x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie La Tepes acasa

La Tepes acasa

de Costin Anghel    |    20 Mar 2006   •   00:00
La Tepes acasa
SIGHISOARA
In singura cetate locuita a Romaniei, Sighisoara, mitul si realitatea si-au dat mana in incercarea de a mentine viu sufletul batranei si minunatei cetati.

Sighisoara este una din celebritatile Romaniei. Aceasta veche zidire saseasca isi datoreaza faima atat faptului ca este una dintre putinele cetati medievale locuite din sud-estul Europei si singura de acest gen din Romania, cat si mostenirii "domnesti" pe care o poarta. La Sighisoara a trait mai multi ani Vlad al II-lea, fiul lui Mircea cel Batran, cunoscut si sub numele de Vlad Dracul, domnitor al Tarii Romanesti intre 1436-1442 si 1443-1447. Tot in aceasta cetate medievala se presupune ca s-a nascut, in 1431, Vlad Tepes, fiul lui Vlad Dracul.

MITURI NASCATOARE DE MITURI. In inima muntilor, Sighisoara si locuitorii sai traiesc de pe urma mitului lui Vlad Tepes, cel mai celebru "vampir" al lumii. Metoda folosita de Vlad Tepes pentru a-i pedepsi pe raufacatori si pe dusmani, tragerea in teapa, nu putea sa-i aduca un renume prea bun. "Stampila" pe actul de nastere a "vampirului Vlad Tepes" au pus-o insa negustorii sasi. Deranjati de modul in care voievodul Tarii Romanesti le-a suprimat privilegiile, negustorii i-au facut lui Vlad Tepes un portret deloc placut gandirii ori vederii. "In scrierile negustorilor, domnitorul este imaginat ca un... vampir. Sta la masa printre zeci de oameni trasi in tepe si le bea sangele din cupa si le mananca carnea", explica Daniel Apostol, muzeograf pe istorie medievala la Muzeul Bran. "Vampirismul" lui Tepes a fost uitat relativ repede, dar, o data cu cartea lui Bram Stocker, "Dracula", mitul a renascut.

Singura reprezentare existenta a lui Vlad al II-lea zis Dracul

ISTORIOGRAFII STRAZII. Vara trecuta nu i-am observat, probabil erau prea multi turisti, dar acum, iarna, cand batrana Sighisoara este mai goala, lipsita de curtezanii ei cei numerosi proveniti din toate colturile lumii, istoricii strazii sunt mult mai vizibili, mai infometati. Cine-s ei? Copii proventi din familiile sarace ale Sighisoarei. Vizibil afectati de penuria de turisti, mai ales turisti straini, micii istorici te asalteaza si te bombardeaza cu idei, cu informatii. Nu-ti cer bani de pomana, iti cer in schimb bani pentru micile bucati de istorie pe care ti le arunca in urechi fie ca vrei, fie ca nu. "Nenea, nenea! Da? Stii ca in Sighisoara s-a nascut Vlad Tepes? Vrei sa te duc la casa lui? Da’ stii cate trepte are scara elevilor?" Stii sau nu, ei iti spun oricum. Pentru zece bani noi ori zece mii de lei vechi (tariful "breslei istoricilor") afli tot felul de lucruri, istorice sau nu. Dan, Marin, ala sau X-ulescu cu caciula mov si stea in frunte sunt istoricii strazii.

MITUL NASTERII. La Casa Vlad Dracul functioneaza acum un restaurant.
Ce-i drept, pe langa restaurant mai sunt si vreo doua baruri si locuri de cazare. Oamenii de la Casa Dracului au invatat ce inseamna sa vinzi un mit. In costume de curteni, angajatii sunt gata sa-ti vorbeasca despre Tepes, despre tatane-su ori despre... Vampiri. Sunt peste tot aici, sunt chiar Ei! Se nasc vampiri in fiecare an. "Cand vin turisti si vor sa vada vampiri, si noi li-i aratam, pai nu? Avem costumele in geanta", explica cu zambetul larg ivit de sub mustata draculeasca Marin, zis si Vampiru’. Cape, dinti insangerati, voie buna si tipete numai bune de speriat turisti straini (fie vorba intre vampiri si noi, strainii sunt cei mai cazuti in freza dupa dintisori iubitori de sange).

