x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Medici in boxa

Medici in boxa

13 Feb 2005   •   00:00

DOSARE PENALE
Ginecologii si procurorii aveau un subiect atat de intim de impartit, avortul. In multe cazuri se ajutau, dar cateodata ultimii ii inchideau pe cei dintai. Lucian Bolcas, liderul grupului parlamentar PRM, fost procuror si avocat sub Ceausescu, s-a ocupat profesional de femeile implicate in avorturi. Astazi el condamna caracterul inuman al legislatiei vremii. "In calitate de procuror, am stat langa o femeie care a murit mai apoi sub ochii mei. Am inca in memorie cazuri oripilante, cum ar fi cel al unui tanar medic, cu experienta de numai un an, care a incercat sa provoace un avort. A perforat uterul femeii si a tras de ceea ce a crezut el ca ar fi cordonul ombilical. In fapt a «reusit» doar sa extraga doi metri de intestin subtire. Alte cazuri, mai subtile, erau legate de santaj. Stabilirea paternitatii la acea vreme se facea greu si cu o marja considerabila de eroare. Am cunoscut o manichiurista care avea trei fiice cu trei tati diferiti si isi facuse un obicei din a vana pensii alimentare. Bineinteles ca se orienta catre barbati instariti. Ca avocat, am aparat o femeie care era acuzata ca isi provocase avortul. Mi-aduc aminte alura ei, un munte de om, maistru intr-o turnatorie."

Doctorul Eugen Munteanu este sef de sectie, medic primar, director adjunct al spitalului orasenesc din Caransebes. A fost "ridicat" de acasa si dus in arestul Militiei pentru cercetari. A scapat "ieftin", doar cu un an si sapte luni la Penitenciarul Rahova. "Am fost condamnat pentru patru cazuri. Intr-unul a fost vorba de doua gestionare gasite cu lipsa la un control financiar. Ca sa scape mai usor, una dintre ele a denuntat-o pe cealalta ca si-a facut avort. Din cate stiu, dosarul meu a ajuns la ministrul Coman."

Si-a refacut viata, si astazi poate face haz de necaz. Necazul lui, caci despre cel al femeilor: "Mi-au murit in brate tinere care nu erau gravide, le-a intarziat menstruatia o zi si de spaima incercau sa-si provoace avort. La fel se intampla si in cazul sarcinilor extrauterine. Toata munca noastra se desfasura intr-o atmosfera de spaima si presiune continua. Pentru ca eram atat de controlati, eram atenti pana si la fiecare virgula pe care o treceam in foaia de observatie. Chiar si avorturile legale reprezentau un factor de stres, de exemplu, a doua cezariana, femeile cu mai multe nasteri, oricand se putea pune problema periclitarii vietii pacientei... Fenomenele clinice supra-acute apareau foarte rapid. La 19:15 femeia a intrat in spital, iar la ora 20:00 era deja moarta, cu purpura septica instalata. In plus, se crea o harababura la trecerea prin comisiile de avort, cu niste disconforturi foarte mari de toate partile. Femeile incercau din rasputeri sa plece in excursii in Iugoslavia sau la rusi unde isi puteau instala sterilete. Am intalnit un caz in care steriletul fusese introdus la varsta de 24 de ani, iar eu l-am extras cand femeia implinise 48.

Chiar si la femeile care incepeau sa aiba o evolutie buna dupa operatii exista anemie, o parte septica, si revenirea era foarte lunga. Se instala sterilitatea secundara, care s-a reflectat evident si in anii ’90. Se pare ca Romania avea o traditie in avorturi, am pus mana pe un calendar din 1934, erau mentionate cazuri avort empiric, asa ca era greu PCR-ului sa razbeasca, cu toata prigoana. Culmea este ca si dupa liberarizare inca avem situatii de avort provocat. Am fost in licee, scoli, la tv, la radio... Sunt dezamagit de ecourile slabe in randul populatiei. As vrea sa mai mentionez ca si partea barbateasca era afectata, chiar intr-o mare masura, de politica vremii. Pe fond psihic, tinerii ajunsesera sa aiba disfunctii erectile, si, mai grav, din cauza pudorii prost intelese, nu veneau la medic."

