x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Noul fratior

de Oana Vataselu    |    06 Feb 2006   •   00:00
Noul fratior
EFECTE ADVERSE
Aparitia telefoanelor mobile i-a facut pe oameni sa fie mai putin organizati si inclinati sa intarzie la intalnirile cu prietenii, arata un studiu citat de Daily Telegraph.

O persoana din cinci a recunoscut ca nu mai este la fel de punctuala ca altadata, pentru ca poate anunta oricand telefonic intarzierea.

ADEVARURI. Daca acesta este unul din efectele negative ale telefonului mobil nu stim, dar 50% din respondentii sondajului realizat de CURS au fost de acord cu afirmatia "telefonul mobil are efecte negative asupra persoanelor care il folosesc prea des". Dintre acestia 52% sunt femei, cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani (55%), au studii liceale (58%), un venit peste medie (59%), traiesc in mediul urban (57%), mare parte chiar in capitala tarii (58%).

Dumneavoastra ati spune ca in timpul unei saptamani vorbiti mai mult la telefon sau fata in fata cu rudele? "Nu stiu altii cum sunt", dar respondentii sondajului au raspuns ca prefera varianta "mai mult fata in fata" (56%). 60% dintre ei sunt barbati, cu varsta de 56 de ani si peste (66%), cu studii gimnaziale (71%), un venit sub medie (69%), provin din mediul rural (73%) in marea lor parte din estul tarii (68%).

Cu prietenii cum stati? Daca v-as intreba: dumneavoastra ati spune ca in timpul unei saptamani vorbiti mai mult la telefon sau fata in fata cu prietenii, ce ati raspunde? Va ajut un pic spunandu-va ca 63% dintre cei chestionati de operatorii CURS au convenit asupra versiunii "fata in fata". 65% dintre intervievati sunt barbati, cu varsta de 56 de ani si peste, cu studii gimnaziale (75%), un venit sub medie (73%), locuiesc in mediul rural (78%), mai precis in sudul tarii (69%).

PREVIZIBIL. Prof. univ. dr. Petru Lisievici este de parere ca rezultatele sondajului sunt previzibile. In esenta, cu cat o persoana are un nivel educational mai inalt, un venit mai bun si traieste in mediul urban, cu atat foloseste mai des aceste tehnologii, are atitudini favorabile fata de acestea, intelege mai bine limitarile si potentialul impact negativ.

Intr-o situatie de comunicare "fata-n fata" nu schimbam doar informatii ci transmitem emotii si atitudini. Acestea, la randul lor, pot genera incredere, ostilitate, suport emotional, angajarea in comportamente pro-sociale. Coeziunea familiilor, grupurilor de prieteni, colectivelor de munca se edifica intr-o masura insemnata prin comunicare directa. Si ar trebui subliniat faptul ca sistemul cultural in care ne nastem si evoluam valorizeaza comunicarea cu incarcatura personala.

CUPTORUL CU MICROUNDE


Telefonul mobil a devenit "un membru" al familiei noastre. Desi cercetatorii se intrec in studii care sa ne demonstreze periculozitatea ori utilitatea acestuia, cert este ca antena telefonului emite unde electromagnetice. Este acelasi tip de radiatie ca la cuptoarele cu microunde, e adevarat, intr-o cantitate mult mai mica. Asa cum cuptorul incalzeste mancarea, undele mobilului incalzesc celulele umane, afectandu-le in mod negativ, au cazut de acord cercetatorii in materie.

LEGATURA DINTRE MOBIL SI TUMORI NEDOVEDITA


Utilizarea telefonului mobil nu duce la cresterea riscului de dezvoltare a unei tumori pe creier, se afirma in cel mai complex studiu efectuat pe acest subiect, spunea deunazi o stire publicata de BBC News. Legatura cu telefonul mobil a fost facuta pentru ca tumorile pareau sa apara cu o mai mare frecventa in partea capului pe care obisnuiau pacientii sa tina telefonul. Studiul sustine ca oamenii asociau artificial vorbitul la telefon cu regiunea creierului in care se dezvoltase tumoarea. Cu toate acestea, aceiasi cercetatori nu au exclus ipoteza ca cei care dezvolta tumoarea sa o dezvolte mai degraba pe partea capului unde tineau telefonul. Totusi, experimentele pe sobolani au demonstrat ca genele ADN pot fi deteriorate de radiatia telefonului mobil, iar celulele sunt afectate. Aceasta este o explicatie plauzibila pentru aparitia tumorilor.In urma acestor studii contradictorii, Consiliul national pentru protectie impotriva radiatiilor mentine dispozitia potrivit careia copiii nu ar trebui sa foloseasca telefonul mobil, decat daca este absolut necesar.

DISCUTIE INCINSA


Stiati ca in timp ce telefonam, temperatura corpului se poate mari cu maxim 0,5°C? Cel putin asa sutin studiile recente efectuate de cercetatorii americani. Cresterea temperaturii are loc doar la convorbiri cu o durata foarte lunga de timp, efectele fiind vizibile cel mai devreme dupa o jumatate de ora de convorbire neintrerupta. Putem evita sau micsora efectele daca schimbam din cand in cand urechea in timpul convorbirilor mai lungi. Efectele termice afecteaza corpul uman in mod serios abia dupa o incalzire locala constanta de 1°C. Exceptie face ochiul: pentru ca este strabatut de o cantitate mica de sange, nu poate redirectiona foarte bine efectele negative ale expunerii la temperatura si radiatii.

Click pt a mari imaginea
Sunteti sau nu de acord cu urmatoarea afirmatie "Telefonul mobil are efecte negative asupra persoanelor care il folosesc prea des"
  • jumanate dintre respondentii sondajului CURS sunt de acord ca telefonul mobil are efecte negative.
  • 21% dintre cei chestionati isi dezaproba confratii
  • sunt si abtineri: un procent de 29% au afirmat "Nu stiu/Nu raspund la aceasta intrebare"
  • ×
    Subiecte în articol: mobil editie de colectie