"GARDIENII" UNIUNII
Uniunea Europeana dispune de institutii similare unui stat, care ajuta comunitatea sa functioneze dupa principii democratice, universal valabile pentru toti membrii sai.
|
Comisia Europeana, garantul respectarii dreptului comunitar |
Parlamentul European are rolul de a-i reprezenta pe cetatenii statelor membre UE. La inceputul constructiei europene, Parlamentul se numea Adunarea Generala, fiind format din 87 de membri. Reprezentantii fiecarei tari fiind desemnati de parlamentele nationale si desfasurandu-si activitatea la Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg. Parlamentul European este organizat in mai multe grupari politice: grupul socialistilor, cel al democratilor, grupul ecologistilor, partidul popular
european, grupul radicalilor si parlamentarii independenti, insumand dupa adeziunile de la 1 mai 2004, 732 de membri.
COMISIA EUROPEANA. Comisia Europeana este prima ca insemnatate dintre institutiile europene, deoarece detine puterea legislativa directa. Compusa din 25 de membri, numiti comisari, se ocupa cu supravegherea aplicarii legilor din dreptul comunitar si lucreaza alaturi de Parlamentul European si Consiliul European la realizarea documentelor care stau la baza politicilor comunitare. Tratatul de la Nisa (decembrie 2000) prevede ca din momentul in care UE va ajunge la 27 de membri, numarul de comisari va fi mai mic decat numarul statelor-membre si va fi pus in functiune un sistem de rotatie a comisarilor, astfel incat fiecare stat va fi reprezentat in Comisie, dar pe rand.
CONSILIUL EUROPEAN. Consiliul European, numit si Consiliul de Ministri, este singura institutie non-permanenta a Uniunii Europene.
Format din ministri proveniti din statele membre, Consiliul apara interesele fiecarui stat in parte.
Principalele atributii ale Consiliului sunt de a vota 50% din bugetul UE alaturi de Parlamentul European, de a asigura dezvoltarea generala, sa vegheze asupra implementarii politicilor economice si sa se implice in procesul decizional.
CURTEA DE JUSTITIE. Institutie cu rol juridic a UE, Curtea de Justitie este formata din 15 judecatori si noua avocati care reprezinta statele-membre.
Ei sunt numiti de comun acord, judecatorii avand un mandat de sase ani, jumatate din ei fiind inlocuiti prin rocada o data la trei ani. In 1988 a fost infiintat si un Tribunal de Prima Instanta, format din 15 judecatori.
El se ocupa de plangerile indreptate impotriva institutiilor europene, dar si verifica autenticitatea si conformitatea cu dreptul comunitar ale tuturor propunerilor si actelor promovate de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri.
Banca Centrala Europeana, impreuna cu bancile nationale formeaza Sistemul European al Bancilor Centrale - Eurosystem. Principalul obiectiv este de a mentine stabilitatea preturilor si de a implementa politica monetara.
CURTEA DE CONTURI
Infiintata in 1977, Curtea de Conturi este formata din 25 de membri, reprezentanti ai fiecarui stat, care sunt alesi din institutiile specializate in audit financiar si care sunt, de regula, personalitati recunoscute in acest domeniu. Ei sunt numiti de Consiliul European pe o perioada de sase ani, iar presedintele este schimbat la fiecare trei ani. Acesta vegheaza la independenta si autonomia membrilor Curtii, deoarece este absolut necesara ca aceasta institutie sa ramana obiectiva fata de celelalte institutii europene, tinand cont ca principala ei indatorire este supravegherea utilizarii fondurilor de catre acestea din urma.
Banca Europeana de Investitii (BEI) a fost creata in urma Tratatului de la Roma. BEI acorda finantari pe termen
lung in favoarea investitiilor
viabile, asigurand fonduri
pentru investitii in diferite
regiuni ale Uniunii.