x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

La service

de Cristian Petru    |    19 Sep 2005   •   00:00
La service
ASIGURARI SI REPARATII
Accidente, furturi, defectiuni ale masinii. Nimeni nu isi doreste sa aiba parte de asa ceva, dar orice sofer se loveste de ele.

Iti strangi bani, mananci cornuri cu iaurt sau nici macar asa ceva, iti faci calcule si socoteli si hotarasti sa iti cumperi o masina. Prospectezi piata, analizezi ofertele si iti cumperi masina. Atunci apar problemele. Nu mai suntem in timpul lui Vlad Tepes, sa iti lasi masina descuiata si nici macar incuiata nu este foarte in siguranta. Iar pe sosea, la volan, multe se pot intampla. Daca iti este teama ca iti vei lovi masina sau ca iti va fi furata iti poti face asigurare CASCO. In cazul in care masina este cumparata in leasing sau prin credit, acest tip de asigurare este obligatoriu. 31% dintre romanii care au raspuns la sondajul CURS au asigurare CASCO pentru cea mai recenta masina achizitionata. Nu au o astfel de asigurare 67% dintre respondenti, iar 2% nu stiu sau nu au raspuns. Asigurarea obligatorie RCA acopera, in cazul unui accident, costul reparatiilor masinii pe care ai lovit-o, in timp ce CASCO acopera si cheltuielile celui vinovat. Pentru asigurarea CASCO romanii trebuie sa scoata din buzunar mai multi bani.

REPARATII. Fie ca ti-ai cumparat o masina noua, fie ca ai luat una la mana a doua, mai repede sau mai tarziu tot ajungi cu ea la service. Fie ca te lasa dintr-o data in mijlocul strazii, cand e cel mai aglomerat, fie auzi ca ceva suna cum nu trebuie. Daca stii ce trebuie sa auzi. Daca ti-ai luat o masina noua si este inca in garantie, oricat te-ai pricepe, tot la un service autorizat trebuie sa mergi pentru reparatii. In cazul in care au probleme mici cu masina, 44% dintre respondenti spun ca merg cu ea la service, 31% o repara singuri sau cineva din gospodarie, 22% merg cu automobilul la cunostinte sau prieteni care stiu sa repare, iar 3% nu stiu sau nu au vrut sa raspunda.

Click pentru a mari imaginea
Atunci cand aveti probleme mici cu masina cum procedati?
  • 44% spun ca merg cu masina la service
  • 31% dintre respondenti isi repara singuri masinile sau cineva din gospodarie
  • 22% merg cu automobilul la cunostinte sau prieteni care stiu sa repare
  • CU MASINA LA REPARAT


    La intrebarea: "Cat de des mergeti la service cu masina dumneavoastra?" 47% dintre respondenti au spus ca merg de cate ori este necesar conform cartii tehnice, 34% mai rar decat este necesar conform cartii tehnice, 10% mai des decat este necesar conform cartii tehnice, iar 9% nu stiu sau nu au raspuns. Daca masina este in garantie, trebuie efectuate reviziile periodice. Deci cei care au masini noi, in garantie, sunt nevoiti sa mearga mai des cu autoturismul in service decat cei care au o masina mai veche.

    ASIGURAREA CASCO PENTRU AUTOTURISMELE ROMANILOR


    Mai multe romance decat romani, adica 37% fata de 26%, au asigurare Casco pentru masinile lor. Si tot femeile sunt in topul celor care nu stiu daca autoturismul lor are acest tip de asigurare: 2% fata de 1% dintre barbatii respondenti care nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda. In functie de gradul de educatie, 33% dintre persoanele care au nivelul de instruire peste liceu au asigurare CASCO si 35% dintre cei cu studii medii au acest tip de asigurare. Doar 25% dintre cei cu nivelul de instruire sub liceu au asigurare CASCO. O astfel de polita au 34% dintre cei cu venitul peste medie si 29% dintre cei care au venitul sub medie. Bucurestenii par cei mai atenti fata de masinile lor. Astfel, 58% dintre cei care au participat la sondaj si au domiciliul in capitala au asigurare CASCO. Pe locul doi sunt cei din Muntenia (36%) si cei din Crisana-Maramures (34%). Doar 19% dintre banateni au incheiat o astfel de polita. Pentru raspunsul "nu stiu, nu raspund" au optat 7% dintre munteni si 1% dintre moldoveni.

    REPARATII MICI, PROBLEME MARI


    Femeile apeleaza la service mai des decat barbatii. 49% dintre reprezentantele sexului frumos spun ca atunci cand au probleme mici cu masina merg la service, in timp ce barbatii spun asta in proportie de 40%. 27% dintre reprezentantii sexului tare spun ca merg cu autoturismul la prieteni pentru reparatii, in timp ce doar 17% dintre femei fac asta. 29% dintre doamne isi repara singure masinile in cazul unor defectiuni minore, la fel ca si 33% dintre barbati. 5% dintre reprezentantele sexului frumos nu stiu sau nu spun ce fac atunci cand au mici probleme cu masina. La fel spun si 1% dintre barbati.
    ×