x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Omul despuiat de omenesc

Omul despuiat de omenesc

de Oana Vataselu    |    20 Mar 2006   •   00:00
Omul despuiat de omenesc
CAZ STUDIAT
Vlad Tepes, sangerosul Voda, a fost catalogat de medici ca instabil psihic. Se pare, totusi, ca acest lucru a fost cauzat si de epoca in care a trait - intunecatul Ev Mediu.

Uneori ramanea tintuind in gol, cu ochii sai enormi si holbati, si-atunci figura lua deodata (poate din pricina arcadelor boltite sus si a sprancenelor desenate fin si prelung) aerul fanatic si trist al picturilor bizantine, supte si despuiate de omenesc. Dar, in clipa cealalta, rasul si glasul lui de bronz batjocoritor ii puneau in vibrare muschii rasuciti si energici ai obrazului, dezvelind, sub mustata innegrita cu sineala, niste dinti albi de lup si-un bot de faun ce ranjeste si atunci parea ca din intreg chipul sau aspru, prin toti porii aceia pamantii, tasnea o pofta de viata si-o putere neobisnuite, devastatoare… asa il descriau contemporanii pe Vlad Tepes.

EXTREME. De o scrupulozitate extrema, nu ierta sub nici un chip pe cel ce calca legile tarii. Avea o constiinta foarte puternica a maretiei domnesti, izvorata tot din teribilul sau orgoliu, finalizat, nu o data, prin masuri de mare cruzime. Orgoliul se intalneste la multi ciclotimici (trecerea brusca si inexplicabila de la veselie la depresiune) in fazele de expansiune si Vlad Tepes era intr-adevar extrem de orgolios, spune medicul legist Paul Stefanescu in volumul "Viata vazuta de medici".

Dimitrie Bolintineanu, comenteaza din prisma istoricului imbinarea dintre cele doua, orgoliu si cruzime, interesante si pentru psihiatru: "el nu stia sa corupa. Coruptia o respingea: tirania lui era onesta. El voia sa insufle spaima: ucidea. Tepes era prea mandru ca sa corupa oamenii. Viata lui o voia stralucita, tronul sau inconjurat de marire. Mijlocul de a ajunge acolo, era de a inocula spaima (…). El nu credea nici in legatura ce se face intre tron si o partida prin interesul comun de aparare a aceluiasi principiu. Judeca pe oameni ca invatatorii pe copii. Trebuia sa-i inspaimante. La el minciuna nu afla intrare. Para, intriga, calomnia, erau lovite cu moarte. Daca unii dintre sfetnicii sai ar fi facut o greseala, ii punea in teapa. Vlad Tepes era feroce, dar avea ferocitatea leului. Ferocitatea leului este mai demna decat blandetea crocodilului. Crocodilul este las".

TEMPERAMENT LABIL. Para, intriga si calomnia erau pedepsite cu severitate maxima de voda Tepes. Acestea sunt trasaturile specifice firilor hiperperseverente, care lupta pentru dreptate. De fapt, telul intregii sale vieti se afla sub dominatia acestui caracter.

Viata lui Vlad Tepes ne ofera numeroase exemple care demonstreaza trecerea de la o stare afectiva la alta (caracterul ciclotimic). Stim ca se mania brusc si atunci lua hotarari pripite, caracterizate prin cruzime. Trasatura caracteristica temperamentului labil.

O alta trasatura a temperamentului cicloizilor: urasc ce au iubit, iubesc ce au urat. Pe Tudora, tiitoarea sa, pe care o iubea foarte mult, pentru ca a indraznit sa-l minta, a ucis-o pe loc cu propria sa mana, mentioneaza Paul Stefanescu.

Vlad Tepes, gravura dupa o brosura germana

LIPICI LA FETE. La curtea din Buda ii placea sa fie in atentia femeilor, carora le producea o impresie puternica, exercitand o atractie magnetica asupra lor. Dadea ospete sub pretextul unor petreceri si apoi poruncea uciderea invitatilor cazuti in dizgratie; trasatura specifica unui caracter demonstrativ. In sprijinul acestei afirmatii vine si faptul ca Vlad Tepes urmarea sa impuna contemporanilor si celor din jurul sau o anume imagine despre sine. O alta trasatura a firii demonstrative intalnita si la ciclotimici era pripeala in decizii. Literatura de specialitate mentioneaza ca temperamentul ciclotimic este caracterizat in functie de atitudinea sociala. Ciclotimicii sunt expansivi, sociabili si stiu sa se confunde cu mediul. Stim ca Vlad Tepes a fost iubit de poporul sau, ca a fost urmat cu credinta in lupta si a fost regretat dupa moartea sa.

