REALIZAREA UNIRII
Sfarsitul primului razboi mondial a adus cu sine consacrarea principiului wilsonian al autodeterminarii nationale. Pe baza acestuia s-au constituit, in locul imperiilor din centrul si sud-estul Europei, noile state nationale. In acest context, Transilvania, Basarabia si Bucovina s-au unit cu Romania. Pentru prima data, majoritatea romanilor era reunita in acelasi stat.
Romania perioadei interbelice a fost denumita, in mod generic, Romania Mare. Ea s-a constituit intr-un context international favorabil, pe care oamenii politici romani au stiut sa il exploateze in favoarea statului roman. La sfarsitul primului razboi mondial, principiul dominant in politica internationala era cel al autodeterminarii nationale. Potrivit acestuia, orice provincie, in care coexistau populatii de nationalitati diferite, putea sa-si decida singura soarta. Astfel s-au creat numeroase state in locul fostelor imperii Austro-Ungar, Tarist si Otoman.
Regele Carol al II-lea organiza manevre militare pentru a convinge populatia ca armata este pregatita sa apere frontierele tarii. Totul era insa numai o fatada, Armata romana nefiind dotata corespunzator
pentru
o confruntare militara (dreapta) |
Citește pe Antena3.ro
PRINCIPIILE WILSONIENE
|
La inceputul anului 1918, presedintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, prezinta in fata Congresului american cele "14 puncte". Acestea vor sta la baza discutiilor pentru semnarea tratatelor de pace din cadrul Conferintei de la Paris. Printre ele se afla si principiul autodeterminarii nationale, care stipula dreptul oricarei provincii de a-si decide singura soarta. "Popoarelor Austro-Ungariei... trebuie sa li se asigure posibilitatea cea mai libera a dezvoltarii autonome", afirma atunci presedintele SUA. In baza acestui principiu, Romania si-a constituit statul national unitar. "Romania Mare" si-a marit teritoriul de la 137.000 km2 la 293.000 km2, iar populatia de la 7,5 la 16 milioane de locuitori. Daca Romania Mica avea ca vecini trei mari imperii, Romania Mare se invecina cu nu mai putin de sase state: Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Uniunea Sovietica, Bulgaria si Regatul Sarbo-Croato-Sloven (Iugoslavia).
|
|
REVENIREA BASARABIEIRevolutia bolsevica a aruncat in aer intregul imperiu tarist. Rand pe rand, provinciile imperiale au inceput sa-si declare independenta fata de Moscova. La sfarsitul anului 1917, Sfatul Tarii, organismul de conducere al Basarabiei, declara infiintarea Republicii Federative Democratice Moldovenesti. Noua republica isi proclama independenta in luna februarie a anului urmator. Momentul decisiv este datat 27 martie 1918, cand Sfatul Tarii adopta cu majoritate de voturi rezolutia de unire cu Romania, conform "dreptului istoric si a dreptului de neam".BUCOVINA: UNANIMITATE PENTRU UNIREA CU TARACea de-a doua provincie, cu populatie majoritar romaneasca, care a decis unirea cu Romania a fost Bucovina. Evenimentul are loc la data de 28 noiembrie 1918. Factorul care a favorizat aceasta actiune a fost dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar. Adunarea Constituanta a Bucovinei, reunita la sfarsitul lunii octombrie a anului 1918, adopta o rezolutie prin care-si exprima intentia de unire a provinciei cu Romania. Minoritatea ucraineana isi exprima dezacordul fata de intentia Adunarii. Aceasta initiaza o serie de actiuni prin care incearca sa alipeasca cel putin o parte a provinciei la Ucraina. Reactia romanilor din Bucovina nu se lasa asteptata. Liderii lor solicita intrarea Armatei romane in provincie. Statul roman raspunde pozitiv cererii si trimite trupe. La mai putin de doua saptamani dupa acest eveniment, Consiliul National, organismul de conducere al Bucovinei, convoaca un congres. Aici urma sa se decida viitorul provinciei. Cu unanimitate de voturi, congresul adopta rezolutia cu privire la unirea Bucovinei cu Romania.TRANSILVANIA A DECISProvincia in care locuiau cei mai multi romani si totodata cea mai dezvoltata economic era Transilvania. Aici, in contextul dezintegrarii Imperiului Austro-Ungar, au loc negocieri intre guvernul de la Budapesta si liderii Partidului National Roman din Transilvania. Acestea aveau ca scop ramanerea provinciei in cadrul statului ungar. Esecul negocierilor relative la problema nationala deschide calea unirii Transilvaniei cu Romania. La 1 decembrie 1918, Marea Adunare Nationala convocata de PNR la Alba-Iulia aproba unirea Transilvaniei cu Romania. |