x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mari familii, mari artisti

Mari familii, mari artisti

20 Feb 2005   •   00:00

MAESTRII SACRI
Daca in teatru se vorbeste despre "monstrii sacri", pe artistii de circ putem sa-i numim "maestrii sacri".
CATALINA IANCU

Trupa Andruchovici a realizat de-a lungul timpului numere de mare spectacol
In "Marea carte a Circului" sunt mentionati Lidia Jiga, Theodor Sidoli, trupa Cretu si clownul Tandarica
Nu ne-am propus sa facem o ierarhie a celor mai buni, ci doar o prezentare a celor mai mari familii de artisti, de la bunici si strabunici pana la nepoti, dar si a outsiderilor care si-au facut un nume in circ. Mai precis, sa-i prezentam pe cei care au facut sau fac parte din marea familie a Circului, de la inceputuri si pana in prezent.

PATRONI DE CIRC. Printre deschizatorii de drumuri s-au aflat membrii familiei Sidoli, Cezar, Theodor sau Medeea Sidoli. A ramas in memoria multora familia Krateyl, in frunte cu maestrul William Krateyl. Emil Krateyl, patronul Circului Krateyl, avea, in dresura sa, printre alti armasari, si un "cal militar", iar Lidia, sotia sa, executa dresura de inalta scoala sau jonglerie pe cal. Baiatul lor, Alois Krateyl (Buby cum ii spuneau parintii), executa de asemenea numere de calarie. Dupa razboi, in Romania existau nu mai putin de 16 circuri particulare. Printre patronii de circ se numarau familiile Franzini, Krateyl, Cretu, Oprescu, Bernea, Grigorescu sau Stroici.

COMICI. Victor Mono Ciacanica impreuna cu Anton Mile, zis Tonino, au format cel mai cunoscut cuplu de clowni. Ca si alti artisti, au crescut pe langa circ si au facut ceea ce stiau ei mai bine: comedie. Pentru scurt timp, Ciacanica a mai lucrat in compania lui Titi Niculescu. S-a stins din viata in 1968, iar celebrele sale costume si o parte din numere au fost preluate de Titi Cretu. Costelini, Boni Sache, Siminica, Sandi Cretu, Tandarica, fratii Tudorica, Iosif Lupescu au fost clowni celebri. Grig Grigorescu sau Ion Irimia erau specializati pe comedie muzicala.

DRESORI. De regula, artistii lucrau... cu tot neamul. Familia Franzini avea dresuri de cai, ursi, lei. Krateyl, descendenti din familia Franzini, au pus bazele Circului din Bucuresti. Au donat Circul Krateyl, care a devenit Circul de Stat, dar patronul si-a putut pastra animalele si s-a angajat, impreuna cu familia, la noua institutie. Familia Iordanescu a avut celebre dresuri de cai, iar Grigorestii faceau acrobatie calare. Albert Ionel era dresor de lei, iar fratele lui, Gheorghe, dresor de ursi. La fel Sergiu Dermengi, care i-a invatat meserie pe fiul sau, Doru, si pe sotia acestuia, Ica Zaman. Ion Vantoiu, celebrul dresor de ursi, Vladimir Nemec (Mirco), renumit dresor de caini, Costel Banea, mare acrobat si dresor de elefanti, sunt doar cateva dintre cele mai reprezentative nume. Dresoarele de lei Dina Mihalcea, Lidia Jiga si Nina Buzduga sunt, toate trei, piese grele in istoria circului.

ACROBATI. "Doctori docenti" in acrobatie au fost si sunt si astazi membrii familiei Oprescu. Secretele numerelor pe sarma s-au transmis din tata-n fiu, Armand Oprescu si sotia sa fiind excelenti executanti ai acestor exercitii. Petre Stelian a fost un persh-ist de renume. Familia Cretu a dat circului excelente trupe de bascula. Familia Bernea l-a avut pe Sandi Bernea, stapanul trapezului, cel care a fost casatorit cu Elena Avram, sora lui Siminica. Ganea, o prolifica familie, una dintre cele mai bune trupe de zburatori, a realizat recorduri memorabile. Carolina, sotia, si Bontu, fiul lor, faceau furori pe vremuri. Primul triplu salt mortal care s-a realizat in Romania a fost executat de catre Nelu Budurus, din trupa Ganea.

