x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Idolii copiilor

Idolii copiilor

05 Iun 2005   •   00:00

CE ZIC PARINTII?
Romanii nu prea stiu ce planuri si ce aspiratii au copiii lor. Unii mai banuiesc, dar nu se stie daca banuiesc bine. Iar altii nu sunt siguri.

  • de ANA-MARIA LUCA

  • Fotbalistii se afla imediat dupa parinti in topul idolilor copiilor din Romania
    Eliza are 5 ani si doua luni si merge la gradinita. E o fetita cuminte careia ii place sa se joace de-a bautul cafelei cu Tedy, ursuletul de plus, in timp ce se uita la telenovele. Doar asa fac mama si bunica in dupa-amiezele de sambata.

    Cosmin, fratele ei, e mai maricel. E in clasa a II-a si deja are ora de iesit "afara", adica in vizita la colegul sau de banca, Liviu. Dupa ce isi face lectiile, bineinteles. De obicei bat mingea in spatele casei si fac schimb de capace de la sticlele cu suc. La supermarket vor sa le schimbe intr-o minge de fotbal "meseriasha". De cea veche s-au plictisit.

    Angela, mama lui Cosmin, e convinsa ca baiatul vrea sa devina medic, ca tatal sau. Eliza inca se joaca cu papusile, e prea mica sa admire pe cineva, dupa parerea mamei. Bunica are alta opinie. "Eh, copiii din ziua de azi... Habar n-are Angela. Ea e ocupata. Pai ieri Elizuta sedea colo pe canapea rujata, aranjata, cu pantofii aia sclipiciosi ai maica-sii si cu palaria mea de paie in cap si zicea ca vrea sa fie si ea ca «Pisica salbatica». Abia am convins-o ca nu se poate duce la gradinita imbracata asa", rade doamna Vasilescu.

    NESTIUTORI. Operatorii CURS au intrebat pe multi parinti daca au idee despre directiile in care se indreapta admiratia copiilor. Si au aflat ca cei mai multi se afla in situatia doamnei Angela. Cei mai multi dintre cei chestionati, nu mai putin de 58%, s-au gandit bine si au spus un categoric "nu". Femeile sunt un pic mai nestiutoare decat barbatii. Ele au raspuns in proportie de 59% ca sigur nu stiu nimic despre aspiratiile pustilor lor, fata de 57% dintre barbati. Oamenii cu studii superioare sunt cei care isi pun cel mai des problema personajelor admirate de copii. Cei mai nestiutori sunt oamenii cu studii sub-medii. Oamenii care castiga mai putin sunt un pic mai preocupati decat cei cu venituri peste medie, iar cei care locuiesc in orase cred ca stiu mai multe despre acest subiect decat cei de la sate. Romanii din vestul tarii sunt cei mai in tema cu idolii celor mici. Bucurestenii, in proportie de 67%, nu au habar.
    Dvs. stiti cine sunt idolii copilului dvs.? Daca da cine?

  • Cei mai multi dintre parinti, nu mai putin de 68%, s-au gandit bine si au spus ca nu stiu pe cine admira copiii lor.
  • Femeile sunt un pic mai nestiutoare decat barbatii. 59% dintre ele spun ca sigur nu stiu nimic despre aspiratiile pustilor lor.
  • CRED CA LE PLAC...

    Nu au idee care sunt idolii copiilor lor. Un alt procent, de 14%, nici nu si-au pus problema aceasta. Abia 28% dintre romani cred ca stiu la ce viseaza propriii copii. Pe primul loc, dupa parerea parintilor, sunt chiar ei, parintii. Pe locul al doilea, cu un procent de 9%, este... Adrian Mutu. Restul fotbalistilor lumii se afla, grup compact, pe locul al treilea. Tot pe locul al treilea, la egalitate de procente, 3%, se afla si vedetele din telenovela romaneasca "Numai iubirea", Bianca, fetita, si Adela Popescu. Tot pe locul al treilea sunt cuplul Tom si Jerry si Spioanele de la Fox Kids.

    NU VOR SA FIE MODELE

    Subiectul modelelor pe care copiii le-au ales din lumea sportului a fost foarte popular si in Occident. Dezabaterile pe aceasta tema s-au datorat in mare parte unor declaratii ale unui superstar din NBA, Charles Baker. El a jucat intr-o reclama pentru Nike in care spunea ca el nu este si nu vrea sa fie un model pentru copii. Ceea ce a starnit interesul parintilor, educatorilor, antrenorilor si atletilor preocupati de viitorul tinerilor. Declaratia sportivului a tras un semnal de alarma si i-a facut pe parinti sa incerce sa schimbe sistemul de valori al copiilor lor.

    AMERICANII, COPIII SI IDOLII LOR

    Parintii sunt cele mai apropiate si importante modele pentru copiii de pretutindeni. Asa spun si cercetatorii americani dupa ce au facut un studiu pe un esantion de 1.230 de parinti si copii. Ei au descoperit ca parintii au cel mai mare potential de a influenta obiceiurile copiilor, cu atat mai mult cele alimentare, o mare problema in societatea americana. Cei mai multi copii intre 8 si 12 ani au raspuns ca modelul lor este mama (23%). Altii, 17,4% au drept idol pe tatal lor, 8,3% aspira sa devina celebritati din lumea sportului, iar restul, 13,2%, nu au fost siguri. Adolescentii intre 13 si 17 ani s-au razgandit in privinta tatalui. Cei mai multi au spus ca modelul lor este mama - 13,8%. Un procent apropiat, 13,4%, a spus ca nu e sigur de modelul sau in viata. Alti 11,9% se ghideaza dupa comportamentul unor celebritati din sport si abia 11,3% isi admira tatii. Studiul a gasit ca fetele tind sa-si aleaga mamele drept modele, iar baietii isi admira tatii. Si copiii americani au spus ca admira actori, actrite si celebritati din lumea muzicii.
    ×
    Subiecte în articol: copiilor editie de colectie