x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ingerii negri ai lui Kingsley

Ingerii negri ai lui Kingsley

de Loreta Popa    |    18 Dec 2006   •   00:00
Ingerii negri  ai lui Kingsley

Cum se pot intalni doi oameni de pe continente diferite intr-un anumit moment al vietii lor si sa devina prieteni, daca nu ar exista Ingeri ai Prieteniei.

Prietenie

Cum se pot intalni doi oameni de pe continente diferite intr-un anumit moment al vietii lor si sa devina prieteni, daca nu ar exista Ingeri ai Prieteniei.

M-am urcat in autobuz ca de obicei, fericita ca este gol. Se auzea din difuzoare o melodie pe care nu o mai ascultasem de mult, asa ca am inceput sa fredonez fara sa-mi pese ca sunt vazuta. La prima statie, cineva m-a batut pe umar si mi-a facut semn sa ma asez. Abia atunci l-am vazut prima oara pe Kingsley Nwabia, despre care aveam sa aflu ca este din Nigeria, are 29 de ani, diploma in macrobiologie si picteaza. A fost impresionat ca intr-un autobuz cu oameni morti, din punctul lui de vedere, s-a urcat cineva care avea curajul sa cante. De atunci a trecut ceva timp, dar tot cred ca exista Ingeri ai Prieteniei, altfel nu ne-am fi aflat in acelasi autobuz in aceeasi clipa.

Sens religios. In periplul sau prin lume, Kingsley a vizitat multe tari, ajungand si in Polonia. "Am vizitat bisericile de acolo si am vazut minunatele picturi care dau valoare estetica acestora. Lucrand pentru AIESEC, am invatat sa gandesc global si sa actionez local, asa ca mi-am spus de ce sa nu am si eu picturi frumoase in biserica mea. Cand m-am intors in tara mea am realizat primele trei tablouri pentru biserica. Erau tipice, Fecioara Maria cu pruncul Iisus in brate, faptul ca Iisus avea ochii albastri si parul blond, buze roz m-au deranjat putin, dar am trecut peste. Singura diferenta era ca am pictat langa ei un inger negru purtand un anumit tip de bratara sub care am mascat oarecum semnatura mea. Nu m-am gandit mult la ce am adaugat pentru o buna perioada. Pana cand mama mea nu m-a criticat asupra faptului ca Iisus si mama lui nu ar trebui sa poarte bratari, ceea ce m-a determinat sa ma intreb ce mentalitate avem noi, africanii, ce sens religios au icoanele noastre. Am lasat totul asa, si cand am terminat l-am prezentat bisericii. A fost bine primit de preotul de acolo, apoi s-a intamplat un lucru curios, un om in varsta m-a intrebat: «Baiete, ceea ce ai pictat tu este foarte frumos, dar chiar crezi ca exista ingeri negri?». Apoi am auzit o alta persoana intrebandu-se cine este demonul negru de langa Maria si Iisus. Abia atunci am ramas fara cuvinte. M-am intors spre cel in varsta si i-am spus ca da, cred ca exista ingeri negri."

Credinta. Oamenii cred de obicei ca demonii au culoarea neagra, de aceea omul respectiv l-a intrebat din nou pe Kingsley daca a vazut vreodata un inger negru. "Raspunsul meu a fost de genul: «Domnule, daca Dumnezeu a creat oamenii in diferite forme si culori, iar stiinta spune ca Africa sta la baza civilizatiei, nu vad nici un motiv pentru care nu pot exista si ingeri negri in Rai». La insistentele lui, daca am vazut cu adevarat un inger negru, am raspuns cu o alta intrebare: «Dumneavoastra ati vazut vreodata un inger de orice culoare ar fi fost el?». Acesta a zambit si a iesit din biserica. Acest tablou acum atarna la intrarea in Catedrala catolica Sfantul Pavel din Ebute-Metta (Lagos) alaturi de altul pe care l-am pictat cu Sfantul Pavel in inchisoare, si nu numai ca era acolo si un inger negru, dar era si femeie pe deasupra. Dupa cateva saptamani am remarcat cativa copii care priveau micutul inger negru din tablou si unul dintre ei a spus celui de langa el: «Seamana putin cu tine». Am simtit acest incredibil sentiment numit bucurie, pentru ca, pentru prima data, am fost martor la faptul ca un copil din cartierul meu a fost capabil sa se recunoasca in acea imagine a unui inger, si acel concept numit Dumnezeu nu a mai parut asa de strain si sper, cine stie, poate alti copii nigerieni vor putea sa realizeze potentialul din interiorul lor si sa se vada intr-o alta lumina."

Atat timp cat exista Lumina in fiecare dintre noi, putem fi siguri ca suntem pe drumul cel bun. Calatoria in Polonia l-a invatat sa foloseasca arta sa ca un scop de a impartasi mesaje societatii si calatorind in Europa in general a realizat ca adevaratii custozi ai istoriei lumii, ai frumusetii sunt artistii, iar acest lucru l-a motivat ca sa poata descoperi noi metode de a promova arta tarii sale si a poporului sau.
"Raspunsul meu a fost de genul: «Domnule, daca Dumnezeu a creat oamenii in diferite forme si culori, iar stiinta spune ca Africa sta la baza civilizatiei, nu vad nici un motiv pentru care nu pot exista si ingeri negri in Rai»"
  • Kingsley Nwabia
  • ×
    Subiecte în articol: editie de colectie inger