x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pastile romanilor

Pastile romanilor

17 Apr 2006   •   00:00

Invierea Domnului Nostru Iisus Hristos se praznuia inainte cu mare fast. Ce inseamna astazi Pastile pentru romani? Mai pastreaza ei traditiile?

Datorie si dar

editorial de CARMEN ANGHEL
Ma trezeam de dimineata ca sa nu pierd nimic din ceea ce avea sa se faca. Sa fiu martor curios al transformarii oualor albe in minuni rosii. Ziua in care se inroseau ouale imi dadea semnalul ca mai este putin si aveam sa mergem la Inviere. Mai era putin si ma puteam incalta cu pantofiorii cei noi. Ca sa ma innoiesc. Stiam nu stiam, prin curiozitatile mele de copil participam la toate ceremoniile de acasa si de la biserica, la marea minune a Invierii.

Niciodata Pastile nu au trecut pe langa mine. Si nici alta sarbatoare importanta. Viata la tara se traia dupa un calendar al sufletului. Ceea ce au sadit bunicii mei in sufletul de copil si-a aratat roadele mai tarziu. Nici o sarbatoare nu trece pe langa mine. Iar Pastile ma ajuta sa-mi regasesc echilibrul si sa merg drept pe drumul pe care l-am ales. Pentru ca abia mai tarziu am inteles ce insemna sa "ma innoiesc" de Pasti. Sa ma trezesc dintr-o data cu sufletul curat, cu ganduri bune, sa nu renunt la speranta si sa am incredere. Si... sa nu uit sa fac din oua albe minuni rosii.

Asa cum simt si cum nu uita cei mai multi dintre romani. Pentru care Pastile reprezinta cea mai importanta sarbatoare, pe care prefera sa o celebreze acasa, alaturi de cei care sunt sprijinul si echilibrul lor. Pentru ca a sarbatori Invierea Domnului acasa, cu cei dragi, este cel mai frumos dar pe care il poti face sau il poti primi. Iar pastrarea traditiilor este datoria pe care o ai fata de neamul tau.
Sa ne pregatim sa primim Lumina!

×
Subiecte în articol: editie de colectie