x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Invatacei, dascali

Invatacei, dascali

de Costin Anghel    |    12 Sep 2005   •   00:00
Invatacei, dascali

Cei care invata, dar si cei care sunt invatati au intrat sub ochiul critic al romanilor. Elevii sunt pusi la zid si profesorii la tabla ori la colt, depinde!!!

CARACTERIZARI
Cei care invata, dar si cei care sunt invatati au intrat sub ochiul critic al romanilor. Elevii sunt pusi la zid si profesorii la tabla ori la colt, depinde!!!

Sub ochii stimabililor parinti sau rude de diferite grade, sute de mii de copii sau adolescenti sunt angrenati in ceea ce oamenii numesc proces educational scolar. Daca unii dintre elevi sau studenti vin din placere la scoala, manati fiind de nevoia de cunoastere, altii frecventeaza cu succes sau mai degraba insucces institutiile scolare, mai de graba din obligatie. Bucuria primilor, ciuda celorlalti. Si unii, si altii sunt educati, sau nu, de catre cadrele didactice. Acestia din urma sunt denumiti artistic profesori, invatatori, diriginti, pedagogi, rectori sau alti asemenea "profi". In cadrul sondajului CURS, oamenii i-au caracterizat si pe unii, si pe altii.

BARBATII SUNT MAI INCREZATORI. ... In odraslele lor aflate in bancile scolilor. 16% dintre domni spun cu mana... pe carnetul de note al copiilor ca plozii lor sunt si destepti si constiinciosi. Doamnele sunt mai retinute, nu-si prea lauda elevii. Doar 12% dintre ele isi lauda invataceii, in timp ce 40% dintre ele le dau cu firma in cap, spunand ca sunt obraznici si libertini! Au mai gasit romanii inca un punct "forte" al elevilor... Pentru 16% dintre barbati si 12% dintre doamne, elevii sunt catastrofe, lenesi si prosti. Oare copiii lor sunt la curent (nu ala din priza!) cu ce cred iubitii lor parinti? Direct legati de elevi sunt profesorii. "Profii" sunt caracterizati ca fiind bine pregatiti de 18% dintre domni si 21% dintre doamne. Pe de alta parte, 8% dintre romance si 7% dintre romani spun despre cadrele didactice ca sunt spagari, ciubucari si avizi de bani (ai parintilor). 4% dintre domni si doamne le gasesc insa o scuza. Profesorii sunt pentru ei slab motivati si mai ales saraci.

DUPA VARSTA SI GANDIRE. Cand sunt pusi sa-i caracterizeze pe elevii de azi printr-un singur cuvant, 15% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, precum si 13 procente din categoria celor cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, dar si din categoria celor de peste 56 de ani pronunta cuvinte precum destepti, inteligenti sau constiinciosi. Totusi 39% dintre cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani spun despre elevi ca nu au scrupule. Despre profesori, 20% dintre cei cu varste pana in 30 de ani spun ca sunt dezinteresati si fara autoritate. Iar 22% dintre cei care au peste 56 de primaveri numarate ii caracterizeaza pe dascali ca fiind bine pregatiti. Despre saracia acestora vorbesc 3% dintre cei care nu au mai mult de 30 de ani si cei de peste 56 de primaveri trecute.

Va rugam sa caracterizati printr-un singur cuvant profesorii de azi.
  • 40% dintre romance ii caracterizeaza pe elevi ca fiind obraznici si libertini
  • 18% dintre romani si 21% dintre romance spun ca profesorii sunt bine pregatiti
  • 22% dintre cei de peste 56 de ani spun ca dascalii sunt bine pregatiti
  • TRAIASCA ELEVII SI PROFESORII!

    Cei mai cei elevi, adica destepti, frumosi sunt cei din Moldova. 18% dintre moldoveni au aceasta parere despre elevii lor. In urma lor vin muntenii, cu 17% procente. Cei mai dezamagiti dintre intervievati sunt 28% dintre dobrogeni si 21% dintre bucuresteni. Din dezinteresati, delasatori si aerieni nu-si mai scot elevii. 57% dintre banateni si 45% dintre maramureseni ii blagoslovesc pe invatacei si cu epitete precum obraznici, libertini si fara scrupule! Colacul peste pupaza il pun 26% dintre dobrogeni, care ii caracterizeaza scurt pe elevii natiunii din zilele noastre: elevii sunt prosti si lenesi, niste catastrofe! Dar cine ii educa, dragii mosului? De profesori ce mai ziceti? Pai... 30% dintre dobrogeni, 24% dintre moldoveni si doar 11% dintre bucuresteni spun raspicat ca profesorii sunt buni si bine pregatiti. Impotriva acestei caracterizari vin 28% dintre bucuresteni, 24% dintre maramureseni si cate 23% dintre olteni si banateni. Pentru toti acestia, profesorii sunt dezinteresati si fara autoritate. Dobrogenii (19%) cred ca dascalii sunt slab pregatiti si incapabili.

    ELEVII SUNT PUSI LA ZID DE CATRE CEI CARE AU CARTE MAI MULTA

    De cine? De cei cu studii peste liceu. Pentru 22% dintre acestia, elevii de azi sunt niste aerieni, niste delasatori. Pentru alti 36% dintre acestia, dar si pentru tot atatea procente dintre cei cu liceul facut, scolarii romani sunt obraznici si libertini. 15% dintre cei cu studii sub liceu considera ca elevii sunt sarguinciosi si inteligenti. Despre profesori, 22% dintre cei sub liceu spun ca sunt bine pregatiti. 9% dintre cei cu studii peste liceu considera insa ca dascalii sunt nemotivati.

    LA ORASE SI SATE

    Aici lucrurile sunt mai clare. 16% dintre locuitorii mediului rural afirma ca elevii sunt inteligenti. Aceeasi parere o au doar 12% dintre oraseni. Proportiile se inverseaza cand vine vorba de blagoslovit invataceii. 37% dintre locuitorii mediului urban cred ca elevii sunt lipsiti de scrupule si libertini, fata de 34% dintre ruralii care impartasesc aceleasi ganduri. Dascalii? Pentru 7% dintre reprezentantii ambelor categorii, profesorii sunt avizi de bani, ciubucari si spagari.
    ×