x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Monarhia: ultimele zile

Monarhia: ultimele zile

08 Mai 2005   •   00:00

ABDICAREA
In noiembrie 1947, vremurile erau tulburi. Tanarul Rege Mihai a fost invitat la nunta Principesei Elisabeta la Londra. Conducerea comunista nu se astepta sa se mai intoarca.

  • de ANA-MARIA LUCA

  • Daca nu semna, regele ar fi asistat la o "baie de sange" in randurile opozitiei
    Petru Groza, presedintele Consiliului de Ministri, chiar recomandase acceptarea invitatiei Coroanei britanice. "Conducerea comunista il invita in mod tacit sa ramana in strainatate", isi amintea Mircea Ioanitiu, coleg de scoala al regelui si secretarul sau pe durata celor sapte ani de domnie, in "Amintiri si reflectiuni". Dar Regele Mihai s-a intors. Si s-a intors si cu vestea logodnei sale cu Principesa Anna de Bourbon-Parma. La opt zile de la sosirea regelui la Bucuresti, la 29 decembrie 1947, Dimitrie Negel, maresalul Curtii Regale, este chemat la telefon de Petru Groza, care cere sa fie primit in audienta de rege si de Regina-mama Elena. "Ceva iesit din comun se petrecea peste drum de Palatul Regal din Calea Victoriei. La cladirea care pe atunci era Ministerul de Interne, limuzinele de fabricatie sovietica cu care circulau mai-marii comunisti se perindau cu o frecventa neobisnuit de mare", povesteste Ioanitiu. Telefoanele din birourile palatului nu mai functionau. "Cam in aceeasi vreme am observat oameni in uniforma ascunsi pe langa Muzeul Satului."

    MOMENTUL DECISIV. Petru Groza a aparut in audienta insotit de Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al PCR. "Ultimatumul adus de cei doi trimisi urmarea reintoarcerea lor nevatamati, in mai putin de doua ore, cu semnatura regelui pe actul sau de abdicare." Daca nu semna, regele ar fi asistat la o "baie de sange" in randurile opozitiei, caci ei, Groza si Dej, nu mai erau in stare sa stapaneasca "indignarea poporului". Ioanitiu povesteste ca Groza a adaugat, in mod confidential, ca erau fortati de Moscova sa ia aceste masuri, deoarece monarhia nu mai putea fi tolerata. "Ba Groza nu a ezitat sa arate ca se inarmase cu un pistol, ca sa nu sufere, spunea el, «soarta lui Antonescu»". Regele s-a retras intr-o camera alaturata si a semnat.

    DUPA 50 DE ANI

    La implinirea unei jumatati de secol de la abdicarea sa fortata din 30 decembrie 1947, Regele Mihai a oferit un dineu apropiatilor familiei regale si a amintit in discursul sau de motivele pentru care a semnat. "Acum 50 de ani, cand indepartarea mea fortata a fost facuta cu amenintarea ca vor fi ucisi 1.000 de studenti si ca va incepe un razboi civil, comunismul aparea ca o forta a viitorului. A fost la moda si in Vest si a promis un viitor stralucitor. Dupa cinci decenii, toti cei care m-au indepartat pe mine si au aruncat pagini nobile la «lada de gunoi a istoriei» sunt ei insisi acolo."

    MOSTENITORUL TRONULUI

    Tot dupa o jumatate de secol de la abdicarea sa fortata, Regele Mihai I si-a numit si succesorul. "Nu am sugerat niciodata ca traditiile noastre ar trebui pastrate impotriva realitatilor prezente. In acest spirit, vreau sa va spun ca doresc ca prima mea fiica, Margareta, sa succeada in toate drepturile si prerogativele mele cand Atotputernicul va decide ca mi-a sosit clipa."

    INVITATIA MOSCOVEI, ONORATA

    Incepand cu 4 mai 2005, Regele Mihai si-a inceput pelerinajul cu masina pe urmele Armatei Romane. Majestatea Sa a depus coroane de flori in toate locurile unde au cazut soldatii sai, in Romania, in Cehia, in Slovacia. Regele Mihai, in varsta de 83 de ani, va onora si invitatia Moscovei, de a fi prezent la celebrarea a 60 de ani de la victoria Aliatilor in cel de-al doilea razboi mondial, desi a marturisit ca nu se astepta. Regele Mihai este ultimul in viata dintre sefii statelor implicate in cel de-al doilea razboi mondial. (Loreta Popa)
    ×
    Subiecte în articol: regele regele mihai editie de colectie