x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Gusturile romanesti

Gusturile romanesti

de Mihai Stirbu    |    31 Oct 2005   •   00:00
Gusturile  romanesti
CU SPECIFIC
Bunicii nostri au ales Unirea si am devenit o singura Romanie. Si totusi, fiecare zona istorica are traditiile sale si mai ales felurile de mancare specifice. Dar unde se gateste cel mai bine? In Muntenia, Dobrogea, Oltenia sau in Transilvania?

De cand m-am facut mai mare m-am lovit de tot felul de obstacole. Unul era cel al limbajului. Avand colegi veniti in Capitala pentru studii, am avut sansa sa aflu cum este de fapt Romania. Nu ajunsesem sa imi fac o idee obiectiva despre frumusetile tarii noastre, pentru ca nu plecasem niciodata mai departe de Ploiesti. Si cum va spuneam, avand colegi ardeleni, moldoveni, olteni, dobrogeni, banateni, am fost interesat de povestile locurilor de origine si mai ales de mancare. O alta intrebare la care au fost rugate sa raspunda persoanele peste 18 ani de catre operatorii CURS suna in felul urmator: "In zona in care locuiti exista un fel specific de mancare pe care oamenii obisnuiesc sa il prepare?". Iata si ce raspunsuri au primit: 40% dintre acestia au spus "Da", 39% au raspuns "Nu", 21% nu au gasit un raspuns la aceasta intrebare (NS/NR). La intrebarea: "Ce fel specific de mancare pe care oamenii obisnuiesc sa il prepare exista in zona in care locuiti?", 33% dintre respondenti au indicat sarmalele, 14% ciorba, borsul, 12% supa, 5% au zis tocanita, tochitura, tot 5% au spus friptura, 4% gulasul si 27% dintre cei intrebati au ales alt fel.

CEL MAI BINE. Cu totii ne iubim tara si totusi ceva ne diferentiaza. Fiecare este mandru de zona din care provine si, indiferent daca se va muta in alta zona, nu va uita sa gateasca moldoveneste ori olteneste. Cartea lui de bucate se afla la loc sigur, in inima lui, iar de acolo nu poate fi stearsa cu usurinta. O provocare in adevaratul sens al cuvantului a fost lansata cu intrebarea: "Din cate stiti dumneavoastra, unde se gateste mancarea cea mai buna din Romania?". Si aici sa te tii. Oare respondentii au fost obiectivi si au recunoscut cu adevarat ca altii sunt mai buni ori au fost subiectivi si si-au recomandat neamul? Ar fi timpul sa si aflam raspunsurile, nu? 14% s-au multumit alegand varianta Nu stiu/Nu raspund. Bun, pe acestia nu-i poti condamna. 2% spun ca cea mai buna mancare se gateste in Dobrogea. Scriu Dobrogea si deja simt mirosul de peste fript, il simtiti si voi, nu? Parca ma si imaginez cu undita in mana la marginea Dunarii. Pe seama oltenilor s-au inventat nenumarate bancuri. Cercetarea CURS demonstreaza ca ei sunt buni si la gatit. 5% au dat acest raspuns. Daca adunati cinci cu unu va va da exact numarul procentului intrunit de zona Banatului. Dupa cum am constatat, de aceasta data Banatul nu e "fruntea", sa nu va fie cu suparare. Pana aici e bine, am ajuns si la podium.

TREI. DOI. UNU. Medalia de bronz revine Munteniei cu 7 procente. Aici ce sa comentez, doar sunt muntean! Argintul pleaca in... Moldova. Bucataria moldava a fost mult mai putin influentata de obiceiuri culinare straine decat bucataria transilvaneana sau dobrogeana. Se gatesc mancaruri bogate, cu multe legume, carne si produse lactate. Sunt preferate ciorbele acrite cu bors, imbogatite cu ou sau smantana si aromate cu leustean. Nu, nu am cum sa uit de alivenci si de poale-n brau. Pai, numai daca ati ales varianta prin excludere ati constatat ca laurii au fost atribuiti Ardealului. Sa vedeti si procentul: 40%. Da, e o diferenta majora intre locul I si locul al II-lea. Ne intoarcem la prima intrebare: "Exista un fel specific de mancare preparat obisnuit in zona in care locuiti?". 39% dintre barbati au raspuns DA si 40% au zis Nu. 22% au spus NS/NR. 40% dintre femei cred ca exista un fel specific de mancare preparat obisnuit in zona in care locuiesc. 39% zic NU, iar 21% s-au abtinut ori nu stiu. Urmatorul criteriu dupa care ne putem ghida este cel al categoriei de varsta. Cei care au intre 18 si 30 de ani au raspuns, in procentaj de 31%, DA la aceasta intrebare, 38% au zis NU si 31% au zis NS/NR.

SIMTURILE NE PACALESC ADESEA

Bauturile racoritoare nu sunt bune, atentioneaza prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare. Sucurile de legume si fructe proaspete si daca se poate cat mai putin tratate cu agenti de suprafata, de conservare - cum sunt citricele - sunt sanatoase. Totusi, fructele si legumele consumate proaspete sunt chiar mai bune. Sucul este bun pentru ca se pot consuma rapid mai multe fructe deodata. Sucurile imbuteliate sunt tratate chimic si de aceea nu sunt sanatoase. Conform sondajului, 5% dintre romani prefera sucurile acidulate. Acestia sunt barbati (6%) tineri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani (14%), cu studii medii (7%), cu venitul peste medie (8%), locuitori ai oraselor (6%), majoritatea din Oltenia (8%).

