x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mezina Uniunii

Mezina Uniunii

24 Apr 2005   •   00:00

Spre Europa / Monitorizare / Integrarea are doua taisuri / Pietre grele de incercare / Nu sugestii, ci obligatii / Aderarea are doua fete / "Veti vedea ca nimic nu e gratis" / "Nici miracole, nici socuri" / 450 milioane de noi vecini / Institutiile UE / Lege pentru Europa Mare / Valul cinci / Euroarogantii / Eu, europeanul perfect / Disputele din UE

  • EDITIE DE COLECTIE
  • UN SUPLIMENT IN FIECARE ZI
    Editie
    Ed. Colectie
    Jurnalul
    Sanatate
    Jurnalul
    Gastronomie
    Jurnalul
    Cumparaturi
    Supliment
    TV
    Jurnalul
    Casa

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Â

    Fratia feudelor



  • de CRISTIAN STEFANESCU

  • Vin vremuri grele. Restantele se vor pravali peste Romania asijderi bolovanilor peste sosea, la Manastirea Lainici, in sezoanele ploioase. Sub Romania se casca un hau precum subteranele Ocnelor Mari. Nu avem nici o scuza. Vreme de 15 ani, Romania a fost o tara neguvernata. Un sat fara caini prin care dadea, cateodata, iama haita de lupi de la Bruxelles, asteptata (caci intampinata este mult spus), in dosul portilor de lemn putrezit ale Orientului, de ceata de politicieni cu instructie de pompieri voluntari, care cu furci, care cu topoare si, mai ales, cu linguri si cratite de facut zgomot. Cat mai mult zgomot, doar-doar s-or speria lupii sau, cel putin, n-or auzi oile behaind speriate.

    Stapanii feudelor romanesti (refuz sa le spun "baroni", fie si numai pentru ca un baron nu invita "copii minune" la sindrofii de familie) au avut puterea pe care accesul la informatie ti-l asigura, lasand totul in paragina pentru a se transforma, apoi, in geambasi ai patrimoniului economic al Romaniei.

    Un recent studiu releva ca 80% din antreprenorii mici si mijlocii de pe piata romaneasca nu vor face fata tavalugului reglementarilor comunitare. Nu neaparat pentru ca nu ar fi stiut sa faca afaceri. Ci pentru ca mare parte dintre ei au functionat la limita supravietuirii, tolerati cat timp nu au deranjat interese sus-puse. Se sperie gandul la ce va sa urmeze. Si Bruxellesul se va speria. Sa speram, doar, ca riscul integrarii Romaniei a fost bine calculat de diriguitorii comunitari. In rest, numai de bine.

    ARHIVA - Editie de colectie
    • Click aici pentru a accesa arhiva
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie