x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Hrana trupului si a ... sufletului

Hrana trupului si a ... sufletului

de Oana Vataselu    |    13 Noi 2006   •   00:00
Hrana trupului si a ... sufletului

Postul este hrana sufletului. Despre hrana trupului ne spune Elena Dan, medic specialist la Spitalul "Elias" din Capitala. In perioada postului este necesara suplimentarea alimentatiei cu vitamine. Sa nu lipseasca vitamina C.

RECOMANDARI

Postul este hrana sufletului. Despre hrana trupului ne spune Elena Dan, medic specialist la Spitalul "Elias" din Capitala. In perioada postului este necesara suplimentarea alimentatiei cu vitamine. Sa nu lipseasca vitamina C. Trebuie totusi sa stim ca supradozarile pot determina hemoragii, formarea de pietre la rinichi, iritatie digestiva si ulcer. Pe langa vitamina C, mai sunt necesare vitaminele din complexul B. Deficitul de vitamine poate fi insa compensat prin consumul nucilor, alunelor, migdalelor.
Copiii pana la perioada majoratului, 18-21 de ani, nu ar trebui sa posteasca. Pentru ca pana la aceasta varsta se definitiveaza masa musculara si cea osoasa. Cei al caror efort fizic depaseste posibilitatea calorica a Postului nu ar trebui sa-l tina. De asemenea, orice persoana care are o boala cronica va posti sub observatia medicului. Totusi, exista anumite persoane care pot beneficia de pe urma postului: bolnavii de guta, carora nu le este indicata carnea, precizeaza Elena Dan, medic specialist la Spitalul "Elias" din Capitala.

INTERDICTII. Medicul afirma ca bolnavii ar trebui exclusi de la tinerea posturilor. De asemenea, femeia gravida. Nu trebuie sa tina post persoanele cu anumite boli digestive, cele cu boli ale colonului, care nu suporta cu usurinta legumele, fructele, bolnavii de cancer.
Diabeticii au probleme in a posti. Pentru ca regimul lor alimentar este relativ sarac, acesti bolnavi trebuie sa consume carne. Daca totusi ei tin post, trebuie sa fie mai bland, cu permisiunea lactatelor si a oului. Exceptie la tinerea postului o constituie si persoanele aflate in convalescenta unei boli grave sau dupa o viroza, dupa o gripa. Nu trebuie sa tina post suferinzii de tuberculoza, cei cu infectii severe, cronice, batranii.

RECOMANDARI. Dupa perioada de post, este bine sa revenim la alimentatia "normala" cu grija. Daca se poate, cei care au probleme sa-si ajute un pic digestia cu suplimente digestive, mentioneaza medicul Elena Dan. Un semnal de alarma ar trebui tras si in privinta bauturilor alcoolice. Este preferabil sa se bea, in perioada Sarbatorilor de iarna, vinul rosu cu moderatie.
Pentru a veni in intampinarea romanilor care vor sa tina Postul Craciunului, majoritatea magazinelor alimentare ofera o gama foarte diversificata de produse de post. "De la soia natur, fulgi, cubulete, pana la semipreparate sau preparate: chiftelute de soia, snitele, lapte, branzeturi, pate sau mezeluri. Asta pentru ca traditia la romani este foarte importanta", a explicat Andreea Mihai, Marketing Director al unui magazin alimentar din Capitala.
Daca pana acum cele mai cumparate produse erau soia si pateurile vegetale, in ultimii ani se observa o crestere a cererii si pentru branzeturile si mezelurile vegetale, care incep sa castige tot mai mult teren in preferintele consumatorilor.

SANATOS. Romanii sunt tot mai preocupati de o alimentatie sanatoasa, iar aparitia produselor de post, mai ales a produselor din soia, face ca perioada postului sa fie mai usor de suportat, continua Andreea Mihai.
Medicul Elena Dan precizeaza ca utilizarea produselor de soia trebuie sa se incadreze in limitele recomandate de nutritionisti. Mai mult, preparatele din soia pot furniza aproximativ jumatate din totalul necesarului de proteine. Cu toate acestea, cererea pentru produsele vegetale creste de la an la an. Alt factor ce concura la aceasta crestere este pretul mult mai scazut al produselor din soia. Cu toate ca romanii cumpara produse din soia pe toata perioada anului, tocmai din aceasta cauza postul aduce vanzari mari.

"Daca pana acum cele mai cumparate produse erau soia si pateurile vegetale, in ultimii ani se observa o crestere a cererii si pentru branzeturile si mezelurile vegetale, care incep sa castige tot mai mult teren in preferintele consumatorilor."
Andreea Mihai, Marketing Director magazin alimentar din Capitala

"In perioada postului este necesara suplimentarea alimentatiei cu vitamine. Sa nu lipseasca vitamina C. Trebuie totusi sa stim ca supradozarile pot determina hemoragii, formarea de pietre la rinichi, iritatie digestiva si ulcer. Pe langa vitamina C, mai sunt necesare vitaminele din complexul B."
Elena Dan, medic specialist Spitalul "Elias"

Produse din soia
Pentru a veni in intampinarea romanilor care vor sa tina Postul Craciunului, majoritatea magazinelor alimentare ofera o gama foarte diversificata de produse de post. "De la soia natur, fulgi, cubulete, pana la semipreparate sau preparate: chiftelute de soia, snitele, lapte, branzeturi, pate sau mezeluri. Asta pentru ca traditia la romani este foarte importanta", a explicat Andreea Mihai, Marketing Director al unui magazin alimentar din Capitala. Daca pana acum cele mai cumparate produse erau soia si pateurile vegetale, in ultimii ani se observa o crestere a cererii si pentru branzeturile si mezelurile vegetale, care incep sa castige tot mai mult teren in preferintele consumatorilor.

×