x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pastilele

de Costin Anghel    |    27 Mar 2006   •   00:00
Pastilele

Romanii se pricep la fotbal, politica, dar si la medicamente. Mai toti stiu ce pilule sa ia pentru afectiunile banuite sau dovedite.

CUTIUTA CU PILULE
Romanii se pricep la fotbal, politica, dar si la medicamente. Mai toti stiu ce pilule sa ia pentru afectiunile banuite sau dovedite.

Conationalii nostri au si un top al medicamentelor de care nu se despart niciodata. Clasamentul a fost intocmit pe baza raspunsurilor solicitate la urmatoarea rugaminte: "Spuneti-mi trei medicamente pe care le aveti mereu in casa si pe care le considerati necesare in viata de zi cu zi".

Ileana Chirita - profesor doctor, secretar stiintific al Facultatii de Farmacie - ne-a vorbit de topul medicamentelor, clasament condus de paracetamol, cu 17% dintre raspunsuri, urmat de aspirina, cu 16% dintre raspunsuri, si algocalmin, tot cu 16% dintre raspunsuri. In opinia dr. Ileana Chirita, "fiecare om trebuie sa aiba in casa ceva pentru temperatura, analgezice, ceva pentru sedare sau linistire generala si, eventual, ceva pentru tensiune, hipertensiune. Practic, exact asta intalnim in sondaj. Cred ca e normal sa ai asa ceva in casa, de asemenea, si niste antibiotice - ampicilina pentru eventuale infectii dentare". Fata de acest top, doctorul Chirita crede ca fiecare om mai are si alte medicamente, specifice bolii pe care o are. Totusi " las’ ca iau X medicament ca stiu ca-mi face bine" trebuie evitat, afirma doamna profesor. Mai bine vizitati medicul pentru a vi se indica medicamentul optim pentru problemele dumneavoastra.

TOPUL "DOFTORIILOR". 40% dintre barbati isi tin aproape aspirina si paracetamolul. Romancele, putin mai nervoase, au optat in proportie de 41% pentru algocalmin si 45% pentru paracetamol. 21% dintre domni nu stiu ce medicamente au in casa pentru problemele de "zi cu zi". In aceeasi situatie se afla doar 9% dintre doamne. 6% dintre bucuresteni nu se despart de distonocalm; doar 2% dintre cei cu studii liceale ori cu venituri sub medie apeleaza la aceasta metoda de linistire.

Mare diferenta intre "aoleo-urile" locuitorilor din vest si ale celor din est. Doar 23% dintre estici tin algocalminul langa ei, fata de cei 53% dintre vestici care folosesc acest medicament. Sudistii tin relativ aproape de locuitorii din vestul tarii, 39% dintre ei il au pe lista medicamentelor "de zi cu zi", fata de doar 25% dintre bucuresteni.

Antinevralgicul este si el o solutie pentru 10% dintre cei care au peste 56 de ani, cat si pentru "scolari", indiferent de nivelul studiilor lor. Ampicilina o folosesc mai ales cei care au intre 31 si 55 de ani, precum si locuitorii din vestul tarii. 7% dintre respondentii ambelor categorii tin in cutia cu "doftorii" acest antibiotic.

"Paracetamolul a iesit pe primul loc. Este normal. Reclamele la paracetamol sunt mult mai invazive decat la alte medicamente. Este stiut ca, in zilele noastre, ce vede omul la televizor a doua zi da buluc la farmacii sa-si cumpere. Chiar daca nu au neaparat nevoie" - Ileana Chirita, profesor doctor, secretar stiintific al Facultatii de Farmacie

Spuneti-mi trei medicamente pe care le aveti tot timpul in casa si pe care le considerati necesare in viata de zi cu zi.
  • 17% dintre respondentii Jurnalului National considera paracetamolul necesar in viata de zi cu zi.
  • 16% dintre chestionatii sondajului CURS spun ca aspirina si algocalminul le sunt necesare in viata de zi cu zi.
  • 6% dintre cei ce au raspuns intrebarilor nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda
  • BANII DE MEDICAMENTE

    Topul medicamentelor l-am vazut, ramane de stabilit cati bani investesc romanii, in medie, anual in pilule. Cei mai multi bani pe medicamente in ultimele 12 luni i-au cheltuit respondentii care au peste 56 de ani. 3.989.524 de lei vechi este suma pe care au lasat-o in farmacii, in medie, anul trecut, respondentii proveniti din aceasta categorie. "Tinerii" au cheltuit in acelasi timp, in medie, doar 1.946.667. Cei din categoria de varsta 31-55 ani au lasat si ei, in medie, in ultimul an, 3.146.690 lei la casieriile farmaciilor.

    SPITALIZARE ROMANEASCA LA PRETURI ROMANESTI

    Cand vine vorba de banii cheltuiti pe spitalizare... romanii declara niste sume "deosebite". Barbatii afirma ca in ultimul an au cheltuit, in medie, 1.535.163 lei. De fapt, ei sunt cei mai "cheltuitori" cand vine vorba de spitalizare. Femeile au cheltuit chiar mai putini bani pentru ingrijiri medicale spitalicesti. Doar 1.122.266 lei. Daca ne luam dupa cele trei categorii de varsta, aflam ca cei aflati la mijlocul vietii, adica intre 31 si 55 de ani, au investit, in medie, de-a lungul ultimelor 12 luni 1.435.840 lei. Cei care au pana in 30 de ani, dar nu mai putin de 18, au cheltuit cam 1.332.407 lei. Daca in medicamente au investit aproape 4 milioane de lei vechi, cei care au peste 56 de ani au cheltuit doar 1.102.579 lei pentru spitalizare anul trecut. Cei cu studii peste liceu au scos din buzunarul propriu aproximativ 1.060.882 lei pentru a primi ingrijiri de specialitate intr-o unitate sanitara. Cei cu studii sub liceu au cheltuit putin mai mult. In medie, au varsat in vistieria spitalelor 1.385.547 lei. Cei care s-au oprit cu studiile la 12 clase au fost nevoiti sa scoata din portofel aproximativ 1.352.038 lei pentru spitalizare de-a lungul ultimelor 12 luni.

    CIFRE CARE DAU DURERI DE CAP

    3.491.089 lei pe medicamente si 1.664.063 lei au cheltuit, in medie, in ultimul an locuitorii din estul tarii. Bucurestenii au dat 1.244.615 lei pe spitalizare si 3.309.722 lei pe medicatie. Vesticii au scos si ei din buzunar 3.652.048 lei pentru pilule si 1.182.271 lei pentru tratament spitalicesc. Cei din sudul tarii au cotizat la randul lor cu 1.224.152 lei pentru spitalizare si 2.456.646 lei pentru medicamente. Cei cu venituri sub medie au reusit sa cheltuiasca mai multi bani pe medicamente decat cei cu bani multi. 3.226.407 lei, fata de doar 3.095.583 lei ai celor cu venituri peste medie.
    ×