x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Nu pot trai fara...

Nu pot trai fara...

de Carmen Plesa    |    22 Aug 2005   •   00:00
Nu pot trai fara...
DEPENDENTA
In topul obiceiurilor pacatoase la care romanii nu pot renunta se afla tutunul, cafeaua, munca, dar si alcoolul, sportul si mancatul.

Cei mai multi dintre respondenti (78 de procente din intervievatii sondajului CURS) spun ca nu sunt dependenti de o anumita activitate/obicei/practica. Restul insa marturisesc ca sunt legati de anumite obiceiuri "pacatoase". Adica tutun (de care sunt dependenti aproape jumatate din intervievati); cafea (13 procente), munca (9 procente). In topul "apucaturilor" la care nu pot renunta romanii, desi stiu ca nu le face bine sau ca exagereaza, mai intra calculatorul, sportul, alcoolul, mancatul si televizorul.

EFECTE NEGATIVE. Mai mult de jumatate din intervievatii care s-au declarat "dependenti" de ceva (61 de procente) spun ca activitatea/obiceiul la care nu pot renunta a avut pana acum efecte negative asupra sanatatii lor, iar 71 de procente marturisesc ca dependenta lor a avut efecte negative asupra relatiilor cu ceilalti oameni. Mai mult de trei sferturi din dependenti spun ca nu au apelat niciodata la un specialist pentru a scapa de "apucaturi".

Intrebati despre motivele pentru care oamenii devin dependenti de anumite activitati/obiceiuri/practici, 40% din intervievatii au pus pe primul loc "lipsa vointei". Pe locul doi in topul cauzelor care duc la dependenta, intervievatii (29 de procente) au pus necazurile si stresul zilnic. 15 procente au considerat ca principalul motiv al dependentei este faptul ca "cei din jur fac la fel".

Doar 18% din femeile chestionate se considera dependente de ceva, pe cand proportia de barbati dependenti este de 23%. O treime din barbatii dependenti au recunoscut ca activitatea/obiceiul la care nu pot renunta are efecte negative asupra relatiei cu ceilalti oameni.

"Dependentele" femeilor sunt mult mai putin nocive: doar 17% din intervievate au raspuns ca obiceiul la care nu pot renunta le afecteaza relatiile cu ceilalti oameni.

TINERII. Cei mai multi "dependenti" se inregistreaza pe sectorul de varsta 15-30 de ani (26 de procente). Cei peste 56 de ani sunt ceva mai potoliti (doar 11 procente din intervievati). Jumatate din cei peste 56 de ani spun ca obiceiul la care nu pot renunta le-a afectat sanatatea, pe cand doar 28 de procente din cei cu varste intre 15 si 30 de ani cred acest lucru.

Cei mai multi dintre intervievatii care au intre 15 si 30 de ani nu au apelat niciodata la un specialist pentru a scapa de dependenta pe care o au (92%). Cei care au peste 56 de ani sunt ceva mai intelepti: 21 de procente din intervievatii de la aceasta categorie au apelat la un specialist care sa-i scape de "apucaturi".

Cei mai multi dintre respondenti care au marturisit ca sunt dependenti (25 de procente) au studii peste liceu; iar alte 22 de procente de "dependenti" au ca studii liceul. La categoria "sub liceu" proportia de intervievati care sunt legati de un anumit obicei scade la 18%. 28 de procente din cei cu venituri peste medie au probleme cu "dependenta", pe cand doar 17 procente din cei mai "saracuti" (cu venituri sub medie) isi permit sa fie dependenti de ceva. Numarul "dependentilor" este mai mare in mediul urban (22 de procente), decat in mediul rural (18 procente). 41 de procente din intervievatii care provin din mediul urban au recunoscut ca obiceiul la care nu pot renunta le-a afectat sanatatea. In mediul rural, procentul celor afectati scade la 33.

CONSTIENTI. Cei din mediul rural sunt mai constienti insa de faptul ca viciul lor nu le face bine. Astfel, 17 procente din intervievatii din mediul rural au apelat la un specialist care sa-i scape de dependenta, pe cand doar 12 procente din intervievatii din mediul urban au facut acest lucru. In Capitala sunt cei mai multi dependenti (27%). In est si in sud procentele de dependenti sunt egale (22 de procente), iar in vestul tarii numarul dependentilor scade la 16 procente. 40 de procente din barbatii chestionati cred ca principalul motiv pentru care oamenii devin dependenti de anumite activitati/practici/obiceiuri este ca nu au voie sa se abtina. La fel cred si 41 de procente din femeile chestionate. Pe locul doi in topul motivelor care duc la dependenta, atat barbatii (28%), cat si femeile (29%) vad "necazurile-stresul zilnic". "Din cauza celor din jur, care fac la fel" este motivul pe care si barbatii, si femeile chestionate il vad pe locul trei in topul cauzelor care duc la dependenta. Cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 (42%) si cei care au peste 56 de ani (44%) pun lipsa vointei de a se abtine pe primul loc, intr-un clasament al cauzelor care duc la dependenta. Acelasi motiv se mentine pe primul loc in clasamentul "cauzelor" si la intervievatii cu varste intre 15 si 30 de ani, dar cu un procent mai scazut de sustinatori (35%). "Stresul si necazurile zilnice" vin pe locul doi, in topul cauzelor, la toate categoriile de varsta chestionate.

