x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Fum pentru zei

Fum pentru zei

06 Mar 2005   •   00:00

LA CURTEA MIRESMELOR
Fermecatoarele miresme cu care ne intampina azi parfumeriile au facut un drum lung, care a trecut pe la faraonii egipteni, banchetele filozofilor din Grecia Antica si curtea lui Ludovic al XIV-lea.
CARMEN PLESA

A trecut prin piramidele faraonilor egipteni, prin Mesopotamia si Cartagina. A mers, impreuna cu regina din Saaba, in vizita la Solomon. S-a plimbat prin templele din Indepartatul Orient si pe la curtea lui Ludovic al XIV-lea... Parfumul s-a strecurat in fiecare colt al istoriei umanitatii.

EGIPT. Primele date despre folosirea parfumului le avem de la egipteni. Cu mai bine de 5.000 de ani in urma, acestia ardeau, dimineata si seara, plante aromate, in cinstea lui Ra, Zeul Soarelui. Unul din rafinamentele supreme in Egipt era sa porti pe cap mici conuri cu esente balsamice care, topindu-se, parfumau fata. Prima apa de toaleta s-a numit "kyphi". Era un amestec care continea, printre altele, miere, vin, tamaie, smirna.

VECHIUL ORIENT. In Mesopotamia, barbatul trebuia sa-i ofere sotiei sale parfum, pe tot timpul vietii lor comune. Parfumul era in acelasi timp un simbol al dragostei si un ritual de purificare.

EVREII. Cu 2.000 de ani inainte de Hristos, evreii foloseau deja parfumul. Iahve i-a cerut lui Moise sa faca un parfum, sa bea o parte si s-o puna pe cealalta la altarul unde se rugau. Evreii utilizau "henna" - cu frunzele isi aureau parul si-si pictau picioarele in galben-portocaliu, fructele le foloseau in medicina, iar florile pentru parfumuri. GRECII. Majoritatea parfumurilor pe care le foloseau grecii aveau ca baza uleiul de masline. Erau destinate, in general zeilor, dar se foloseau si in viata de zi cu zi, la banchete, in baile publice sau pentru masaj. Grecii sunt cei care au adaugat in parfumuri uleiurile de flori, obtinute prin macerare cu uleiuri grase.

IMPERIUL ROMAN. Ca si in restul lumii antice, parfumurile erau folosite mai ales in cinstea zeilor, dar utilizarea in viata cotidiana era destul de masiva: bai parfumate, masaj, ingrijirea pielii. Aveau un parfum diferit pentru fiecare parte a corpului si se spune ca-si parfumau pana si pantofii.
Imparatul Nero folosea o lotiune pe baza de plante aromate, cu proprietati regeneratoare, pentru a sterge de pe corp urmele orgiilor la care participa.

ARABI. Materialele folosite la construirea moscheilor erau amestecate cu un pic de mosc, pentru ca soarele, atingand zidurile, sa raspandeasca aroma parfumului in momentele cel mai calduroase ale zilei. Arabii sunt cei care au introdus in Spania iasomia si au inventat alambicul, care a dus la aparitia unui nou sistem de distilare.

FRANTA. In secolul XVII, Franta domina lumea parfumului. De altfel, curtea lui Ludovic al XIV - lea era numita si curtea parfumata. La sfarsitul secolului, Maria Antoaneta lanseaza moda aromelor usoare, proaspete si naturale. Revolutia franceza va opri elanul pe care il luase industria parfumurilor.
×
Subiecte în articol: editie de colectie