x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Nume comice luate in deradere

Nume comice luate in deradere

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    11 Sep 2006   •   00:00
Nume comice luate in deradere
AMUZANT
Furculita sau Pandispan sunt doar doua dintre numele amuzante purtate de romani.

Cui nu i s-a intamplat sa ia in deradere un nume care suna mai ciudat? Cati dintre dumneavoastra nu si-au putut stapani rasul la auzul unor nume rusinoase? Cine nu a facut in perioada copilariei glume la telefon de genul: "Alo, doamna Iepure?", "Nu, imi pare rau, aici doamna Vulpe!", urmate apoi de chicoteli infundate si trantirea receptorului in nasul persoanei de la capatul firului? Daca rasfoiesti cartea de telefoane, poti gasi pe fiecare pagina cel putin doua-trei nume care sa-ti starneasca, daca nu hohote de ras, macar un zambet in coltul gurii: de la culinarele Gogoasa, Painica, Cio-lan si pana la "epitetele" Taranu, Mitocan, Nasosu.

COMPLEXE. Nimeni nu ar trebui sa se simta stanjenit pentru ca se numeste Bulan, Boubatran, Sarcina sau Bucila. In definitiv, nu poti sti daca persoanele cu nume ca Putica, Muia sau chiar Regulatu si-ar da numele pe atat de "comunele" Georgescu, Popescu sau Ionescu. Fiecare dintre aceste nume da o nota de originalitate individului. Unii sunt jenati sa-si spuna numele. Altii, mandri de numele lor, isi arata buletinul fara ezitare. Asa este si doamna Sulica (derivat din cuvantul sula - unealta folosita de cizmari si de cojocari), care, la intrebarea daca s-a gandit vreodata sa-si schimbe numele, a raspuns usor iritata: "Este numele sotului meu si este un nume onorabil! Nu m-am gandit niciodata sa-l schimb!". In ultima perioada, destul de multi romani isi schimba numele. Se pare ca nu intotdeauna fac cele mai fericite alegeri. "Am avut un coleg pe care il chema Capmare si si-a schimbat numele in Varialopol, pentru ca nu-i placea nevesti-sii. Dar nici acesta nu mi s-a parut mai breaz!", povesteste doamna Nuti.

AMUZANT. Numele ciudate au devenit subiect si pentru forumistii de pe internet care povestesc fel de fel de patanii reale sau mai putin reale. Un forumist povestea cum sunau, cand erau mici, la vecina lor, doamna Gasca, si se amuzau: " - Alo, doamna Gasca? / - Da./ - Domnul Gasca este acasa? / - Da./ - Si copiii? / - Da. / - Aha, deci este tot cardul acasa!", sau cat de haios era sa sune la familia Buca: " - Alo, doamna Buca? / - Da. / - Domnul Buca este acasa? / - Da./ - Deci este tot curul acasa!".

De notorietate sunt si prenumele ciudate cu care rromii isi numesc copiii. Cele mai intalnite sunt cele dupa institutii: Parlament, Policlinica, Justitia; masini: Leganza, Mercedes; bancnote: Lira, Dolar sau tari: Spania, Elvetia; Franta.

CELEBRITATI. Dintre dramaturgii care au folosit in piesele lor comicul de nume pentru a starni rasul, Caragiale este cel mai bun exemplu. Numele personajelor "Scrisorii pierdute" sunt graitoare: Zaharia Trahanache - personaj viclean, de unii considerat zaharisit, ramolit; Stefan Tipatescu - junele prim care stie sa se strecoare tiptil printre toti; Farfuridi si Branzovenescu - sunt doi oameni fara carte, care au ajuns avocati; etc. Si in zilele noastre exista oameni celebri cu nume mai... deosebite, care au facut din numele lor o marca a succesului: de la oameni politici ca Mazare, Trita Fanita, Ciorbea, Vacaroiu, Gusa sau Musca si pana la presedintele tarii, Basescu.

"Pe vremuri, a existat o adevarata fabrica de schimbat nume. Un profesor de limba romana, pe nume, daca nu ma insel, Putaru, si-a schimbat mai intai propriul nume in Fontaninu, ca sa-i dea infatisare latineasca. Apoi, nemultumit cu atata, a trecut la schimbarea in masa a numelor elevilor sai. Asa s-a ales anecdotistul Th. D. Sperantia cu numele pe care l-a purtat toata viata, desi numele lui originar era Nadejde"
(Acad. Al. Graur, "Nume de persoane", Editura Stiintifica, Bucuresti, 1965)
×
Subiecte în articol: doamna nume numele editie de colectie