Ce-i drept, au ce arata. Turistul da cu banul intrebandu-se in ce camera s-o fi nascut Vlad Tepes. In sala de mese, dintr-un colt, Vlad Dracul, tatal vampirului Tepes, ii priveste pe clientii din singura reprezentare a sa existenta in Romania.

La nevoie, Marian se transforma intr-un vampir feroce pentru turisti

Draculi, draculese si tot alaiul lor ies seara la lumina lumanarilor si spaima turistilor. "Americanii sunt cei mai... creduli! Cum se dau jos din avion intreaba de Dracula. In stanga sau in dreapta... unde e? Se uita de parca atunci asteapta sa fie atacati. Vin la noi, la Sighisoara si la Bran." Sange in eprubete, amestecuri de viata lunga, mancaruri cu cine mai stie ce ingrediente miraculoase si mai ales scumpe... de toate se fac la Barul de Alchimie. Bani sa fie si turisti sa fie!

COMPORTAMENT DE TURIST. Romanii ca romanii... nu se mai tem ei de vampiri, dar cu strainii nu sta treaba asa. "Seara stingem luminile, scoatem coltii la vedere, dam drumul la instalatiile de fum, dam drumul la... (orice sperie turistii)", spune acelasi Marin. Cu mitul in ochi si turturi de frica rece pe sira spinarii, turistii straini vad numai vampiri, draci, vrajitoare si alte lighioane! De frica monstrilor, banii din portofel sar pe tot felul de potiuni magice, adevarate aparatoare ale dreptcredinciosilor in vampiri turisti. Pana si in micii istorici ai strazilor vad niste mici vampirasi. Au dreptate, numai ca ai mici sunt vampiri de portmonee, nu de sange de turist nevinovat.

"Domne, la noi incepe sa se dezvolte bine chestia cu turismul, dar se poate si mai bine. E pacat. Daca se facea Dracula Land, era si mai bine. Veneau si mai multi turisti. Tot ce are legatura cu Dracula se vinde. Tot! Turistii Sighisoarei sunt de mai multe feluri. Sunt cei pasionati de istorie si care nu vad doar vampiri in toate partile si astia care sunt interesati doar de mit"
Vampir la Casa Vlad Dracul
"Cu mitul in ochi si turturi de frica rece pe sira spinarii, turistii straini vad numai vampiri, draci, vrajitoare si alte lighioane! De frica monstrilor, banii din portofel sar pe tot felul de potiuni magice, adevarate aparatoare ale dreptcredinciosilor in vampiri turisti. Pana si in micii istorici ai strazilor vad niste mici vampirasi"
idei straine

Emisiunea monetara a lui Vlad Dracul

TEPES VINDE TOT


Cetatea Sighisoarei este plina de magazine, shop-uri si restaurante suprasaturate de obiecte si insemne ce au ca principal insemn pe Vlad Tepes. Cel mai celebru vampir al lumii vinde Tot! "Uuuh, Dracula!" si banul sare pe tejghea. Dar trebuie sa fie vara. Patroni sau angajati, toti isi primenesc obiectul vanzarii, fie el hotel, pahar, stergar sau alte asemenea obiecte aducatoare de venituri. Iarna, vanzarile sunt slabute.
Cu un raspuns pentru fiecare problema, omul vampir de la Casa Vlad Dracul mai explica o problema. "Domne, la noi incepe sa se dezvolte bine chestia cu turismul, dar se poate si mai bine. E pacat. Daca se facea Dracula Land, era si mai bine. Veneau si mai multi turisti. Tot ce are legatura cu Dracula se vinde. Tot! Turistii Sighisoarei sunt de mai multe feluri. Sunt cei pasionati de istorie si care nu vad doar vampiri in toate partile si astia care sunt interesati doar de mit. De cat de real este. Daca nu l-am avea pe Dracula, cred ca nici nu ar veni la noi in tara", spune Marian.

×