Este cert ca Vlad a ordonat uciderea unui numar mare de boieri, mari dregatori, vagabonzi etc. Trasatura de cruzime se poate urmari cu usurinta pe intreaga filiera a descendentilor lui Vlad Dracul - Vlad Tepes - Mihnea cel Rau, evidentiindu-se doua aspecte: este o realitate de necontestat si constituie o tara ereditara, fapt care ne indreptateste sa ne gandim, spune Paul Stefanescu, daca nu cumva ar fi vorba de ceva patologic si nu de o simpla accentuare a unei laturi a personalitatii.

Conform literaturii de specialitate putem presupune ca Vlad Tepes a fost o personalitate accentuata, remarcandu-se printr-o serie de trasaturi de caracter si temperament. In lumina celor aratate putem spune ca personalitatea domnitorului Vlad Tepes este rezultanta combinatiilor unui caracter hiperperseverent cu un temperament labil, conchide medicul legist Paul Stefanescu.

"Mohoreala sulfuros-verzuie a privirii, barbia de piatra, tenul masliniu si umed, pometii ascutiti, fruntea - tradau pe saturnian; vivacitatea gesturilor, vinele umflate si zvacninde ale gatului sau ca de taur, buza de jos mare, puternicile maini agile, globul ochilor inrosit brusc de furie - vorbeau de clocotul dominator al sanguinului"
Paul Stefanescu, "Viata vazuta de medici"

MORAVURILE VREMII


Evul Mediu este o perioada recunoscuta prin torturile de o cruzime dusa pana la extrem, iar crima reprezenta un lucru obisnuit care se incadra in moravurile vremii. Executiile ordonate de Vlad Tepes serveau drept exemplu pentru toti aceia care voiau, sub o forma sau alta, sa tulbure ordinea in stat, spune Paul Stefanescu. Masurile lui Tepes de pedepsire au fost aspre, dar ele nu au constituit decat adaptare la vremurile extraordinare prin care treceau tara si poporul sau. Domnul a inteles ca justitia feudala trebuia sa fie un spectacol pentru multime, pentru ca in mintea si inima acesteia imaginea pedepsei sa se imprime atat de puternic incat sa transmita tuturor un sentiment de groaza.

SENZATIONALUL SPECTACOL AL TRAGERII IN TEAPA


Dintre toate pedepsele folosite in acea vreme, spectacolul tragerii in teapa era senzational. Tepes stia bine acest lucru, si a folosit aceasta metoda, care nu era noua sau unica pentru acele timpuri. Elementul nou adus de el a constat in aplicarea pedepsei in masa, dupa vina, fara nici un fel de favoruri, a tuturor vinovatilor; poate de aici sa-i fi provenit si renumele deosebit. Masurile aspre ale lui Tepes au adus ordine si bunastare in tara. Ele nu au fost determinate de cruzime, ci numai de spiritul de dreptate si de dorinta de a-si ridica tara, pe care o gasise in ruina, bantuita de talhari, de bandele inarmate ale boierilor, aflati in permanente razboaie feudale, de cetele pradalnice ale deliilor si achingilor otomani.

NESTAPANIREA DE SINE


Vlad Tepes avea o fire nestapanita, spune Paul Stefanescu. Literatura de specialitate traduce aceasta componenta a personalitatii accentuate astfel: cand ceva nu este pe placul acestor persoane isi manifesta nemultumirea prin fapte. Nestatornicia se manifesta in toate activitatile si tot ea este cea care ii face sa isi schimbe des prietenii. Aceste persoane sunt tacute, morocanoase, nestapanite pe plan sexual si foarte greu de controlat cand sunt "iritate". De asemenea, conformatia indivizilor cu personalitate accentuata ii arata bine legati, vanjosi.
×
Subiecte în articol: paul vlad tepes editie de colectie