x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mitul si banii

Mitul si banii

de Costin Anghel    |    20 Mar 2006   •   00:00
Mitul si banii
CASTELUL
Turistii romani il cunosc mai ales ca fiind Castelul Reginei Maria, strainii il cunosc drept Castelul Contelui Dracula, vampirul lui Bram Stoker. Este Castelul Bran!

La Muzeul Bran "nu exista nici un document care sa ateste prezenta lui Tepes la Castelul Bran. Se presupune ca in una din expeditiile de pedepsire a negustorilor brasoveni ar fi trecut pe aici si ar fi stat doua saptamani, dar nu avem acest fapt atestat documentar", afirma Daniel Apostol, muzeograf pe istorie medievala la Muzeul Bran. Cu toate acestea, Castelul Bran a ajuns sa fie identificat drept Casa lui Dracula, vampirul-vedeta.

ADEVAR VERSUS NECESITATE. Muzeografii de la Bran cunosc adevarul despre castel si locuitorii sai. Turistii il cunosc si ei, poate nu pe tot, poate nu-l recunosc ori chiar nu-l stiu. Cand intreaga planeta iti pune pe frunte stampila "Bran-Dracula"... nu prea ai ce sa faci. Incerci sa-i combati, ramai fara turisti si bani. Esti de acord cu ei, nu respecti adevarul. Ce-i de facut? Cazi la pace cu mitul si realitatea. Exact ca la Sighisoara! "Noi, pe plan actual, in noile conditii de marketing muzeal, incercam sa reabilitam aceasta imagine. Putem lua ca o paralela in acest sens castelele din Scotia. Stiti problema cu fantomele. Evident ca nici acolo nu a existat asa ceva, dar nevoia de fonduri te impinge sa faci acest compromis, mai ales ca la Bran 50% din turisti sunt straini", explica muzeograful medievalist. Au avut numeroase cereri de la tot felul de agentii de turism pentru organizarea de seri vampiristice. Pana acum au refuzat, dar voit vor cadea in vraja micilor vampiri denumiti de oameni bani. "S-ar putea sa organizam astfel de manifestari, dar fara sa includem aici numele sau personajul Vlad Tepes", explica Daniel Apostol.

TURISTI CU DINTI ROSII. In castel, ghizii povestesc turistilor (vorbim de cei straini) istoria locului. Regina Maria a locuit aici(...) si a(...) "Ok, but what about Dracula?" Turistul intreaba in englezeasca lui de european vampiric (el are, logic, colti din plastic manjiti cu o vopsea rosie) unde-i starostele vampirilor din intreaga lume. De ce prietenii care au venit inaintea lui l-au vazut pe Dracula si el nu? A? "Odata eram cu niste italieni in castel si s-a oprit curentul electric in tot castelul. Italienii au inceput sa urle si sa alerge infricosati spre iesire. Atat sunt de marcati de mitul vampirilor", povesteste unul dintre ghizii castelului. (Nu dam nume ca sa n-o pape Dracula ca-l ia peste picior). Daca li se vorbeste de adevarata istorie a castelului, o accepta, daca li se vorbeste de Dracula, sunt incantati.

"Tot ceea ce este in jurul lui Vlad Tepes este o fabulatie. S-a spus despre el chiar si ca, atunci cand era inchis la turci, tragea sobolani in teapa ca sa nu se plictiseasca. In scrierile germane el este descris ca un canibal, un scelerat, un vampir. Toate povestile acestea sunt niste fabulatii"
Daniel Apostol
medievalist Bran (foto)

BRAN SI DRACULA?


Mitul lui Dracula la Bran in forma actuala "dateaza de la un targ de turism din 1991 la care a participat Romania. Atunci s-a constatat ca mitul lui Dracula prinde si atunci au lansat aceasta idee, «Bran este castelul lui Dracula». Au lasat in spate orice cercetare si realitate istorica", afirma Daniel Apostol, medievalist al Muzeului Bran.

CHINEZARII INUTILE


Orice turist ajuns la Bran viziteaza si bazarul de langa castel. Toti vor ceva care sa le aminteasca de Castelul Reginei Maria, cunoscut drept fief al Contelui Dracula. In orice loc in care comerciantul se respecta, suvenirurile sunt facute in tara respectiva si au ca tema principala de inspiratie acel loc, cel mult, alte simboluri nationale. Branul, mai motat, e inca plin cu produse de proasta calitate care nu au nici o legatura reala cu locul si Castelul Bran.

COMERCIANTI, TREZIREA! CLIENTII SUNT TREJI DEJA!


Cunoscute sub numele de "chinezarii", tot felul de pistoale, mingi de volei (in mijlocul iernii!), pokemoni si tot felul de maimutoaie sunt aranjate "sa ia fata clientului". Produsele romanesti, traditionale ori care au directa legatura cu Branul, sunt parca mai sfioase si mai retrase decat facaturile afisate in fata gheretelor. "Vindeti ceva? NU! De ce? Pai, sunt turisti putini si nu vor sa cumpere nimic. De ce? Romanii n-au bani, iar strainii te intreaba unde e facut produsul. Daca nu e traditional, din Romania... nici nu se uita la el!", spune suparata Mariana, una din vanzatoarele din bazar. Sabiile din plastic ori din cine stie ce metal incep sa se scorojeasca sau ruginesc, o data cu ele, banii patronilor se duc pe apa pierderilor materiale.

TRADITIA VINDE


Care cu boi, suporturi pentru sticle de vin din lemn, cani si tricouri cu Dracula. Sahuri ori dame, traistute ori cojoace. O paleta relativ variata de produse, macar putin, traditionale. Ele se vand. Cand turistii sunt putini, doar genul asta de produse se mai vinde. Un nene cu caciula de miel in cap ne asigura. Face semnul victoriei de zici ca e in campanie electorala. "Mergeti cu traditia, se vinde!"

×
Subiecte în articol: bran dracula castelul editie de colectie