MOARTE, SINUCIDERI, FUGA. Doctorul Ioan Munteanu a stat numai o zi in arest in urma unui denunt facut de o barmanita. Acuzatia s-a dovedit pana la urma falsa, urmarea a fost totusi ca nu a mai putut fi promovat. Un coleg de-al sau care avea legaturi cu Securitatea a fost insa condamnat, iar socrul aceluia a decedat in urma socului.

Doctorul Voisan Remus facea consultatii gratuite in intreprinderi. A fost retinut in timp ce se afla in garda la spital. Dupa cateva luni petrecute in arest, a fost eliberat si urma sa i se insceneze un proces public la fabrica "1 Iunie", in fata a 5.000 de femei. Medicul n-a putut suporta presiunea si s-a spanzurat inainte ca acesta sa aiba loc. In urma sa au ramas doi copii, medici si ei, care au fugit mai tarziu in Germania.

Doctorul Doru Modovan a suferit o condamnare de un an si noua luni, dupa care a fugit in Germania.

Doctorul Apahideanu, sef de sectie la Spitalul Municipal din Resita, a fost si el cercetat pentru obtinere de foloase necuvenite si tainuire. O parte a anchetei prin care a trecut il viza pe medicul Popa Caius si acesta din urma a fugit in Germania.

Am fost condamnat pentru patru cazuri. Intr-unul a fost vorba de doua gestionare gasite cu lipsa la un control financiar. Ca sa scape mai usor, una dintre ele a denuntat-o pe cealalta ca si-a facut avort. Din cate stiu, dosarul meu a ajuns la ministrul Coman - Doctorul Eugen Munteanu

DETINUTELE
Peniteciarul Targsor era o institutie in care erau incarcerate numai femeile. Cifrele urmatoare reprezinta numarul detinutelor condamnate in baza articolelor de la 185 la 188 din Codul Penal, referitoare la avort.

1968 - 57; 1969 - 101; 1970 - 82; 1971 - 83; 1972 - 96; 1973 - 39; 1974 - 107; 1975 - 164; 1976 - 121; 1977 - 103; 1978 - 88; 1979 - fara date; 1980 - 185; 1981 - 173; 1982 - 215; 1983 - 190; 1984 - 239; 1985 - 207; 1986 - 268; 1987 - 293; 1988 - 302; 1989 - 286.

ART. 185 COD PENAL

Provocarea ilegala a avortului: "Intreruperea cursului sarcinii prin orice mijloace, in afara conditiilor admise de lege, cu consimtamantul femeii insarcinate, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.

Daca prin fapta prevazuta in alineatele precedente s-a cauzat femeii insarcinate vreo vatamare corporala grava, pedeapsa este in cazul prevazut in alin. 1 inchisoarea de la 2 la 5 ani, iar in cazul prevazut in alin. 2, inchisoarea de la 3 la 6 ani.

Daca prin fapta prevazuta in alin. 1 sau 2 s-a cauzat moartea femeii insarcinate, pedeapsa este in cazul prevazut in alin. 1 inchisoarea de la 5 la 10 ani, iar in cazul alin. 2, inchisoarea de la 7 la 12 ani. (...)"

ART. 186, 187 COD PENAL

"Avortul provocat de femeie (...) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta femeii insarcinate de a fi consimtit la intreruperea cursului sarcinii efectuate de alta persoana.

Art. 187. - Detinerea de instrumente sau materiale se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an. La fel se sanctioneaza detinerea in afara institutiilor sanitare, in vederea intreruperii cursului sarcinii, a oricaror alte mijloace avortive."

ART. 188 COD PENAL

Omisiunea de a anunta efectuarea avortului: "Fapta medicului care, dupa ce a efectuat in caz de extrema urgenta intreruperea cursului sarcinii, fara a avea autorizatie legala, nu anunta despre aceasta organul competent, in termenul prevazut de lege, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni."
×
Subiecte în articol: editie de colectie avort