TALENTATI. Familia Andruchovici putea sustine un intreg spectacol, mai putin dresurile: aerian, persh, antipod, cobalans, plastic, excentrice, hula-hop-uri, in mai multe variante. Bebe Vasile Andruchovici si sotia sa, Mioara, au pus trup si suflet in cariera lor. La fiecare reprezentatie, maestrul Andruchovici tinea franghia pe care stateau agatate vreo patru-cinci fete care executau fel de fel de numere. "Greutatea totala se ridica la vreo 200 de kilograme, plus ambalajul", ne-a dezvaluit artistul. In plus, executa numere extrem de complicate: pe o sabie pe care-o tinea in dinti, aranja un "turn" de pahare. Urca si cobora scara fara sa le darame. Mai poarta inca semnele de la sabia amintita, care o data i-a scapat si i-a intrat chiar langa ochi, iar alta data in piept. Copiii lor insa au ales alte domenii. Baiatul este seful compartimentului de balet de la Opera, iar fata este profesoara de balet in Italia. Pokluda Augustin si sotia au avut copii extrem de talentati: Tzili, Aurica, Mary si Pitzi, alaturi de fratele lor, jongleurul Eci (Augustin). Aurica era cea care statea in cap pe trapez. La inaltime, si la propriu si la figurat, se situeaza familia Lazar: Nelu Lazar este casatorit cu una dintre surorile Augustin, Maria, iar fiica lor se numeste Camelia Lazar, de asemenea o talentata acrobata. Dintre cei trei frati Tudorica - Johnny, Gica si Petrica - , numai ultimii doi mai sunt in viata. Familiile Cristea, Pocluda, Stroici, Iordanescu erau, de asemenea, foarte cunoscute, iar familia Csegedy Grigore s-a remarcat prin numere de atletica grea si o variata de dresura mixta de succes.

MAESTRI. Ferini, Retas, Ovidiu Rene, Mahari au fost iluzionisti celebri. La fel Secvari, vechi artist, care avea dresuri de serpi, dar era si clown muzical. Actorul Mihai Ciuca s-a apucat si el de magie. Fara indoiala insa, cel mai cunoscut magician a fost maestrul Iozefini, care a lucrat impreuna cu fratele sau, Stefan Cora. Leonard Iosefini a mostenit de la tatal sau costumele, recuzita si talentul. Iosif Constantin insa, baiatul lui Stefan, s-a apucat de acrobatie. Trupa "Constantin" e renumita pentru salturile din leaganul rusesc si numerele de bascula. De altfel, Iosif Constantin, nea Puiu, cum ii spune toata lumea, a ramas singurul artist din circ incadrat la categoria "maestru".

Emil Krateyl, patronul care a pus bazele Circului de Stat
Clownul Victor Mono Ciacanica

CU TOATE PANZELE SUS
Ama Butoiescu si Petruta Panait, intr-un numar aerian de franghie pe care-l prezentau in 1992

La Circul de Stat s-au facut dintotdeauna spectacole pe anumite teme. De exemplu, la cinci ani dupa deschiderea Circului de Stat a avut loc premiera "Cu toate panzele sus". "Numerele de apa montate pana acum in alte tari au constituit pana in prezent doar parti din spectacol. Programe intregi ca acesta nu s-au realizat niciodata. Sirena a sunat plecarea. Vasul nostru "Viitorul" e cu toate panzele sus. Asteptam cu calm talazurile criticii si... aplauzele spectatorilor", scriau scenaristii. Cantecul marii, Pescarul amator, Zborul lebedei, Flori de nufar, Polo pe apa cu caini sunt numai cateva dintre numerele de circ prezentate in acel tablou marinaresc.

"Tineam franghia pe care stateau agatate vreo patru-cinci fete, care executau fel de fel de numere. Greutatea totala se ridica la vreo 200 de kilograme, plus "ambalajul"
Bebe Vasile Andruchovici
maestru acrobat

"Cand am intrat prima data in circ, am fost coplesit de numele celor pe care cu totii ii consideram niste "monstri sacri" ai arenei. Eu veneam din breasla cascadorilor, dar cunosteam foarte bine numerele familiei Krateyl. Mari, foarte mari artisti."
Adrian Stefanescu
dresor de cai

COMICUL GRIGORESCU L-A TAXAT PE CALINESCU
Audienta a vrut, belea a avut! Pe Florin Calinescu l-a impins pacatul sa-i invite la o emisiune pe artistii Circului, cu ceva vreme in urma. Prezentatorul "Chestiunii" a stat ca pe ace, si nu din cauza fachirilor care au venit in studio si-au calcat pe cuie, sticla, becuri sau oua. Ci fiindca dresorii i-au adus in platou si niste pitoni uriasi. Iar lui Florin Calinescu nu-i plac deloc reptilele, decat sub forma de curele sau geamantane. Cat au sasait serpii prin platou, i s-a ridicat tensiunea. Dar figura cea mare i-au facut-o comicii, in frunte cu celebrul comic Grig Grigorescu. Trupa de clowni "i-a scos chilotii" lui Calinescu. Artistii au infasurat in jurul prezentatorului niste sfori si, cand au tras de ele, a iesit la iveala o pereche de "gogosari" cu inimioare, ca si cum ar fi fost chiar boxerii lui nea Florin.
×