70% dintre romani cred ca starea lor de sanatate e buna si foarte buna. Oare sunt atat de multi romani sanatosi? Sau suntem bolnavi de... optimism?
INTERVIU
70% dintre romani cred ca starea lor de sanatate e buna si foarte buna. Oare sunt atat de multi romani sanatosi? Sau suntem bolnavi de... optimism?
Jurnalul National: Cum se vede de la nivelul medicului, dar si al reprezentantului Ministerului Sanatatii procentul de 70% romani care se considera sanatosi tun?
Vlad Iliescu: Este foarte greu de spus care este starea reala a populatiei atat timp cat nu exista studii populationale coerente. Insa poate fi apreciata statistic. Sunt date statistice care reflecta medicina curativa. Informatiile furnizate de sondajul efectuat pentru dumneavoastra de CURS evidentiaza, pe de o parte, o stare de optimism a populatiei, iar pe de alta parte, reflecta o realitate. Deoarece respondentii care isi apreciaza starea de sanatate ca fiind buna sau foarte buna inseamna ca sunt oameni care nu s-au confruntat cel putin evident cu probleme medicale. Totusi trebuie remarcat ca peste un sfert dintre persoanele chestionate recunosc ca au o stare de sanatate proasta sau foarte proasta. Ceea ce reprezinta un procent care nu poate fi neglijat. Evident, raspunsurile reflecta o perceptie subiectiva.
Comportamentul responsabil
Si din punct de vedere obiectiv...
Chiar atunci cand starea de sanatate este buna ar trebui ca anumite categorii de populatie expuse unor riscuri legate de varsta, de antecedente familiale etc. sa faca niste controale medicale periodice. Indiferent cum privim paharul - partea goala sau partea plina - , controalele medicale sunt necesare. Deoarece si cei 70% pot avea probleme de sanatate, care insa nu fac zgomot. Un comportament responsabil mai ales dupa o anumita varsta poate diminua procentul persoanelor cu sanatate precara. Sau chiar daca boala apare, tratamentul este mai simplu si mai putin costisitor. In strainatate, mai ales in sistemul privat, comportamentul medical responsabil al pacientului este rasplatit sau sanctionat. Daca asiguratul nu se prezinta la anumite controale periodice, in unele tipuri de asigurari ce functioneaza la ora actuala in unele tari, el poate pierde unele drepturi.
Șefa partidului lui Călin Georgescu, reacție violentă în fața jurnaliștilor, în prima zi în Parlament
Citește pe Antena3.ro
La noi ar putea fi introdus un asemenea sistem?
In asigurarile private s-ar putea. Dar in asigurarile sociale este foarte dificil, pentru ca implica un anumit nivel de educatie a populatiei. La ora actuala, asigurarile sociale de sanatate urmaresc acoperirea cu asistenta medicala decenta a intregii populatii.
Registre nationale
Care este solutia ca pentru fiecare dintre bolile severe, cu incidenta ingrijoratoare, sa avem o imagine obiectiva asupra situatiei reale?
Ministerul Sanatatii a inceput pe domenii mari de patologie - boli transmisibile, boli netransmisibile si pe principalele boli netransmisibile: cancerul, afectiunile cardiovasculare, diabetul - realizarea unor registre nationale. Ele se elaboreaza cu sprijin financiar: o parte de la Uniunea Europeana cu cofinantare de la bugetul de stat. Cand vor functiona aceste registre si vor putea fi extinse pe toate categoriile mari de patologie, vom avea o situatie corecta, reala asupra sanatatii publice. In raport cu aceste date furnizate de registrele nationale se poate dimensiona si se poate croi o politica sanitara coerenta, care sa corespunda realitatii. Si nu pe baza unor impresii, a unor date culese, daca vreti, de la nivelul spitalelor, al unor unitati sanitare, unde datele se pot suprapune - acelasi bolnav cu mai multe internari... Aceste registre au un mod de identificare a pacientului sigur: dupa codul numeric personal.
Cand vor fi finalizate aceste registre?
Registrele la care deja se lucreaza - la diabet, la cancer - cred ca se vor finaliza in maximum doi ani. Primul care va fi finalizat este registrul de diabet, care ne va ajuta sa avem o dimensionare reala a necesitatilor pacientilor diabetici, sa avem date reale asupra costurilor, astfel incat acestea sa fie acoperite, pentru a pune punct situatiei din anii trecuti.
Cum comentati faptul ca, desi suntem in top privind mortalitatea si morbiditatea din cauza bolilor cardiovasculare, totusi romanii nu prea au habar ca au probleme mari cu inima?
