x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Intre pacat si credinta

Intre pacat si credinta

06 Feb 2005   •   00:00

VIZIUNEA POPULARA
"Poporul roman crede ca lumea va avea un sfarsit si acesta va fi doar din vina omului, a pacatelor sale, dar are si speranta mantuirii."
CARMEN ANGHEL

Folcloristul Tudor Pamfile publica, in 1911, o culegere despre "Sfarsitul lumii, dupa credintele poporului roman". Pamfile edita revista Ion Creanga si in ea publica si aceste studii.

RAUTATEA. Iata ce scria Pamfile: "Toate in lume au un sfarsit, pana si lumea! Lumea noastra va pieri, crede poporul, nu din pricina pamantului, a taranii, a lutului, ci din pricina omului, a oamenilor, carora li se zice tot lume, dupa cum a mai pierit o data, cand Dumnezeu a inecat-o prin potop". Si potopul a venit dupa ce Dumnezeu nu a mai putut rabda rautatea care cuprinsese pamantul. Si iarasi va fi rautate "pricinuita de inmultirea fara masura a oamenilor. Acestia, spre a-si agonisi cele trebuincioase vietii, vor trai vesnic in certuri si lupte". Asa ca sfarsitul lumii va veni atunci cand "vor fi mori la toate vadurile si paraiele, spre a satura puzderia cea multa de oameni. Cand se va simti nevoia de a se ara pana si haturile, micile sistori de pamant nearate ori brazdele care despart ogoarele gospodarilor". La aceste semne se adauga altele: "Cand oamenii vor fi multi ca ciupercile, gata-gata sa nu-i mai incapa pamantul, atunci, nemaiavand ce sa manance, se vor manca unii pe altii. Cand bogatii nu vor mai avea sat (...), cand nu se va mai pomeni ce-i aceea dreptate pe lume" si asa mai departe.

"Poporul roman nu se teme asa tare de sfarsitul lumii", ne spune profesor Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" din Bucuresti. Poate pentru ca acest "sfarsit" nu inseamna disparitia pamantului nascut din ape la dorinta lui Dumnezeu. Pamantul, "care acum este negru pentru ca s-a innegrit de la rautatea oamenilor, va deveni alb, curat, fara pacat si durere".

ALTI OAMENI. Dar el nu va fi pustiu, pe el vor fi altfel de oameni. Unii mici, "atat de mici, incat, ca niste stiuleti de popusoi, se vor trudi cate doisprezece sa imblateasca un snop de grau intr-un cuptor si, tot cate doisprezece, vor cauta sa intoarca oul de gaina cu drugii". "Prin Oltenia, se crede ca lumea cea noua nu va fi ca a noastra de astazi; aceea nu va avea nevoie nici sa manance, nici sa bea si nici nu va fi nici asa de pacatoasa ca cea de astazi." "In sfarsit, noteaza Pamfile, dupa ce lumea va pieri, dupa ce Dumnezeu si Diavolul isi vor fi impartit sufletele, se vor ridica amandoi in luna, pe care au facut-o de la inceput dupa chipul si asemanarea pamantului." Totusi, acest sfarsit al lumii poate fi evitat daca oamenii vor tine posturile si nu vor parasi credinta in Dumnezeu! Iar daca nu poate fi evitat, poate fi amanat cu o suta de ani, "rugandu-ne lui Dumnezeu si Maicii Domnului. Maica Domnului va ruga pe Fiul Sau sa ne crute, caci are acest drept, deoarece si noi, crestinii, postim in numele ei doua saptamani pe an (Postul Santa-Mariei)".

CUTREMURUL. O "hantaneala" mare ar putea distruge omenirea. De ce tremura pamantul? "Intaia trebuie cautata dedesubt, unde-i temelia; de cate ori aceasta temelie isi va pierde ceva din statornicia sa, de atatea ori pamantul se va cutremura, va tremura sau se va clati, se va hantani."

Cutremur va fi atunci "cand Diavolul, pe coarnele caruia sta pamantul, va obosi stand culcat pe o parte si se va intoarce pe cealalta, pamantul se va clati", sau atunci cand "Iuda Iscariotul sau Iuda pamantului ii roade furcile" sau cand "boul pe care sta sprijinit pamantul (dupa cum cred macedo-romanii) isi misca urechea atunci cand il supara mustele. "Prin Bucovina se crede ca pamantul se cutremura atunci cand scorpia legata cu lant de stalpul pamantului se scarpina de acest lant". Dar poate fi si o zgripturoaica, legata de furca pamantului, care se supara si o roade. Poate cel mai rau este cand Dumnezeu, satul de atata rautate cata este pe pamant, pune un picior pe o margine si celalalt picior pe cealalta margine si incepe sa se legene. Atunci lumea se clatina si acesta este de fapt un semn pentru oameni sa revina la calea cea dreapta. Alte ori pamantul devine o fiinta vie, care, "nemaisuportand pacatele oamenilor, se scutura ca si cum ar cauta sa-si lepede o greutate care apasa asupra sa; si atunci, noi simtim cutremurul".

Articol realizat cu sprijinul domnului profesor Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu", si cu sprijinul Editurii Paideia, care ne-a permis preluarea unor fragmente din lucrarea "Povestea lumii de demult", de Tudor Pamfile, aparuta in 2002.

"Facandu-se legatura intre Dumnezeu si crestini, si anume ca Dumnezeu sa le puna patru straji la patru cornuri ale pamantului, iar crestinii sa tina in schimb patru posturi (...) Dumnezeu se tinu de fagaduinta si a pus patru serafimi cu sabii de foc, inarmati cu arme si imbracati cu haine pe care focul nu le arde si glontul nu le cuprinde"
Tudor Pamfile - "Sfarsitul lumii"

SEMNELE INFRICOSATOARE
"Batalii mari vor aduce sfarsitul lumii!" Ori un imparat si cu oamenii lui va duce o batalie pana ce pe pamant vor ramane decat el si oamenii lui, ori "va sari domn peste domn, imparat peste imparat si vor incepe batalii cumplite (...), ci se vor bate pana va ramane numai unul singur si cu neamul lui, o turma si un pastor cum spun si cartile sfinte."

SECETA SI FOAMETEA
"Seceta si foametea cea cumplita vor veni la sfarsitul lumii!" Si aici credinta ii va salva pe oameni. Secetea si foametea vor fi atat de mari, incat Diavolul va gasi calea sa ia pe drumul sau cat mai multi oameni. Ii va pacali ca le da apa si paine, dar le va da "ud de cal sau de diavol si balega si de atunci ei vor fi insemnati cu numele lui. Dar Iisus va veni si el si ii va salva de foamete si sete pe cei care au crezut in El".

FOCUL CE VA MISTUI

"Pamantul, cu toate cate vor fi pe dansul, va pieri odata s-odata mistuit de foc!" "Prin Bucovina se crede ca dupa batalii si bolisti mari, dupa ce varcolacii vor manca soarele ca sa se faca intuneric nepatruns peste tot, dupa ce oamenii vor fi mancati de paserile cu clontul de fier (...) dupa toate acestea va varsa Dumnezeu ploaie cu foc, ca sa topeasca pamantul si sa-l curete cu desavarsire de toate spurcaciunile ce se vor afla pe dansul", noteaza Pamfile in "Sfarsitul lumii" (foto).

×