti de naturaletea cu care mint oamenii. Fara efort, fara absolut nici o ezitare. Minciuna le este naturala, precum respiratia. Exista unii oameni pentru care minciuna este insasi viata. Pana la urma, parca atunci cand spunem adevarul ne simtim mai fericiti. De aceea, atunci cand mergem la parintele duhovnic si-i impartasim pacatele ne simtim usurati.

INTREBARI. Dvs. vi s-a intamplat vreodata sa aveti impresia ca alti oameni va mint? La aceasta intrebare 45% dintre respondentii sondajului realizat de CURS au raspuns ca li se pare des acest lucru. 31% dintre respondenti au raspuns ca rar au aceasta senzatie, 14% au raspuns foarte des, 7% au raspuns ca foarte rar, aproape niciodata, iar 3% nu au raspuns. 47% dintre barbati si 43% dintre femei afirma ca acest lucru li s-a intamplat des, mai rar li s-a intamplat la 31% dintre barbati si 32% dintre femei. S-a spus de multe ori ca nu exista adevar, pentru ca nimeni nu l-a vazut. Ca fiecare om isi construieste propriul adevar in functie de modul in care a crescut, de lucrurile in care crede, de cei din jurul lui. Fiecare om are adevarul lui. Oamenii tin cu dintii de parerile lor, de convingerile lor. Isi apara dreptul de a crede in ceea ce vor. Atunci cand crezi cu tarie in ceva, pentru ca ai nevoie sa crezi, transformi totul in adevarul tau. Dar despre dvs. ati spune, in general, ca spuneti minciuni? La aceasta intrebare 48% dintre respondenti au raspuns ca li se intampla rar, 41% dintre respondenti au acest sentiment foarte rar, aproape niciodata, 7% des, 1% foarte des si 3% dintre cei chestionati nu au dat nici un raspuns. Dvs. vi s-a intamplat in scoala sa nu va faceti temele si sa spuneti profesorului ca v-ati uitat caietul de teme acasa? 36% dintre respondenti confirma faptul ca li s-a intamplat rar acest lucru, 25% foarte rar, niciodata, 26% des, 55% foarte des, 8% dintre cei chestionati nu au raspuns.

ADEVAR. Important este intotdeauna ceea ce crezi tu despre tine. Pentru a face fata celorlalti, trebuie sa fii sigur pe tine. Acest lucru se face mai simplu atunci cand lucrurile sunt clasificate in alb si negru, atunci cand lumea ta nu e ravasita de cautarea a nu se stie carui adevar. Cine a mintit? Cine n-a mintit vreodata? Avem nevoie de adevar. Dvs. credeti ca este justificat sa spui minciuni? La aceasta intrebare, 67% dintre respondenti au raspuns ca uneori este justificat, 22% dintre ei au spus ca niciodata, 9% adeseori, 1% intotdeauna, 1% dintre cei chestionati nu au raspuns. 66% dintre barbati si 68% dintre femei cred ca uneori este justificat sa spui minciuni. La fel au raspuns si 55% dintre cei cu varste intre 18 si 30 de ani, 70% dintre cei cu varste intre 31 si 55 de ani si 57% dintre cei peste 56 de ani. 62% dintre cei cu studii sub liceu, 71% dintre cei cu liceu, 70% dintre cei peste liceu, 62% dintre cei cu venituri sub medie, 73% dintre cei cu venituri peste medie, 70% dintre cei de la oras si 63% dintre cei de la sate cred ca uneori este justificat sa apelam la minciuna. Cei care cred ca intotdeauna este justificat sa apelezi la minciuna sunt prea putin numerosi, 1% dintre barbati, 2% dintre femei, 1% dintre cei cu varste intre 31 si 55 de ani, 1% dintre cei peste 56 de ani, 1% dintre cei cu studii sub liceu, cu liceu, cei cu venituri sub medie si peste medie, din mediul urban sau rural. Doar bucurestenii cred in proportie de 3% ca intotdeauna este justificat sa apelezi la minciuni.

