x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie N-are poante, are baterie! - "Balerinul" de la tobe

N-are poante, are baterie! - "Balerinul" de la tobe

de Raluca Grintescu    |    27 Noi 2006   •   00:00

Ionut Contras este omul care pune pe roate "masinaria" fostilor "Sfinti


Ionut Contras este omul care pune pe roate "masinaria" fostilor "Sfinti".

S-a nascut la 31 ianuarie 1974, la Zalau, in aceeasi zi cu Ovidiu Lipan Tandarica. A absolvit Scoala de Muzica si Arte Plastice Zalau - sectia vioara (opt ani) - pian (cinci ani), Liceul de Matemetica-Fizica - Zalau si Academia Nationala de Educatie Fizica Bucuresti.

Anul 1998 il "prinde" ca membru in Compania de Dans Contemporan - "Contemp", condusa de Adina Cezar. Pe cand Ionut isi facea repetitiile pentru unul dintre spectacolele stagiunii, o intalnire neasteptata avea sa-i schimbe radical destinul. Nicu Covaci a aparut atunci in sala pentru o colaborare cu "Contemp" la turneul Phoenix "Cantafabule".

FIDELITATE. Dupa trei saptamani de repetitii, Ionut a plecat in turneu cu Phoenix, in cele sase orase mari din tara. "La Constanta, dupa concert, oamenii angajati si platiti ca «stagehands» si-au luat banii inainte si... tipic romanesc... au dat bir cu fugitii dupa concert, lasand tot staff-ul Phoenix balta, cu intregul echipament. Covaci, Neumann si doi nemti din staff au ramas sa demonteze si sa incarce tot echipamentul.... bineinteles ca am ramas sa-i ajut. A fost prima oara cand am vazut ce inseamna sa montezi/demontezi scena, sunetul si luminile. Ceea ce trebuia sa se faca cu 30 de oameni s-a facut in cinci oameni. S-a legat instantaneu o prietenie intre mine, Nicu si Mani", marturiseste Ionut, care, dupa turneu, a ramas fidel gastii Phoenix pana in ziua de azi.

EXPERIENTA GERMANIEI

Dupa ce s-a incheiat turneul "Cantafabule", Ionut a spus "Adio!" activitatii de cinci ani din Contemp, "o activitate plina de satisfactii, spectacole in tara si in strainatate, unde s-a cizelat ca om, unde a invatat ce inseamna scena si contactul cu publicul, si cum sa «te hranesti» cu aplauzele publicului", dupa cum sustine el. La scurt timp a fost "scos" de Nicu din tara... urmand perioada Germania. A fost incredintat lui Mani Neumann si trupei Farfarello, pentru a invata ce inseamna tehnica. Pe scurt, a devenit oficial "backliner-ul" (tehnician de scena) trupei.

"OMUL BUN LA TOATE" SI LA NOI SI LA EI

In 2001, Ionut a lucrat ca backliner si pentru celebrul Wolf Maahn, timp de cinci ani. Zeci de concerte, profesionalism german. In paralel cu jobul din Germania, era prezent si in tara, la concertele Phoenix. Ionut era "omul bun la toate", nelipsit de la repetitii sau inregistrari in studio (pentru Ora Hora ). "Experienta celui de-al doilea turneu Phoneix, "Ora Hora Tour 2001", m-a facut sa fiu atent si la ceea ce se intampla din punct de vedere managerial, organizatoric. Apoi, etapa - "In umbra marelui URSS" (sarbatorire 40 de ani), la care am muncit doua luni, m-a facut sa descopera ce inseamna concret sa pui pe picioare un proiect gigantic cu o mana de oameni. A reusit!", declara multumit Ionut, care, la insistentele lui Covaci, a devenit, in 2004, si managerul trupei, desi initial ideea l-a facut sa strambe din nas. "Nu voiam in ruptul capului sa fac treaba asta... dar, in urma experientelor nefaste prin care a trecut formatia, vizavi de managementul si managerii precedenti, am pornit «la lupta»... curios... si acum sunt mandru de asta", spune el.

APARITIE IMPREVIZIBILA

Aparitia scenica a lui Ionut alaturi de "veteranii" Phoenix s-a petrecut fortuit, asa cum se intampla de obicei cu majoritatea experimentelor imprevizibile. "In 2005, mi-am facut aparitia pe scena... intamplator sau nu, la 31 iulie, la Zalau - orasul in care m-am nascut. Pentru ca Ioji era prins intr-un proiect in Germania, Nicu a apelat la basistul de rezerva, Volker Vaessen... insa Volker nu canta in romaneste... Atunci a picat pe mine sa suplinesc vocea lipsa... Stiam toate textele si vocile, asa ca am facut fata. De atunci, am invatat voci cu Nicu si Ioji, iar de la Ovidiu, percutie", isi aduce aminte Ionut.
×
Subiecte în articol: editie de colectie