x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie In pat cu Freud

In pat cu Freud

de Roxana Roseti    |    18 Iul 2005   •   00:00
In pat cu Freud
CARARILE MINTII
Se spune despre vise ca sunt realizarea unor dorinte intr-un plan simbolic, ca o compensatie la unele nerealizari. Teoria clasica, freudiana, spune ca visul releva sentimente intime.

Hai sa-ti povestesc ce am visat! Am clientii mei. Putini, dar fideli. Colegii stiu ca ma pasioneaza interpretarea viselor si imi povestesc ce ii invadeaza noaptea. Iar eu le talmacesc, in functie de ceea ce am citit in domeniu sau din ce mai spune credinta populara. Cineva viseaza pantofi tot timpul. "A, o sa te mariti", ii spun eu colegei bantuite de incaltari. Stiu asta de la bunica mea: pantofi inseamna maritis. Nu i-am mai zis, stiind-o fire pudica, varianta mamei mele: pantofi inseamna iubiti, amanti. In fond, pentru mine si "clientii" mei este o chestie distractiva. Dar...

AMINTIRI. Dar ce spun romanii? La intrebarea CURS "Va amintiti, de obicei, ce visati noaptea, a doua zi dimineata?", cititorii de ziare stau bine - 65% isi amintesc, amatorii de TV la fel - 63%. Cei care nu asculta radioul - 41% nu isi amintesc. Specialistii spun ca o conditie pentru a ne aminti visele este sa intocmim un jurnal in care sa notam tot ce ne amintim. Oare romanii nostri de la orase si sate asa fac? Caci 66% dintre urbani, urmati indeaproape de rurali (60%) isi amintesc episoadele onirice. Bucurestenii dovedesc ca se simt bine in pat cu Freud - 70% si calca cu placere pe "calea regala spre inconstient". Indaratnici in a-si aminti sunt cei din Crisana-Maramures: 41%. 52,8% dintre romani le povestesc apropiatilor visele. Femeile, micute guralive curioase, 61% le povestesc. Barbatii - 49%, sunt muti. Tineretul (15-30 de ani) se ridica la acelasi procent de non-povestire cu "batranetul" (56 de ani si peste) - 41%. Indiferent de educatie - sub liceu (53%), cu liceu (52%), peste liceu (53%), oamenii au nevoie de interpretari. Ruralii sunt secretosi - 42%. Bucurestenii (62%) si oltenii (61%) povestesc, dar intervin iar cei din Crisana-Maramures - 48%, care nu au asa o dispozitie pentru confesiuni onirice! Oare ce ar zice daca ar afla ca, dupa cercetari amanuntite, specialistii au ajuns la concluzia ca, daca in vis faci dragoste cu Britney Spears nu inseamna ca esti pervers, ci ca iti doresti sa fii mai creativ?!? Frica. Uneori, terorizati de vedeniile din vis, oamenii sunt precauti pe parcursul intregii zile. "Credeti ca un vis urat prevesteste ceva rau, care urmeaza sa se intample?", i-au intrebat specialistii CURS pe romani. 44,3% dintre romani nu sunt prapastiosi. Femeile (53%) - mai prapastioase decat barbatii (31%). Optimistii sunt tinerii (15-30 de ani, 53%), sub liceu si peste liceu la procent egal - 50%, si cei cu venituri peste medie (49%). Valul de optimism este intrerupt de pesimismul celor care citesc rar ziare (48%), acompaniati de cei care nu se uita deloc la TV (52%) sau nu asculta radioul (47%). Ruralii isi situeaza frica de vis (47%) la bariera optimismului urbanilor (48%). Bucurestiul basculeaza intre cosmar si realitate: 43% prapastiosi, optimisti (47%). Oltenii isi scuipa in sanul visului (58%), dobrogenii nu-si fac griji cu pisicile negre din vis (53%), iar muntenii pun prapastia si optimismul la acelasi procent - 46%. "Oamenii seriosi zambesc la aceste copilarii, caci noi stim cu totii ca «a visa inseamna a te insela»" ne lamureste Freud.

"Intr-o epoca, pe care o putem numi prestiintifica, umanitatii nu-i era greu sa-si interpreteze visele; (...) le considerau ca o manifestare binevoitoare sau ostila a puterilor superioare, zei sau demoni."
Sigmund Freud

Dumneavoastra va amintiti, de obicei, ce visati noaptea, a doua zi dimineata?
  • 63,2% conationali au dovedit ca isi iubesc visele: si le amintesc.
  • Femeile (67%), barbatii (59%), tineretul (cei intre 15-30 de ani, 65%) au memorie buna la visat.
  • Sub liceu (60%), peste liceu (66%), "saracii" (61%), "bogatii" (66%) stau si ei bine la "amintit". .
  • Click pentru a mari imaginea

    Dumneavoastra obisnuiti sa povestiti rudelor, prietenilor visele atunci cand vi le amintiti?
  • 53% dintre cei cu venituri sub medie si 52% dintre cei cu venituri
    peste medie sunt galantoni cu apropiatii si le povestesc ce le da
    tarcoale noaptea sau spre cantatul cocosilor. La fel si cei care
    citesc frecvent ziare (40%) si televizomanii (53%), si ascultatorii radio (54%). .
  • Click pentru a mari imaginea

    ×
    Subiecte în articol: liceu editie de colectie