Pana la urma este bine sau rau sa minti? Invariabil, chiar si la aceasta intrebare suntem tentati sa mintim. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel... Nu ne credeti, intrebati-i pe cei mici. Ei stiu...

Dumneavoastra credeti ca este justificat sa spuneti minciuni?
  • 67% dintre respondenti au raspuns ca uneori este justificat
  • 22% dintre ei au spus ca niciodata
  • 9% adeseori
  • 1% intotdeauna
  • 1% dintre cei chestionati nu au raspuns
  • Dvs. vi s-a intamplat in scoala sa nu va faceti temele si sa spuneti profesorului ca v-ati uitat caietul de teme acasa?
  • 36% dintre respondenti confirma faptul ca li s-a intamplat rar acest lucru
  • 25% foarte rar, niciodata
  • 26% des
  • 5% foarte des
  • 8% dintre cei chestionati nu au raspuns
  • CAND ADEVAR, CAND MINCIUNA

    6% dintre barbati si 7% dintre femei au afirmat ca foarte rar li s-a parut ca oamenii ii mint. Rar li s-a intamplat si celor intre 18 si 30 de ani, 28%, 30% celor intre 31 si 55 de ani si 35% celor peste 56 de ani. Atat cei cu studii sub liceu, 44%, cei cu liceu, 43%, cat si cei peste liceu, 48%, au avut in schimb des senzatia ca sunt mintiti. Procentele raman aceleasi pentru cei cu venituri sub medie, 46%, peste medie, 43%, cat si cei din mediul urban, 45%, si rural, 45%. Celor intre 18 si 30 de ani li s-a parut ca oamenii nu le spun adevarul prea des in procent de 51%, 48% celor intre 31 si 55 de ani, iar cei peste 56 de ani, 37%.

    FARA EMOTII, CU TEMELE INTOTDEAUNA FACUTE

    Atat barbatii, 33%, cat si femeile, 39%, spun ca li s-a intamplat rar sa nu-si faca temele si sa toarne o minciuna profesorului, afirmand ca si-au uitat caietul acasa. Cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani afirma acelasi lucru, la fel si 37% dintre cei intre 31 si 55 de ani si 34% dintre cei peste 56 de ani. Acelasi lucru este afirmat de 34% dintre cei cu studii sub liceu, 38% dintre cei cu liceu, 37% dintre cei cu studii peste liceu, 35% dintre cei cu venituri si 38% dintre cei cu venituri peste medie. 40% dintre oraseni si 31% dintre cei din mediul rural. 32% dintre estici, 40% dintre cei care sunt din Vest, 35% dintre cei care stau in sud si 37% dintre cei din Bucuresti. Foarte des li s-a intamplat doar unui procent de 6% din barbati, 4% din femei, 10% dintre cei cu varste intre 18 si 30 de ani, 5% dintre cei intre 31 si 55 de ani, 3% dintre cei peste 56 de ani, 5% dintre cei cu studii sub liceu, 7% dintre cei cu liceu, 4% dintre cei cu studii peste liceu, 6% dintre cei saraci, 4% dintre cei bogati, 3% dintre cei de la oras, 8% dintre cei de la sat, 4% dintre cei care locuiesc in est, 1% dintre cei care stau in vest, 11% dintre sudici si 4% dintre bucuresteni.

    CEI DE LA SATE NU PREA SPUN GOGOSI

    Se pare ca atat barbatii, 52%, cat si femeile, 45%, spun ca nu mint decat rar. Rar mint si 55% dintre cei intre 18 si 30 de ani, 52% dintre cei intre 31 si 55 de ani, 40% dintre cei peste 56 de ani. 49% dintre cei cu studii sub liceu, 51% dintre cei cu liceu si 45 % dintre cei peste liceu, 49% dintre cei saraci si 48% dintre cei bogati, 47% dintre cei de la oras si 50% dintre cei de la sate afirma ca rar li s-a intamplat sa spuna minciuni. Putini au recunoscut ca au mintit. 10% dintre barbati si doar 4% dintre femei, 5% dintre cei din est, 5% dintre cei din vest, 8% dintre cei din sud, 13% dintre cei din Bucuresti.
    ×