FEMEILE AU MAI PUTIN TIMP LIBER


Intr-o zi lucratoare obisnuita, romanii dedica mai mult timp muncii/serviciului/activitatilor profesionale (8,4 ore) decat somnului (7,4 ore) sau activitatilor de timp liber (6,0 ore). Barbatii se pare ca muncesc ceva mai mult decat femeile.

Domnii care au raspuns la sondaj au declarat ca muncesc, in medie, 8,5 ore; iar doamnele respondente - 8,2 ore. Cat despre somn, femeile dorm ceva mai mult - 7,4 ore (medie) decat barbatii - 7,3 ore (in medie). In schimb, domnii au mai mult parte de activitati de timp liber - 6,1 ore, fata de doamne, care se pot lauda doar cu 5,9 ore. Cei cu varste intre 31 si 55 de ani sunt cei mai harnici. Ei dedica, in medie, pe zi, 9,4 ore serviciului/activitatilor profesionale; dorm, in medie, 7,2 ore si se bucura de activitati de timp liber 5,4 ore. Cei cu varste intre 15 si 30 de ani muncesc mai putin (8,4 ore, in medie, pe zi), dorm mai mult (7,6 ore) si au parte si de mai multe activitati de timp liber (5,7 ore). Cei care au peste 56 de ani muncesc, in medie, 6,9 ore pe zi; dorm 7,4 ore si se bucura de 6,9 ore de timp liber.

Cei care au ca studii liceul muncesc, in medie, 8,7 ore pe zi, cei care au studii sub liceu - 8,2 ore pe zi, iar cei cu studii superioare - 8,3 ore pe zi.

Click pentru a mari imaginea
Care este activitatea/obiceiul/practica de care credeti ca sunteti dependent?
  • Romanii din vest si sud dorm in medie 7,4 ore pe zi, in timp ce bucurestenii dorm 7,1 ore pe zi.
  • Romanii din est dedica, in medie, pe zi, 6,4 pentru activitati de timp liber.
  • Cel mai prost cu timpul liber stau cei din sud, cu 5,8 ore, si cei din vest cu 5,9 ore.
  • Doar 18% din femeile chestionate se considera dependente de ceva, in timp ce barbatii recunosc in proportie de 23%.
  • TITRATII SE DISTREAZA MAI MULT


    Respondentii cu studii peste liceu dorm mai putin (7,3 ore) decat celelalte categorii, care au declarat (si cei care au ca studii liceul, si cei cu studii sub liceu) ca dorm, in medie, 7,4 ore. Cei cu studii superioare dedica mai multe ore activitatilor de timp liber (6,2 ore) decat celelalte doua categorii (fiecare cu cate 5,9 ore de activitati de timp liber). Cei cu venituri sub medie petrec mai putin timp la serviciu (8,2 ore) decat cei cu venituri peste medie (8,7 ore). Indiferent de ce venituri au, respondentii declara ca dorm cam la fel - adica 7,4 ore, in medie. Cei cu venituri sub medie au insa ceva mai mult timp (6,0, fata de 5,8 - la cei cu venituri peste medie) pentru activitati mai placute ("de timp liber").

    AU COPIAT OBICEIUL CEL PROST DE LA ALTII


    "Cei din jur care fac la fel" sunt vazuti drept cauza a dependentei de anumite obiceiuri de 12 procente din cei care au intre 31 si 55 de ani si de 11 procente din cei care au peste 56 de ani. Proportia celor cu varste intre 15 si 30 de ani care au aceeasi opinie este dubla - 22 de procente. Indiferent de cat au studiat sau de mediul in care locuiesc (urban sau rural), respondentii vad la fel clasamentul motivelor care duc la dependenta: pe primul loc - lipsa vointei, pe al doilea - necazurile/stresul zilnic, iar pe trei - influenta celor din jur, care fac la fel. Atat respondentii din Bucuresti, cat si cei din sudul, estul si vestul tarii cred ca "lipsa vointei" este principala cauza pentru care oamenii sunt dependenti. Cei din est, vest si sud pun necazurile si stresul zilnic pe locul doi in clasamentul cauzelor dependentei si pe trei - influenta celor din jur. Respondentii din Bucuresti au inversat insa aceste locuri din clasament. Ei vad influenta celor din jur pe locul doi in topul cauzelor care duc la dependenta.

    CEI DIN RURAL DORM MAI MULT


    In mediu rural se munceste, in medie, 9,2 ore pe zi, pe cand in mediul urban - doar 7,8 ore. Respondentii din mediul urban au declarat ca dorm cam 7,3 ore pe zi si dedica activitatilor de timp liber 6,4 ore. Cei din mediul rural dorm 7,4 ore si au 5,4 ore pentru activitati de timp liber. Cel mai mult timp stau la serviciu respondentii din sudul tarii (9 ore), iar cel mai putin cei din Bucuresti - 7,8 ore. Cei din sud dedica activitatilor profesionale 8,7 ore pe zi, iar cei din vest - 8 ore. Cel mai mult dorm cei din vest si sud (7,4 ore), iar cel mai putin - bucurestenii (7,1 ore).
    ×