SEMNAREA TRATATULUI
Romania a primit asigurarea ca Uniunea Europeana o asteapta sa i se alature in 2007, daca va fi pregatita. Tratatul de aderare se semneaza azi, dar el nu reprezinta nici un cec in alb, nici un gest gratuit din partea europenilor.
|
Semnarea Tratatului de aderare inseamna o ceremonie fastuoasa, cu participarea sefilor de stat si de Guvern din tarile membre ale Uniunii Europene. Inseamna lasarea in urma a anilor de negociere si depasirea statutului de tara candidata. Ce nu inseamna acest moment este garantia ca aderarea la UE va avea loc la 1 ianuarie 2007, asa cum prevede calendarul convenit la Bruxelles. CLAUZE DE SALVGARDARE. Pentru a se asigura ca Romania nu se va abate de la angajamentele pe care si le-a asumat in negocierile de aderare, Comisia Europeana are la dispozitie cateva mecanisme de "convingere", denumite clauze de salvgardare. Pentru cazurile de deficiente serioase, Comisia are la dispozitie cateva clauze de siguranta, prevazute in Tratatul de aderare. Acestea reprezinta un mecanism de ultim recurs si vizeaza cadrul economic general, piata interna si justitie si afacerile interne. Daca se constata nereguli flagrante, Comisia poate dispune, ca masura de protectie, controale la granita pentru marfurile provenite din Romania. POSIBILA AMANARE. O clauza importanta, la care Comisia poate recurge in situatia extrema in care Romania si Bulgaria risca, in mod clar, sa intre nepregatite in Uniune la termenul convenit, este cea care prevede posibilitatea amanarii cu un an a aderarii, in conditiile in care toate statele membre sunt de acord. Executivul Uniunii a apreciat ca, spre deosebire de cele 10 tari care au aderat in mai 2004, Romania si Bulgaria au la dispozitie mai mult timp de pregatire intre incheierea negocierilor (iunie 2004 pentru Bulgaria, noiembrie-decembrie 2004 pentru Romania) si aderare (ianuarie 2007). Dat fiind si numarul mare de angajamente pe care cele doua tari le au de indeplinit in aceasta perioada, Comisia a recomandat includerea in Tratatul de aderare a celor doua tari a "superclauzei", lucru aprobat de cei 25. Strict pentru Romania, Comisia a impus o clauza individuala care poate duce la amanarea cu un an a aderarii, fara a fi obligatoriu votul unanim al statelor membre. Ea poate fi activata cu acordul a 72,2% din statele membre, care insumeaza 62% din populatia Uniunii. Aderarea s-ar putea, astfel, amana cu un an daca nu se respecta angajamentele luate de Guvern pentru capitolele Justitie si Afaceri Interne si Concurenta.
Citește pe Antena3.ro
|
CLAUZA GENERALADaca in primii trei ani de la aderare vor aparea dificultati grave si persistente intr-un anumit sector din economia Romaniei sau Bulgariei sau care ar putea deteriora situatia economica intr-un anumit domeniu, noul stat membru poate solicita autorizatia de a lua masuri protectioniste pentru a ameliora situatia creata si a ajusta respectivul sector economic al Pietei Comune. Aceleasi conditii au fost valabile si pentru cei 10 noi membri. Clauza poate fi activata cu votul unanim al celor 25 de state membre ale Uniunii Europene.CLAUZA PENTRU PIATA INTERNAIn cazul in care un nou stat membru nu isi indeplineste angajamentele asumate in cadrul negocierilor de aderare, Comisia, din proprie initiativa sau la solicitarea unui stat membru, poate, in primii trei ani de la intrarea in vigoare a Tratatului de aderare, sa ia masurile necesare. Masurile nu vor fi mentinute mai mult decat este necesar si vor fi ridicate atunci cand respectivul angajament a fost indeplinit. Aceleasi conditii au fost valabile si pentru noii membri. Clauza se aplica prin unanimitatea voturilor statelor membre din Consiliu.CLAUZA PENTRU JUSTITIEDaca exista intarzieri sau riscuri iminente cu privire la transpunerea sau implementarea deciziilor cadru si a angajamentelor relevante, a instrumentelor de cooperare si a deciziilor privind recunoasterea mutuala in materie civila intr-un nou stat membru, Comisia, din proprie initiativa sau la solicitarea unui stat membru, poate, in primii trei ani de la intrarea in vigoare a Tratatului de aderare, sa ia masurile necesare si sa specifice conditiile de aplicare a acestora. Masurile pot lua forma unor suspendari temporare de la aplicarea prevederilor relevante si a deciziilor in relatiile dintre un nou stat membru si oricare alt stat membru. Masurile nu vor fi mentinute mai mult decat este necesar si vor fi ridicate atunci cand respectivul angajament a fost indeplinit. |