MAESTRII SACRI
Daca in teatru se vorbeste despre "monstrii sacri", pe artistii de circ putem sa-i numim "maestrii sacri".
CATALINA IANCU
Trupa Andruchovici a realizat de-a lungul timpului numere de mare spectacol
|
In "Marea carte a Circului" sunt mentionati Lidia Jiga, Theodor Sidoli, trupa Cretu si clownul Tandarica
|
PATRONI DE CIRC. Printre deschizatorii de drumuri s-au aflat membrii familiei Sidoli, Cezar, Theodor sau Medeea Sidoli. A ramas in memoria multora familia Krateyl, in frunte cu maestrul William Krateyl. Emil Krateyl, patronul Circului Krateyl, avea, in dresura sa, printre alti armasari, si un "cal militar", iar Lidia, sotia sa, executa dresura de inalta scoala sau jonglerie pe cal. Baiatul lor, Alois Krateyl (Buby cum ii spuneau parintii), executa de asemenea numere de calarie. Dupa razboi, in Romania existau nu mai putin de 16 circuri particulare. Printre patronii de circ se numarau familiile Franzini, Krateyl, Cretu, Oprescu, Bernea, Grigorescu sau Stroici.
COMICI. Victor Mono Ciacanica impreuna cu Anton Mile, zis Tonino, au format cel mai cunoscut cuplu de clowni. Ca si alti artisti, au crescut pe langa circ si au facut ceea ce stiau ei mai bine: comedie. Pentru scurt timp, Ciacanica a mai lucrat in compania lui Titi Niculescu. S-a stins din viata in 1968, iar celebrele sale costume si o parte din numere au fost preluate de Titi Cretu. Costelini, Boni Sache, Siminica, Sandi Cretu, Tandarica, fratii Tudorica, Iosif Lupescu au fost clowni celebri. Grig Grigorescu sau Ion Irimia erau specializati pe comedie muzicala.
Citește pe Antena3.ro
TALENTATI. Familia Andruchovici putea sustine un intreg spectacol, mai putin dresurile: aerian, persh, antipod, cobalans, plastic, excentrice, hula-hop-uri, in mai multe variante. Bebe Vasile Andruchovici si sotia sa, Mioara, au pus trup si suflet in cariera lor. La fiecare reprezentatie, maestrul Andruchovici tinea franghia pe care stateau agatate vreo patru-cinci fete care executau fel de fel de numere. "Greutatea totala se ridica la vreo 200 de kilograme, plus ambalajul", ne-a dezvaluit artistul. In plus, executa numere extrem de complicate: pe o sabie pe care-o tinea in dinti, aranja un "turn" de pahare. Urca si cobora scara fara sa le darame. Mai poarta inca semnele de la sabia amintita, care o data i-a scapat si i-a intrat chiar langa ochi, iar alta data in piept. Copiii lor insa au ales alte domenii. Baiatul este seful compartimentului de balet de la Opera, iar fata este profesoara de balet in Italia. Pokluda Augustin si sotia au avut copii extrem de talentati: Tzili, Aurica, Mary si Pitzi, alaturi de fratele lor, jongleurul Eci (Augustin). Aurica era cea care statea in cap pe trapez. La inaltime, si la propriu si la figurat, se situeaza familia Lazar: Nelu Lazar este casatorit cu una dintre surorile Augustin, Maria, iar fiica lor se numeste Camelia Lazar, de asemenea o talentata acrobata. Dintre cei trei frati Tudorica - Johnny, Gica si Petrica - , numai ultimii doi mai sunt in viata. Familiile Cristea, Pocluda, Stroici, Iordanescu erau, de asemenea, foarte cunoscute, iar familia Csegedy Grigore s-a remarcat prin numere de atletica grea si o variata de dresura mixta de succes.
Emil Krateyl, patronul care a pus bazele Circului de Stat
|
Clownul Victor Mono Ciacanica
|
CU TOATE PANZELE SUS
| ||
La Circul de Stat s-au facut dintotdeauna spectacole pe anumite teme. De exemplu, la cinci ani dupa deschiderea Circului de Stat a avut loc premiera "Cu toate panzele sus". "Numerele de apa montate pana acum in alte tari au constituit pana in prezent doar parti din spectacol. Programe intregi ca acesta nu s-au realizat niciodata. Sirena a sunat plecarea. Vasul nostru "Viitorul" e cu toate panzele sus. Asteptam cu calm talazurile criticii si... aplauzele spectatorilor", scriau scenaristii. Cantecul marii, Pescarul amator, Zborul lebedei, Flori de nufar, Polo pe apa cu caini sunt numai cateva dintre numerele de circ prezentate in acel tablou marinaresc.
|
|
"Tineam franghia pe care stateau agatate vreo patru-cinci fete, care executau fel de fel de numere. Greutatea totala se ridica la vreo 200 de kilograme, plus "ambalajul"
Bebe Vasile Andruchovici maestru acrobat "Cand am intrat prima data in circ, am fost coplesit de numele celor pe care cu totii ii consideram niste "monstri sacri" ai arenei. Eu veneam din breasla cascadorilor, dar cunosteam foarte bine numerele familiei Krateyl. Mari, foarte mari artisti." Adrian Stefanescu dresor de cai COMICUL GRIGORESCU L-A TAXAT PE CALINESCU Audienta a vrut, belea a avut! Pe Florin Calinescu l-a impins pacatul sa-i invite la o emisiune pe artistii Circului, cu ceva vreme in urma. Prezentatorul "Chestiunii" a stat ca pe ace, si nu din cauza fachirilor care au venit in studio si-au calcat pe cuie, sticla, becuri sau oua. Ci fiindca dresorii i-au adus in platou si niste pitoni uriasi. Iar lui Florin Calinescu nu-i plac deloc reptilele, decat sub forma de curele sau geamantane. Cat au sasait serpii prin platou, i s-a ridicat tensiunea. Dar figura cea mare i-au facut-o comicii, in frunte cu celebrul comic Grig Grigorescu. Trupa de clowni "i-a scos chilotii" lui Calinescu. Artistii au infasurat in jurul prezentatorului niste sfori si, cand au tras de ele, a iesit la iveala o pereche de "gogosari" cu inimioare, ca si cum ar fi fost chiar boxerii lui nea Florin. |