Daca luam structura mortalitatii si morbiditatii, aproximativ 67% din aceasta e generata de bolile cardiovasculare, comparativ cu media europeana, unde este de aproximativ 37%. Aceasta arata o structura ingrijoratoare a patologiei. Cauza majora este lipsa unei profilaxii. Nu foarte multi romani constientizeaza acest adevar simplu. Pentru ca bolile cardiovasculare in momentul cand devin evidente nu intotdeauna au solutii curative 100% sau, chiar daca au, sunt solutii scumpe. Bolile de inima devin evidente in faza complicatiilor, care duc la costuri mari pentru societate, la suferinte pentru pacient. Cauza lor principala este lipsa unei vieti sanatoase: obezitatea, sedentarismul, fumatul... Suntem fruntasi la aceste capitole.
Ce spuneti despre cele 36% dintre persoanele chestionate, care chiar nu par interesate de propria lor sanatate?
Probabil ca fac parte din cei 70% care sunt multumiti de starea lor de sanatate. Probabil sunt tineri, care nu au simptome care sa-i alarmeze. Dar reflecta si o preocupare scazuta din partea populatiei fata de boala.
Care este noua viziune asupra programelor de sanatate?
Programele de sanatate vor aduce un plus de bani pe anumite probleme prioritare de sanatate publica, astfel incat sa acopere zone cat mai mari de populatie, sa faca profilaxie, prevenire si mai putin tratament. Astfel, la nivelul Ministerului Sanatatii va functiona o Agentie a programelor de sanatate, care are misiunea de a gestiona coerent, strategic fondurile. Ea va intra in functiune dupa iesirea pachetului de legi ale reformei in domeniul sanatatii de la Curtea Constitutionala. Acest sistem ne va ajuta sa deplasam centrul de greutate din zona spitalului in cea a ambulatoriului si a medicului de familie. In acest sens, pachetul legislativ prevede o finantare speciala a medicului de familie.
"Indiferent cum privim paharul - partea goala sau partea plina - , controalele medicale sunt necesare. Deoarece si cei 70% pot avea probleme de sanatate, care insa nu fac zgomot"
"Bolile de inima devin evidente in faza complicatiilor, care duc la costuri mari pentru societate, la suferinte pentru pacient. Cauza lor principala este lipsa unei vieti sanatoase: obezitatea, sedentarismul, fumatul... Suntem fruntasi la aceste
capitole" - Dr. Vlad Iliescu, secretar de stat Ministerul Sanatatii
Cum apreciati
in general starea
sanatatii dvs.?
| |
|
|
BOLILE CARDIOVASCULAREDatele arata ca romanii se tem cel mai mult de cancer. De ce? "Bolile neoplazice sunt percepute de majoritatea populatiei ca o fatalitate comparativ cu bolile cardiovasculare. Desi, din nefericire, mortalitatea prin bolile de inima este de doua ori mai mare comparativ cu mortalitatea prin cancere. Spunem frecvent: «Are si bunica tensiune. Si pe ea o mai inteapa inima». Acum, daca bunica are 80-90 de ani, aceste simptome sunt explicabile. Dar nu cu o tensiune mai mare a ajuns ea la aceste varste", explica Vlad Iliescu din perspectiva chirurgului cardiolog.HIV/SIDA, CEA MAI CUNOSCUTA, CEA MAI MEDIATIZATADe unde cu ani in urma Romania era blamata in ceea ce priveste numarul bolnavilor cu HIV/SIDA, in special copii, azi pe plan international tara noastra este data ca exemplu. Pentru modul in care a actionat pentru a tine sub control aceasta drama. Este singura patologie in care avem un registru cu evidenta precisa a bolnavilor, a cheltuielilor. In acest domeniu au fost si sunt in derulare multe programe cu finantare nationala si internationala cu rezultate bune. Avem numeroase organizatii nonguvernamentale care s-au implicat in aceste programe. Faptul ca 97% dintre respondenti au auzit de HIV/SIDA este nu numai meritul presei ca a abordat frecvent subiectul, dar si al autoritatilor care s-au implicat. Sunt cercetari care dovedesc ca aceasta infectie, tragediile pe care le-a provocat, strategiile aplicate au fost dintre cele mai mediatizate.CAMPANII ANTIOBEZITATENe-am obisnuit ca pe plan mondial si national sa se deruleze ample campanii antitabagism. Si rezultatele sunt evidente. In multe tari, acest viciu pierde teren. Urmatoarea campanie care castiga tot mai mult teren are ca scop promovarea unei alimentatii sanatoase, aceasta fiind una dintre temele frecvente ale responsabililor cu sanatatea publica din multe tari. Exista tari, in special in Peninsula Scandinavica, care aplica un anumit model de marcare a alimentelor sanatoase. Astfel, in timp scurt vom asista la campanii pentru alimentatie sanatoasa similare celor antitabagism. |