CONTAMINATE. Produsele pentru copiii mici sunt, de cele mai multe ori, mai proaste decat cele preparate inaintea consumului, dar pot fi si mai bune, pentru ca o firma serioasa, prin sistemul de calitate pe care il are, nu proceseaza fructele sau legumele contaminate cu chimicale. Din pacate, simturile noastre ne pacalesc adesea. Nu putem sa detectam daca alimentele sunt contaminate cu agenti fizici, chimici sau biologici.

CAUZE. Acizii din sucuri ataca dintii, favorizand aparitia cariilor. Dupa ce am consumat un suc, natural sau nu, trebuie sa consumam un aliment "tampon" care sa curete cavitatea bucala. Altfel, microfisurile din smaltul dentar vor fi cai de patrundere a acestor acizi care vor ataca mai departe dentina, apoi structura osului si impreuna cu microorganisme din cavitatea bucala vor produce carii, gingivite.

Apa este un element esential de sanatate. Apa de la robinet, cismea, fantana consuma 58% dintre romanii chestionati de operatorii CURS. Profilul acestora: majoritatea femei (59%), cu varsta de 56 de ani si peste (73%), cu studii gimnaziale (73%), venitul sub medie (68%), locuiesc la sate (75%), mare parte in Oltenia (75%).

IMPORTANTA. Apa de masa este apa plata, spune profesorul Mencinicopschi. Este o apa care are un echilibru fizico-chimic si o puritate microbiologica care ii permite sa se conserve prin propriile capacitati minimum un an. Apa plata imbuteliata beau 9% dintre respondenti. Acestia sunt mare parte femei (11%), tinere, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani (18%), cu studii medii si superioare (15%), un venit peste medie (14%), locuitoare ale mediului urban (15%), in majoritate din Bucuresti (22%).

Unele ape naturale plate pot avea si au un continut de dioxid de carbon pe care il putem sesiza sau nu. De aici si confuzia ca orice apa care nu contine gaz este apa plata. (Oana Vataselu)

Click pt a mari imaginea
Ce fel de mancare pe care oamenii obisnuiesc sa il prepare exista in zona in care locuiti?
  • 33% dintre respondenti au marturisit ca sarmalele constituie felul de mancare pe care-l prepara in zona in care locuiesc
  • 14% dintre persoanele intervievate au afirmat ca ciorbele si borsurile se prepara cel mai des la ele in zona
  • MAI MULT E DECAT NU E


    43% dintre respondentii care se incadreaza intre 31 si 55 de ani afirma ca exista un fel de mancare specific in zona in care locuiesc. 36% spun NU, iar 22% s-au abtinut. 16% dintre cei care au 56 de ani si peste s-au abtinut sa dea un raspuns concret la aceasta intrebare, 44% au zis NU si 40% au spus DA. 39% dintre cei care au studii sub liceu au raspuns DA la aceasta intrebare si 41% au zis NU, 21% dintre acestia abtinandu-se. 25% dintre cei care au liceul terminat au ales NS/NR. Varianta DA a intrunit 36 de procente, iar NU, 36 de procente.

    ARDEALUL "MANANCA" TOT, VINE SI MOLDOVA DIN URMA


    La intrebarea "Unde se gateste mancarea cea mai buna din Romania?", 76% dintre respondenti au spus ca in Moldova. Tot fratii lui Creanga au zis in proportie de 10% ca in Ardeal si 1% a zis in Banat. Muntenii au zis ca in Muntenia (31%), in Ardeal (25%), in Moldova (11%), in Banat (3%) si in Oltenia (1%). Dobrogenii au zis ca fratii moldoveni (28%) si cei ardeleni (26%) sunt mai buni bucatari. Ei si-au dat 20 de procente. Oltenii au o parere buna despre sine. 36% dintre ei spun ca in Oltenia sunt cele mai gustoase mancaruri, insa 31% dintre acestia recunosc capacitatile ardelenilor. Banatenii se umfla in pene de 48% si ii ajuta pe fratii ardeleni (29%). Iata si transilvanenii. 82% dintre acestia declara ca in Ardeal se gateste mancarea cea mai buna din Romania. 7 procente le atribuie moldovenilor. 73% dintre locuitorii din Crisana-Maramures spun cu mana pe inima ca in Ardeal mancarea are alt gust. Bine, 16% dintre ei sunt de parere ca in Banat se intampla acest "fenomen". 43% dintre bucuresteni dau voturile lor ardelenilor si 23% moldovenilor. 41% dintre barbati cred ca in Ardeal se mananca cel mai bine. 48% dintre cei care au studii peste liceu cred acelasi lucru. Ca venit, si cei care au sub medie, si cei care au peste medie au raspuns in proportie de 25% ca in Moldova se gateste adevarat.

    PREPARAT SPECIFIC ZONEI


    Sarmalele sunt specifice bucurestenilor (44%) si moldovenilor (42%). Ciorba ori borsul e preparatul dobrogenilor (59%), supele banatenilor (56%), fripturile bucurestenilor (22%), tocanitele tot celor din Capitala (11%), iar gulasul transilvanenilor. 37% dintre femei au ales sarmaua, iar ciorba a fost aleasa de 18% dintre femei. Si cei cu bani, si cei cu mai putini bani indica sarmalele ca fiind felul de mancare specific zonei (35% dintre cei cu venituri sub medie si 30% cei peste medie), friptura totalizand 5 procente.
    ×