x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Lectia de dragoste

Lectia de dragoste

27 Feb 2005   •   00:00

RAZELE SPERANTEI
Am vorbit cu dna invatatoare Proorocu Florica si ne-a spus cum ii invata pe copii sa creeze martisoare si felicitari pentru mamicile lor, dar si cum era pe vremea regimului comunist.
LORETA POPA

Doamna Florica Proorocu, alaturi de clasa a III-a, despre care vorbeste cu pasiune
Invatatorii sunt cei care ii indruma pe copii si le dezvaluie tainele nestiute ale lumii. Doamna Florica Proorocu, de la Scoala generala nr. 82 din Bucuresti, calauzeste o clasa de suflete minunate, despre care vorbeste cu pasiune. Am adus vorba de Martisor si discutia noastra a urmat parca firul nevazut al Ariadnei. "Eu sunt invatatoare la o scoala de cartier, iar copiii imi aduc in fiecare an un simbol al primaverii, Martisorul. Rosu si alb, doua culori care pentru mine au reprezentat mereu speranta si mi-au creat o senzatie de bine.

FLORI SI MARTISOARE. Indiferent ca primesc de la copii o floare sau o potcoava, un cosar sau un trifoi, sunt fericita ca prin gestul lor imi arata iubirea. Am preferat intotdeauna o floare proaspata unui buchet ofilit. Unii parinti au posibilitati, insa, din nefericire, altii nu au ce sa manance in ziua respectiva, iar a cumpara un martisor este un sacrificiu imens. Nu este o obligatie pentru nici un copil. Daca un parinte este multumit de dascalul care se ocupa de copilul lui, aduce o floare, chiar daca nu este sarbatoarea Martisorului. Cand mamicile nu au, copiii vin si cu martisoare mai vechi si nu ma supar, sunt fericita ca ei ma iubesc.

PENTRU MAMICI. Chiar acum, in aceasta perioada, la scoala am inceput sa desenam felicitari, sa confectionam martisoare mamicilor, iar copiii sunt interesati si curiosi. Le-am povestit despre legenda Martisorului, despre miturile noastre si am obtinut un rezultat minunat din partea lor. Copilul descopera la un moment dat miracolul desenului si al scrisului, iar cu un creion sau o creta incearca sa reprezinte, pe o bucata de hartie sau pe tabla, formele lumii inconjuratoare. Am fost mereu martora unei adevarate vrajitorii cand lumea din jurul meu renastea pe albul hartiei sub manutele acestor bijuterii numite copii.

ALTE TIMPURI. Pe vremea lui Ceausescu, copiii se bucurau de aceasta sarbatoare pentru ca simteau ca vine primavara. Erau atat de frumosi in uniformele lor scrobite de mamici, cu un martisor in manute si un buchet de flori! Parca si mamele aveau mai mult timp pentru ei. Mi-aduc aminte apoi de ierni grele, cand stateam cu paltoanele pe noi, invatatori si elevi. Scriam cu manusile in maini si vedeam piciorusele copiilor incaltate cu cizme scalciate si tenisi rupti. Si mi se rupea inima. Cautam sa-i ajut, apeland la parintii cu posibilitati, mai intelegatori. Se facea intuneric, elevii erau obositi si flamanzi, dar inca mai aveau ore.

SALARII MICI. De-a lungul timpului, am vazut colegi care s-au imbolnavit din cauza prafului de creta. Multi au influentat viitorul multor copii, prin inteligenta si cultura lor, prin exemplul lor. Sunt salarii mici in invatamant, toata lumea stie. Desi era greu in perioada aceea, totusi simbolurile erau mai bine puse in valoare. Ziua de astazi este parca mai grea, mai ciudata, mai grava, iar copiii si familiile lor cad sub povara greutatilor."

PRIMUL GHIOCEL, PRIMA IUBIRE

Baietii ofera tuturor fetitelor martisoare, celor pe care le simpatizeaza chiar cate doua. Fericirea se citeste pe chipurile rozalii atunci cand martisoarele stralucesc in piept. "Am primit si de la Florinel, si de la Ionica", se lauda una alteia. Baietii sunt foarte atenti cu ele si incep sa se obisnuiasca sa faca astfel de gesturi. Doamna Proorocu le serbeaza zilele de nastere si in fiecare an pregateste ceva de 1 si de 8 Martie, iar mamicile sunt impresionate pana la lacrimi.

8 MARTIE SAU ZIUA MAMEI

Am vrut sa-ti culeg o floare,/ Un mic ghiocel frumos, / Dar pana la urma moare / Si cui e de folos?

Refren...

E ziua ta, mamico, / In dar ti-am adus inima / Si crede-ma, mamico, / Un dar mai frumos nu se putea.

Refren...

Am vrut sa-ti culeg stelute, / Sa-ti fac un frumos colier, / Dar cine nu stie oare / Ca in zori stelutele pier?

Refren...

Am vrut sa-ti culeg o raza / De soare, sa-ti prind in par, / Dar tu tralucesti mai tare / De dragoste si dor.

(Cantec care se invata la scoala, in pregatirea serbarii de 8 Martie)

PROGRAMUL SOCRATES

Doamna Proorocu participa, impreuna cu scoala, la Programul Socrates, cu profesori din Anglia, Tara Galilor, Irlanda si Spania, iar anul trecut a tinut o lectie combinata cu abilitati practice, deoarece nu i se mai spune lucru manual. Legenda Ciocarliei, despre cei doi imparati cu fata lor si cum a devenit ea ciocarlie, i-a impresionat pe profesorii straini. Un invatator de-al nostru stie si istorie, si geografie, de toate. De aceea, copiii sunt foarte pregatiti, iar invatatorii depun suflet in munca lor. Copiii nostri cresc intr-un an cat altii-n trei.
×
Subiecte în articol: copiii editie de colectie