x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Marca nepasarii

Marca nepasarii

de Daniela Cârlea Şontică    |    20 Noi 2006   •   00:00
Marca nepasarii

Unde scuipa romanii cand nu-si scuipa in san, nici in palme si nici la cosul de gunoi? Oriunde in alta parte. De la un scuipat pleaca totul. Zici ca e biodegradabil si ca nu conteaza, iar cu timpul te-ai si stilat: iti arunci dispretuitor printre dinti margaritarul nesimtirii.

UNDE SCUIPAM

Unde scuipa romanii cand nu-si scuipa in san, nici in palme si nici la cosul de gunoi? Oriunde in alta parte. De la un scuipat pleaca totul. Zici ca e biodegradabil si ca nu conteaza, iar cu timpul te-ai si stilat: iti arunci dispretuitor printre dinti margaritarul nesimtirii. Si daca tot e moda semintelor, cum ai putea tocmai tu sa nu arunci coji de "bomboane agricole" pe oriunde in natura primitoare a orasului, a spatiului public sau pe bancheta autobuzului? Sa vedem cum stam, adunandu-te pe tine, cel care porti marca nepasarii fata de mediul inconjurator, la cei la fel ca tine.

REZULTATE. Dintre cei chestionati, 55% au spus ca nu scuipa pe jos deloc, 38% au raspuns ca mai gresesc cateodata, iar 5% fac aceasta deseori. Cel mai mult se scuipa in sudul tarii (9% deseori, 47% cateodata) si cel mai putin - culmea! - in Bucuresti (70% niciodata, 21% cateodata si doar 3% deseori; diferenta - nu stiu/nu raspund).
Cum era de asteptat, mai multi barbati decat femei scuipa pe jos, respectiv 7% contra 5%, procentele indicandu-i pe cei care fac aceasta in mod frecvent. Mai rar scuipa si 52% din barbati si 25% din femei. Romanii, cu cat se maturizeaza, cu atat sunt mai retinuti in gestul incriminat pana acum. Astfel, cateodata scuipa pe jos 43% din cei care au intre 18 si 30 de ani, 37% cei care au intre 31 si 55 de ani, si tot 37% din pensionari.
Obisnuinta este totusi o a doua natura. La tara, lucrurile sunt cam fifty-fifty: 47% scuipa pe ogoarele tarii uneori, iar 44%, niciodata. Sa nu-i blamam chiar asa nici pe oraseni, pentru ca 63% dintre ei si-au scuipat in san: nu, noi nu scuipam aiurea niciodata! Foarte bine.
Vi s-a intamplat sa aruncati pe jos cate ceva (bilete, hartii, mancare etc.)?
- 59% dintre respondenti afirma ca li s-a intamplat sa arunce pe jos cate ceva cateodata
- 34% spun ca nu li s-a intamplat sa arunce pe jos ceva
- 6% dintre intervievati afirma ca deseori li s-a intamplat sa arunce ceva pe jos
- 1% nu au raspuns
6%
dintre intervievati afirma ca li s-a intamplat deseori sa arunce pe jos cate ceva

Cat de preocupat sunteti?
Nivelul zgomotului in Romania nu le este indiferent romanilor. Cu 25 de procente, locuitorii din mediul rural ocupa primul loc in topul nepasarii fata de nivelul zgomotului din Romania. Cu aceeasi optiune, "foarte putin, deloc preocupat" urmeaza 22% din respondentii proveniti din cei cu studii sub liceu si cu venit sub medie. Foarte preocupati sunt 19% dintre respondentii proveniti din categoriile: locuitori ai mediului urban, venit peste medie, studii peste liceu.
La mine acasa ...
"In localitatea in care traiti ati spune ca este?" - intrebare referitoare la zgomot din cadrul sondajului CURS - comandat de Jurnalul National. Poate cei mai fericiti locuitori din punctul de vedere al nivelului zgomotului sunt locuitorii din mediul rural. 36% din ei au declarat ca la ei este "foarte putin zgomot". Ca o paralela, doar 6% dintre respondentii proveniti din mediul urban au putut oferi acelasi raspuns. Cu 18%, cei proveniti din categoria respondentilor "cu studii superioare" sunt romanii care se plang cel mai tare de "mult zgomot" in localitatile in care locuiesc.
Autoritatile din Romania si zgomotul
Cred romanii foarte multe lucruri, dar ca autoritatile sunt interesate de nivelul zgomotului in Romania... NU! 0% din estici(!), 2% din vestici, 3% din sudici si 3% din bucuresteni "cred" in preocuparea intensa a autoritatilor pentru limitarea zgomotului. 3% din barbati cred in interesul autoritatilor pentru zgomot, in timp ce 40% din respondentii aceleiasi categorii spun ca sefii tarii sunt "deloc preocupati" de poluarea fonica. Si mai categorici, 49% din bucuresteni au optat pentru "deloc preocupate" cand vine vorba despre autoritati. 48% din respondentii proveniti din mediul urban au ales acelasi tip de raspuns. 14% din cei ce au peste 56 de anii traite cred ca autoritatile sunt "destul de preocupate" cand vine vorba despre nivelul zgomotului in Romania. Respondentii din categoria 18-30 de ani sunt mai optimisti. 5% din ei cred ca autoritatile sunt foarte preocupate de poluare fonica din Romania.

×
Subiecte în articol: editie de colectie scuipa