
LA CURTEA MIRESMELOR
Fermecatoarele miresme cu care ne intampina azi parfumeriile au facut un drum lung, care a trecut pe la faraonii egipteni, banchetele filozofilor din Grecia Antica si curtea lui Ludovic al XIV-lea.
CARMEN PLESA
![]() |
EGIPT. Primele date despre folosirea parfumului le avem de la egipteni. Cu mai bine de 5.000 de ani in urma, acestia ardeau, dimineata si seara, plante aromate, in cinstea lui Ra, Zeul Soarelui. Unul din rafinamentele supreme in Egipt era sa porti pe cap mici conuri cu esente balsamice care, topindu-se, parfumau fata. Prima apa de toaleta s-a numit "kyphi". Era un amestec care continea, printre altele, miere, vin, tamaie, smirna.
![]() |
Citește pe Antena3.ro

IMPERIUL ROMAN. Ca si in restul lumii antice, parfumurile erau folosite mai ales in cinstea zeilor, dar utilizarea in viata cotidiana era destul de masiva: bai parfumate, masaj, ingrijirea pielii. Aveau un parfum diferit pentru fiecare parte a corpului si se spune ca-si parfumau pana si pantofii.
Imparatul Nero folosea o lotiune pe baza de plante aromate, cu proprietati regeneratoare, pentru a sterge de pe corp urmele orgiilor la care participa.
FRANTA. In secolul XVII, Franta domina lumea parfumului. De altfel, curtea lui Ludovic al XIV - lea era numita si curtea parfumata. La sfarsitul secolului, Maria Antoaneta lanseaza moda aromelor usoare, proaspete si naturale. Revolutia franceza va opri elanul pe care il luase industria parfumurilor.